Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Luotatko intuitioon työelämässä?

AT Intuitiojuttu 080316.jpg

Intuition merkitystä ei kannata vähätellä. Intuitio voi oikein käytettynä tuottaa luotettavampaa ja tarkempaa tietoa kuin päättely – myös työelämässä.

Tutkimusten mukaan intuitiivinen ajattelu on tietyissä tilanteissa jopa rationaalista päättelyä parempi vaihtoehto. Esimerkiksi silloin, kun päätöksen tekemiseen on joko liikaa tai liian vähän tietoa tai kun ratkaisu täytyy löytää nopeasti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tietoinen päättely on aina riippuvainen intuition tekemästä esityöstä. Ihmisten välillä vaihtuu paljon tietoa joko tiedostaen tai tiedostamatta. Intuition kautta voi tunnistaa heikkoja signaaleja, pureutua hiljaiseen tietoon ja hahmottaa systeemisiä kokonaisuuksia. Kokeneet yritysjohtajat luottavat intuitioonsa enemmän kuin nuoremmat.

Intuition hyödyntämisen edut 1) päätösten laatu paranee, 2) päättämisen nopeus ja sen jälkeinen varmuus kasvavat ja 3) päätöksen jälkeisen hyvinvoinnin kasvu. Intuitiota päätöksenteossaan hyödyntävät ihmiset ovat päätöstensä suhteen tyytyväisempiä.

Sydämen viisautta?

Uusin tutkimus avaa jatkuvasti uusia näkökulmia intuitioon. Vaikeimmin hyväksyttäviä ovat koetulokset, joissa ihmisen osoitetaan kehollisesti tietävän asioita tarkemmin kuin rationaalisesti ja joskus jopa ennen kuin hänen rationaalinen mieli voi niitä edes tietää.

Sydämellä on havaittu oma, aivoista riippumaton lyhyt- ja pitkäkestoinen muistinsa. Tutkimuksen mukaan on siis olemassa myös sydämen viisautta.

Lähde: Kauppalehti

LISÄÄ AIHEESTA

09.04.2018
MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN TYÖ?
12.03.2018
AKTIIVIMALLISTA VALITETAAN
06.03.2018
VINKKEJÄ TYÖHAASTATTELUUN

Etsi työpaikkaa