Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Illat pimenevät, ole tarkkana liikenteessä

ATnäköjuttu061016.jpg

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes pohjoismaalainen on joutunut autonratissa vaaratilanteeseen, kun ei ole käyttänyt ajaessaan tarvitsemiaan silmälaseja tai piilolinssejä.

Silmälasit lisäävät reaktioaikaa liikenteessä. Väsyneet silmät ovat turvallisuusriski, joten riittävistä tauoista pitää huolehtia. Ratissa turvallisuusriskejä voivat aiheuttaa niin heikentynyt näkökyky kuin haastavat sääolosuhteetkin.

Tutkimuksesta selviää, että kymmenesosa pohjoismaalaisista on joskus joutunut vaaralliseen tilanteeseen autolla ajaessaan, kun ei ole käyttänyt silmälaseja tai piilolinssejä. Moni kuvittelee näkevänsä paremmin kuin todellisuudessa näkee. Vaikka lain puitteissa saisikin ajaa ilman silmälaseja, kannattaa niitä silti pitää ajaessa. Lasit lisäävät reaktioaikaa esimerkiksi hämärällä tai huonossa ajosäässä.

Huono näkyvyys

Suomen neljä vuodenaikaa tuovat autolla ajamiseen haastetta. Syksyllä esimerkiksi matalalla paistava aurinko saattaa sokaista autoilijaa. Yli puolet suomalaisista on joskus autolla ajaessaan joutunut vaaralliseen tilanteeseen sääolosuhteiden tai huonon näkyvyyden vuoksi.

Yleisimpiä sääolosuhteiden aiheuttamia syitä ovat kaatosade, aurinko ja sankka sumu. 70 prosenttia suomalaisista säilyttää autolla ajaessaan aurinkolaseja.

Optikon vinkit turvallisempaan ajamiseen:

- Käytä silmälaseja tai piilolinssejä autolla ajaessa.

- Tarkastuta silmäsi säännöllisesti. Jos silmäsi väsyvät ratissa helposti, sinulla saattaa olla heikko kaukonäkö. Silmälasit auttavat.

- Muista pitää taukoja.

- Hanki silmälaseihisi heijastuksenestopinnoite. Pinnoitetuilla laseilla näkee paremmin.

- Jos tarvitset silmälaseja, hanki hansikaslokeroon vahvuuksilla varustetut aurinkolasit.

Asiantuntija: Maarit Saarikoski, optikko, Specsavers Oy

Tutkimus toteutettiin heinä-elokuussa 2016 Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Hollannissa. Kyselyyn osallistuneet olivat 18-vuotiaita ja sitä vanhempia. Vastauksia saatiin 5 219, joista suomalaisia vastaajia oli 1 172.

LISÄÄ AIHEESTA

16.04.2018
PITKÄT TYÖPÄIVÄT JA STRESSI LISÄÄVÄT MASENNUSRISKIÄ
02.04.2018
VUONNA 2016 YHTEENSÄ 118 590 TYÖTAPATURMAA
26.03.2018
SAIRAUSLOMAT LISÄÄNTYNEET

Etsi työpaikkaa