Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Onko aivoilla sukupuoli?

atjuttu020519.jpg


Psykiatri Markus Heilig kirjoitti kirjan Naiset aivot, miehen aivot – Onko aivoilla sukupuoli? Kirjassa Heilig pohtii ajattelevatko ja tuntevatko naiset ja miehet eri tavalla? Ja jos näin on, johtuvatko erot sosiaalisesta ympäristöstä vai esimerkiksi aivojen rakenteesta? Entä miten nämä eroavaisuudet voitaisiin ottaa huomioon tasa-arvoisuuden edistämisessä?

Tuorein aivotutkimus tarjoaa vihdoinkin mahdollisuuden verrata miesten ja naisten aivoja. Vaikka aivojen rakenteen kannalta merkittäviä eroja ei löydykään, aivojen hermosoluyhteydet ovat erilaiset. 

Kirjassaan aivotutkija Markus Heilig kertoo, kuinka sukupuolten fyysiset eroavuudet vaativat aivoilta erilaisia käskytyksiä. Esimerkiksi miesten lihasvahvuus ja naisten raskausaika erottavat sukupuolet myös aivotasolla. Naiset ja miehet ovat evoluution myötä erilaistuneet täydentämään toisiaan, mikä on järjestänyt myös aivot toimimaan eri tavoitteiden pohjalta. 

Huoli eroavaisuuksista

Jos nostetaan esiin aivojen sukupuolierot, eikö se johda sukupuolten erilaiseen kohteluun? Lisääkö tämä keskustelu ennakkoasenteita ja yleistyksiä miesten ja naisten ominaisuuksista?

Heiligin mukaan tasa-arvossa on nimenomaan kysymys siitä, miten voidaan varmistaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet täysipainoiseen elämään. Mikäli biologisia perusteita ei tunneta, voivat valintojen vaikutukset eri sukupuoliin olla hyvinkin erilaiset.

Jos lähdetään siitä, että eroja aivoissa ei ole, voi miehillä tutkitulla lääkeaineella olla yllättäviä – ja todennäköisemmin huonoja – vaikutuksia naispotilaisiin.

Heilig haluaa herättää keskustelua myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta: Naisten ja miesten ammatillisen kiinnostuksen erojen ja mies- ja naisvaltaisten alojen muodostumisen taustalla voi sosiaalisten normien lisäksi olla myös biologisia tekijöitä. Silloin sukupuoliodotusten poistaminen ei riitä siihen, että esimerkiksi hoiva-alan ja rakennusalan sukupuolijakaumat tasoittuisivat. Jokaisen yksilön on saatava valita itse oma urasuuntansa. Yhteiskunnan tehtäväksi jää varmistaa, että palkkaus ja arvostus eri alojen välillä on tasa-arvoinen riippumatta siitä, kumpaa sukupuolta työntekijöiden enemmistö on. 

Markus Heilig on psykiatri ja kansainvälisesti tunnettu stressi- ja riippuvuustutkija. Vuodesta 2015 hän on toiminut Linköpingin yliopiston professorina. Hän on julkaissut aikaisemmin muun muassa kirjan alkoholin ja huumeiden vaikutuksesta aivoihin. 
 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

21.05.2019
TAUOT LISÄÄVÄT TYÖTEHOA
11.05.2019
MILLÄ KULJET TYÖMATKASI?
26.04.2019
VAPPU, SUOMALAISEN TYÖN JUHLAA!

Etsi työpaikkaa