Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Alkuvuoden 2016 työllisyystilanne

AT Työllisyysbarometri 091215.jpg

Manpowerin työmarkkinabarometri tehtiin jälleen Suomessa. Barometrin tulokset osoittavat, ettei työllisyystilanne parane tammi–maaliskuussa. Vain 5 prosenttia työnantajista uskoo lisäävänsä työvoimansa määrää. 11 prosenttia arvioi joutuvansa vähentämään henkilöstöään. 83 prosenttia ennustaa työntekijämäärän säilyvän ennallaan.  Suomen työllistämisaikeiden indikaattori vuoden 2016 ensimmäiselle vuosineljännekselle on -6 prosenttia.

Etelä-Suomi toiveikas

 Etelä-Suomi osoittaa ainoana alueena varovaisia positiivisia työllistämisaikeita (indikaattori +1 %). Pessimistisimmät työnantajat löytyvät Itä-Suomesta, jossa lähes joka viides työnantaja ennakoi vähennystarpeita alkuvuodelle (-16 %). Henkilöstömäärien vähentämistä ennustavat myös Pohjois-Suomen (-7 %) ja Länsi-Suomen (-5 %) työnantajat.

Parhaimmat työllistymisnäkymät ovat  sähkö-, kaasu-, lämpö- ja vesihuollon alalla (+11 %) sekä teollisuudessa (+8 %) ja hotelli- ja ravintola-alalla (+3 %). Huonoimmat työllistymisnäkymät sen sijaan ovat kaivos- ja louhintatoimialalla (-15 %) sekä julkishallinnon, koulutuksen, terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla samoin kuin kuljetus-, varastointi, ja viestintäaloilla (indikaattorit kaikissa -14 %). Vuositasolla vertailtuna ensimmäisen neljänneksen työllistämisaikeet kuitenkin vahvistuvat viidellä toimialalla kymmenestä.

Heikoimmat näkymät ovat keskikokoisissa yrityksissä (50–249 työntekijää), joiden indikaattori on -9 %. Mikroyritysten (alle 10 työntekijää) indikaattori on puolestaan -7 %. Pienten yritysten (10–49 työntekijää) indikaattori on -3 % ja suurten yritysten (250 työntekijää tai enemmän) -2 %.

Suomessa Euroopan huonoin tilanne

Suomessa on Euroopan huonoin työllistymistilanne alkuvuonna. Euroopan maista vain Suomen ja Ranskan työnantajat ennustavat henkilöstönsä vähentämistä. Sen sijaan Ruotsin ja Norjan työnantajat suunnittelevat lisäävänsä henkilöstöään (indikaattori +5 %). EMEA-alueen vahvimmat rekrytointiaikeet löytyvät Turkista (+19 %), Slovakiasta (+13 %) ja Unkarista (+11 %).

Silti Suomen työllisyyden vuosikehitys on parempaan päin. Vaikka 2016 alkuvuoden yleistason työllistämisnäkymät ovat heikot, on kehitys vuoden takaiseen kuitenkin parantunut kaksi prosenttiyksikköä. Positiivisimman kehityksen ovat kokeneet Pohjois-Suomi sekä Länsi-Suomi, joiden työllistämisnäkymät ovat kohentuneet 14 prosenttiyksikköä. Itä-Suomessa tilanne on huonontunut 14 prosenttiyksiköllä.

Lähde: Manpower Group

LISÄÄ AIHEESTA

19.04.2018
NAISET KOKEVAT PALKKASYRJINTÄÄ MIEHIÄ USEAMMIN
29.01.2018
KULUTTAJIEN LUOTTAMUSINDIKAATTORI KASVUSSA 1/2018
28.12.2017
KULUTTAJIEN LUOTTAMUS KASVUSSA

Etsi työpaikkaa