Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Flunssa-aika on täällä: Lepää tauti pois

at1-10-18juttu.jpg

On jälleen se aika vuodesta, kun työpaikoilla aivastellaan, niistetään ja yskitään. Miten flunssan kestoon voi vaikuttaa ja milloin on aiheellista jäädä kotiin? Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen vastasi flunssa-aiheisiin kysymyksiin.

1. Yskä jatkuu jatkumistaan – milloin on kyse pitkittyneestä vaivasta?

Yskä on pitkittynyt, jos se kestää yli kahdeksan viikkoa. Aikuisilla pitkittyneen yskän aiheuttaja on useimmiten flunssa tai poskiontelontulehdus, mutta yskään voi olla myös muita syitä. Jos yskä on kestänyt kauemmin kuin kahdeksan viikkoa, kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin. 

2. Voiko flunssan kestoa lyhentää?

Lepo on flunssan tärkein hoitokeino, sillä flunssan etenemistä ja oireita voi helpottaa kunnolla vain lepäämällä. On myös näyttöä siitä, että C-vitamiini ja sinkki voivat isoina annoksina lievittää flunssan oireita ja lyhentää taudin kestoa. Tupakoivat kärsivät hengitystietulehduksista muita useammin eli tupakoinnin lopettaminen kannattaa.

3. Milloin on hyvä jäädä töistä pois flunssan takia?

Sairaana ei kannata mennä työpaikalle. Varsinkin fyysisesti kuormittavissa ammateissa työskentelevälle lyhyt sairauspoissaolo taudin alkuvaiheessa auttaa, jotta keho pääsee toipumaan ja vältytään jälkitaudeilta. Kuulostele oloasi ja lepää. Työpaikalle ei kannata lähteä tartuttamaan toisia.

4. Milloin kannattaa mennä flunssan takia lääkäriin?

Jos vointi muuttuu hyvin huonoksi, kannattaa mennä lääkäriin. Poikkeuksellinen väsymys, hengenahdistus tai rintapisto saattavat viitata vakavampaan infektioon. Mene lääkäriin myös, jos jo paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä jatkuu jatkumistaan.

5. Milloin liikuntaharrastuksia voi jatkaa flunssan jälkeen?

Urheilun voi aloittaa vasta, kun yleisoireita ei enää ole ja olo tuntuu terveeltä. Elimistöllä menee vähintään flunssan keston verran aikaa palautumiseen. Treeneihin kiirehtiminen on turhaa, eikä siitä ole terveydelle hyötyä. Liian aikainen liikkuminen voi sen sijaan kostautua vakavilla jälkitaudeilla, kuten keuhkokuumeella tai sydänlihastulehduksella.

6. Kannattaako influenssarokotusta ottaa, jos siitä huolimatta voi saada flunssan?

Kausi-influenssa on kokonaan eri tauti kuin tavallinen flunssa. Vaikka flunssan ja influenssan oireet ovat samankaltaiset, influenssa alkaa usein äkillisemmin, ja sen oireet ovat rajummat ja kestävät pidempään. Influenssarokote ei suojaa flunssalta, mutta antaa tehokkaan suojan influenssaa vastaan.

 

Lähde: Terveystalo

LISÄÄ AIHEESTA

21.05.2019
TAUOT LISÄÄVÄT TYÖTEHOA
11.05.2019
MILLÄ KULJET TYÖMATKASI?
02.05.2019
ONKO AIVOILLA SUKUPUOLI?

Etsi työpaikkaa