Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Mikä on normaali työaika?

attyöaikajuttu180917.jpg

Suomalaisilla on perinteisen mallin mukainen mielikuva normaalista työajasta. Silti töitä tehdään nykyään yhä useammin etänä ja työ- ja vapaa-ajan raja hälvenee digitalisaation myötä. Suomalaisten mielestä työpäivä kestää kahdeksasta neljään ja illat ja viikonloput ovat vapaita. Yliopistonlehtori Timo Anttila Jyväskylän yliopistosta sanoo, että suomalaisten työaikakäsitys on pysynyt yllättäen entisellään niin sanotussa teollisessa muodossa.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutelan mukaan eri ammattiasemien välillä on suuri ero päivätyön tekemisessä. Hänen mukaansa yli 80 % ylemmistä toimihenkilöistä tekee säännöllistä päivätyötä. Työntekijäammateissa tyypillisiä ovat vuorotyö tai ilta- ja yötyö.

Suomalaisilla on työelämässä aika paljon joustoa siinä, miten työpäivät ajoitetaan. Hanna Sutelan mukaan kaksi kolmesta työntekijästä pystyy joustamaan työajoissaan. Joustoa löytyy etenkin ylempien toimihenkilöiden työajoissa.

Sitran asiantuntija Perttu Jämsénin mukaan työvuoroihin sidottu tuotannollinen työ on vähentynyt ja se vähenee edelleen tulevaisuudessa. Näin  ollen entistä laajempi työntekijöiden joukko on jatkossa joustojen piirissä.

Lähde: Tilastokeskus

 

LISÄÄ AIHEESTA

20.08.2018
NUKUTKO RIITTÄVÄSTI?
13.08.2018
PALKALLINEN VAPAA EKALUOKKALAISEN VANHEMMILLE?
06.08.2018
ILOISIN MIELIN TAKAISIN TÖIHIN!

Etsi työpaikkaa