Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Mitä työhaastattelussa saa kysyä

athaastattelukysymykset210817.jpg

Kauan odotettu työhaastattelu lähestyy ja olet valmis tekemään kaikkesi, että saat työpaikan. Kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan tarvitse vastata. Headhunter, suorahakukonsultti Hanna Hellas kertoo mihin "lankaan" ei kannata mennä.

Haastattelukäytännöt  vaihtelevat työnantajasta riippuen paljonkin. Jotkut toistavat klassista kaavaa, toiset soveltavat ja vaihtelevat haastattelukäytäntöjä sekä kysymyspatteristoja avoinna haussa olevan tehtävän mukaan. Haastatteluun kannattaa valmistautua kysymällä itseltään kolme kysymystä: Kuka olet? Mistä tulet? Minne olet menossa?

Teet paremman vaikutuksen työnantajaan kun mietit valmiit vastaukset koskien koulutustasi, työkokemuksestasi ja tulevaisuuden suunnitelmiasi.

– Hyvä itsetuntemus ja valmistautuminen auttavat sinua ilmaisemaan itseäsi selkeästi haastattelijalle. Kysy heti haastattelukutsun saatuasi, voitko valmistautua tapaamiseen jotenkin. Tee itsestäsi ja osaamisestasi 2 minuutin tiivistetty esittely. Kysy kauanko haastatteluun kannattaa varata aikaa, Headhunter, suorahakukonsultti Hanna Hellas sanoo.

Perehdy yritykseen ja hakemaasi tehtävänkuvaan huolellisesti etukäteen. Jos työpaikkailmoitus on vähäsanainen, etsi tietoa yrityksestä. Tutustu yrityksen bisnekseen, toimintaympäristöön ja kulttuuriin. Pohdi mitä annettavaa sinulla on yritykselle ja päinvastoin.

Työhaastattelussa EI SAA kysyä:

- Onko sinulla lapsia

- Suunnitteletko lasten hankkimista

- Minkälaisia omistus-/ liike-/ tai yrityssuhteita perheelläsi on

- Poliittista kantaasi

- Uskonnollista vakaumustasi

- Seksuaalista suuntautuneisuuttasi

- Mahdollisia sairauksia

- Ammattiliiton jäsenyyttä

Muista! On aina täysin oma asiasi, jos haluat itse ottaa puheeksi poliittisen kantasi tai ajatuksesi perheen perustamisesta.

– Luota työhaastattelutilanteessa aina omaan tuntemukseesi. Jos haastattelijan esittämän kysymyksen merkitys ei avaudu sinulle tai kysymyksen sävy tuntuu kummalliselta, pyydä tarkennusta, miksi tätä kysytään, Hanna Hellas sanoo.

Älä mene "lankaan"

Työhaastattelussa on hyvä pitää mahdollisimman myönteinen yleisvire ja kertoa edellisestä työpaikasta positiiviseen,vähintään neutraalin sävyyn.

– Jos edellisestä työpaikasta on ikävät muistot, kannattaa harkita tarkkaan, kuinka paljon kertoo. Mikäli aiemmasta työnantajasta on vaikea keksiä hyvää sanottavaa, kannattaa ainakin  pysyä työn sisältöön liittyvissä faktoissa ja siinä, minkälaista osaamista edellinen tehtävä on vaatinut. Palkka on usein asia josta ei mielellään puhuta. Kysy reippaasti yrityksen palkkakulttuurista ja ehdota sellaista palkkaa, jolla olet valmis sitoutumaan työhön, Hellas kannustaa.

Sosiaalinen media on osa elämäämme. Kommentoi somessa fiksusti ja ota osaa omaa alaasi koskeviin keskusteluihin aktiivisesti, mutta asiallisesti. Digitaalinen jalanjälki voi vaikuttaa myös työnhakuun. Siksi on tärkeää miettiä miten sosiaalisessa mediassa esiintyy.

– Kuka tahansa voi lukea somehistoriasi, vaikka työnantaja ei periaatteessa saakaan googlata nimeäsi ennen työhaastattelua, Hanna Hellas muistuttaa.

Klassikkokysymykset:

Miksi haet paikkaa?

Mitä odotuksia sinulla on tehtävän kannalta?

Mitkä ovat vahvuutesi/ kehittymispisteesi työtehtävän kannalta?

Minkälainen olet työntekijänä/ kolleegana/ alaisena?

Minkälaisissa työtehtävissä viihdyt?

Missä haluat nähdä itsesi 3/ 5/ 10 vuoden kuluttua?

Do you speak English?

Palkkatoiveesi

Miksi juuri sinut kannattaisi valita?

– Kun haastattelussa kysytään, minkälaisia kehittymispisteitä sinulla on, vastaa rehellisesti. Usein kuultuja vakiovastauksia ovat kehno ruotsin kielen osaaminen ja se, että tekee liikaa töitä. Hanki itsellesi hyvät suosittelijat. Muista, että myös työhaastatteluista voi saada suosittelijoita. Jo haastattelutilanne voi olla yksi referenssi, Hanna Hellas vinkkaa.

Työhaastattelut ovat enää harvoin yksipuolisia kuulusteluja. Haastattelutilanteessa sinulta kysytään, mutta voit myös itse hakea yrityksen edustajalta vastauksia: Mitkä ovat yrityksen tavoitteet, minkälainen organisaatio on, miten työtä tullaan mittaamaan/mistä tietäisit tekeväsi oikeita asioita, minkälainen ihminen esimies on ja millaisia alaistaitoja esimies odottaa, minkälainen ilmapiiri työpaikalla on jne.

– Muista kysyä miksi sait kutsun haastatteluun. Haastatteluun pääsy on jo osavoitto. Pyydä palaute haastattelun jälkeen. Se voi auttaa eteenpäin, vaikka sinua ei valittaisikaan tehtävään, Hanna Hellas painottaa.

 

Asiantuntijana: Headhunter, suorahakukonsultti Hanna Hellas, K2 Search Oy.

 

LISÄÄ AIHEESTA

08.10.2018
VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN
28.05.2018
KIINTEISTÖOSAAJISTA PULAA, MARKKINOINTIALALLA YLITARJONTAA
21.05.2018
AVOIMIA TYÖPAIKKOJA 1-4/2018 YHTEENSÄ 60 100

Etsi työpaikkaa