Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Arvosta suomalaista työtä

AT Arvosta työtäsi 281015.jpg

Tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta vastasi työn arvostusta koskeviin kysymyksiimme.

Miten suomalaista työtä arvostetaan tällä hetkellä?

Suomalaista työtä arvostetaan edelleen melko korkealle ja sen arvopohja nojaa Suomalaisen Työn Liiton tutkimusten mukaan edelleen kolmeen perinteiseen protestanttisen työetiikan arvoon: luotettavuus, tunnollisuus ja ahkeruus. Työhön liittyvät arvot korostavat työhön sitoutumista ja halua tehdä sovitut asiat tunnontarkasti.

Miten työn arvostus on muuttunut viime vuosina?

Kun tutkimustuloksia peilataan tulevaisuuteen, nähdään suuri murros työn arvopohjassa. Tutkimuksen perusteella jopa viidesosa tulevaisuuden työntekijöistä on hylkäämässä perinteisiä arvoja, kuten luotettavuutta, vastuullisuutta ja tunnollisuutta. Nousevia arvoja ovat arvostus, ammattimaisuus ja asiantuntemus sekä luovuus ja idearikkaus. 

Myös työn toimintatavoissa on nähtävissä muutoksia. Monikulttuurisuus ja erilaiset verkostoitumismuodot lisääntyvät. Silti työn arvostus on korkea, vaikka arvopohja on muuttumassa. Tulevaisuudessa työn merkityksellisyys ja työstä saatu arvostus ovat työntekijälle erityisen tärkeitä. Työelämään liittyvän epävarmuuden vuoksi työntekijöillä korostuu oman osaamisen ja itsensä ”brändäyksen” merkitys. 

Miten ammattilainen voisi edesauttaa oman osaamisensa arvostusta?

Ammattilaisen kannattaa kehittää itseään ja pysyä mukana oman alansa kehityksessä. Toisaalta osaajan kannattaa selvittää tai kysyä suoraan, mitä koulutusta hän voisi saada työnantajalta tai minkälaiseen vapaamuotoiseen koulutukseen hänen kannattaisi osallistua kehittääkseen itseään.

Mikä merkitys kotimaisuudella on kuluttajille?

Kotimaisuuden merkitys näyttäisi olevan kasvussa. Tekemämme selvityksen mukaan yli 70 % vastaajista on valmis maksamaan vähintään 10 % enemmän suomalaisesta tuotteesta tai palvelusta. Lisäksi suomalaiset haluavat tukea työllisyyttä omilla kulutusvalinnoillaan. Lähes 72 % pyrkii käyttämään palveluja, sillä ne työllistävät suomalaisia. Lisäksi 82 % sanoo, että ”Avainlippu-tuotteessa sekä palveluissa on minulle merkki siitä, että se työllistää suomalaisia.”  Erityisesti elintarvikkeissa kotimaisuus on kuluttajille tärkeää. 71 % valitsee aina tai useimmiten kotimaisen elintarvikkeen.

Kun markkinatilanne vaihtelee ja ihmisiä irtisanotaan, miten suomalainen työntekijä voi säilyttää uskon tulevaan ja omaan osaamiseensa?

Kyky ja halu oppia uutta on yksi tärkein tapa säilyttää usko tulevaan ja omaan osaamiseensa. Esimerkiksi teknologia ja digitaalisuus tulevat muuttamaan monia työsuoritteita. On tärkeää, että työntekijä ei vastustaisi tätä muutosta, vaan pyrkisi näkemään sen mahdollisuutena oppia ja kehittää omaa työkuvaansa ja tätä kautta saamaan enemmän merkitystä oman työnsä tekemiseen.

Asiantuntijana: Jokke Eljala, Tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto

 

LISÄÄ AIHEESTA

20.06.2018
PALVELUALOJEN LIIKEVAIHTO KASVOI
07.05.2018
KUNTA-ALAN MEDIAANIANSIO KUUKAUSIPALKKAISILLA 2780 EUROA
19.04.2018
NAISET KOKEVAT PALKKASYRJINTÄÄ MIEHIÄ USEAMMIN

Etsi työpaikkaa