Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Mietitkö perheen ja uran yhdistämistä?

AT uran ja perheen yhdistäminen 161115.jpg

Väestöliiton perhebarometrin 2015 mukaan suomalaiset haluavat lapsia yhä vähemmän ja yhä myöhemmin.

2,5 oli ihanteellinen lapsiluku vuonna 2007. Tällä hetkellä luku jää alle kahteen. Nyt toteutunut lapsiluku on keskimäärin 1,65 naista kohden. Viisi vuotta sitten luku oli noin 1,9. Syntyvyys laskee näin ollen viidettä vuotta peräkkäin.

Perhebarometrin mukaan sopivan kumppanin puute on yksi suurimmista syistä siirtää perheen perustamista.  Myös työmarkkinoiden epävarmuus mietityttää monia perheenperustajia.

Haaveet suurperheestä hiipuvat

Aiemmin haaveena ollut suurperhe ei ole enää itseisarvo. Kolmea lasta ja sitä suurempaa lapsilukua toivoi 30 prosenttia barometriin vastanneista. Vielä 2000-luvun alussa luku oli 40 prosenttia.

20-34-vuotiasta lapsettomiksi halusi jäädä 14 prosenttia ja yhtä lasta toivoi runsas kymmenes.

Perheen perustamista hidastivat erityisesti työn ja perheen yhteensovittamisen sekä lastenhoidon järjestäminen. Myös perhevapaasta aiheutuva katkos työssä koettiin hankalaksi.  Työttömillä ja pienituloisilla lastensaannin taloudelliset seuraukset vaikuttivat voimakkaasti lastenhankintaan.

LISÄÄ AIHEESTA

09.04.2018
MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN TYÖ?
12.03.2018
AKTIIVIMALLISTA VALITETAAN
06.03.2018
VINKKEJÄ TYÖHAASTATTELUUN

Etsi työpaikkaa