Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Intuitio on tärkeää työelämässä

atjuttu300718uusikuva.jpg

Hyödynnätkö intuitiota työelämässä? Tiesitkö, että omaa intuitiotaan kannattaa hyödyntää ja kehittää.

Taiteen maisteri Asta Raamin väitöstutkimuksen mukaan intuitio on tärkeä työkalu etenkin ongelmanratkaisussa. Omasta vaistosta voi olla elintärkeää hyötyä monenlaisissa työpaikan tilanteissa. Intuitio voi auttaa esimerkiksi tulipaloa sammuttavaa palomiestä ja leikkauksessa tai ensiavussa työskentelevää lääkäriä. 

Intuitiota oppii käyttämään kokemuksen myötä. Asiantuntijatehtävissä työskentelevällä on usein sanatonta, alitajuista "hiljaista tietoa" kokemuksen, käytäntöjen oppimisen ja osaamisen myötä. 

Tunne merkitsee

Yrityksissä pitäisi puhua enemmän intuitioista ja siitä, millaisia tuntemuksia työntekijöille eri asioista tulee. Jos tiimissä usealle tulee hyvä tai huono fiilis jostakin asiasta, se on yleensä helpommin huomioitavissa, kuin yhden henkilön tunne. Ongelmana saattaa kuitenkin olla, että tämän vuoksi kukaan uskalla avata suutaan ja kertoa, millaisia tuntemuksia jokin ajatus tai asia herättää.

Tutkija Asta Raamin mielestä intuition käyttöä rajoittaa vahvasti rationaaliseen tietoon pohjautuva yhteiskunta sekä päättelyn ja rationalisoinnin ihannointi. Hän ei tarkoita, että ratkaisut tulisi tehdä ainoastaan intuitiivisesti. Kyseessä ovat hyvin erilaiset tiedon muodot ja niitä pitää yhdistää, koska ne toimivat parhaiten yhdessä. Jos oma intuitio on ristiriidassa rationaalisen tiedon kanssa, kannattaa yrittää hakea lisää tietoa siitä, että mistä ristiriita johtuu.

Esimerkkejä intuitiosta

Tutkimuskirjallisuudesta löytyy esimerkkejä siitä, kuinka esimerkiksi palomiehelle voi tulla tunne, että jokin on pielessä. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa paloyksikkö oli sammutustöissä ja yhtäkkiä esimies sanoi, että kaikki alas katolta. Kaikki tulivat alas - ja hetken kuluttua katto romahti. Esimieheltä kysyttiin jälkeenpäin, että mistä hän tiesi, että vaara uhkaa. Hän vastasi, että hänelle tuli vain tunne, että kaikki ei ole hyvin.

Asta Raamin tutkimuksesta selviää, että intuitiota voi kehittää siinä missä mitä tahansa muutakin taitoa.  Intuitiota voi siten oppia käyttämään tietoisesti hyväkseen. Intuitiota ei pidä kuitenkaan sekoittaa omiin pelkoihin tai toiveisiin. 

 

Lähde: Taloussanomat

LISÄÄ AIHEESTA

25.03.2019
TMT PREDICTIONS -RAPORTTI ENNUSTAA TULEVAT TRENDIT
18.03.2019
TYÖMARKKINABAROMETRI: SUURISSA YRITYKSISSÄ JA TEOLLISUUDESSA ENNAKOIDAAN HENKILÖSTÖMÄÄRÄN KASVUA
05.03.2019
OSAAJAPULAA JA REKRYTOINTIONGELMIA

Etsi työpaikkaa