Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Opiskelijat arvostavat työelämäyhteyksiä

atoppilaitosyhteistyöjuttu.jpg

Tiituksen tekemän Oppilaitos ja työelämä -tutkimuksen mukaan opiskelijat pitävät työelämälähtöisyyttä tärkeänä.

Opiskelijat haluaisivat tehdä enemmän työelämäprojekteja sekä saada kokemusta työelämästä opintojen aikana. Yritysten edustajat kuitenkin kokevat, että oppilaitokset voisivat olla aktiivisempia toimijoita oppilaitosyhteistyössä.

Työelämäyhteydet - tärkeä osa opiskelua

Lähes kaikki opiskelijat haluavat kokemusta työelämästä, sillä 94 % opiskelijavastaajista kertoi haluavansa työelämästä kokemusta opiskelun aikana.

Suuri osa opiskelijoista (97%) kokee, että työelämäyhteydet ovat tärkeä osa opiskelua. Melkein kolme neljäsosaa (73%) opiskelijoista haluaisi tehdä enemmän työelämäprojekteja opintojen aikana.

Yritysten edustajat näyttävät vihreää valoa oppilaitosyhteistyölle, sillä he kertoivat, että heidän yrityksissään haluttaisiin tehdä enemmän oppilaitosyhteistyötä. Kolme neljäsosaa (75%) yritysten työntekijöistä kertoi yrityksensä haluavan tehdä enemmän oppilaitosyhteistyötä.

Oppilaitosaktiivisuutta tarvitaan

Yritysten edustajat kokevat, että oppilaitos voisi olla aktiivisempi yhteistyön osapuoli. 71% yritysten edustajista kertoi, että he voisivat tehdä enemmän oppilaitosyhteistyötä mikäli oppilaitos olisi aktiivisempi osapuoli.

Lähes kaksi kolmasosaa yritysten edustajista (60%) oli sitä mieltä, että oppilaitoksen pitäisi tarjota enemmän tapahtumia ja väyliä oppilaitosyhteistyön lisäämiseen.

Työnhaku stressaa opiskelijoita

78 % opiskelijoista kertoi kokevansa työpaikan löytämisen vaikeaksi ja 51 % opiskelijoista kertoi myös harjoittelupaikan löytämisen olevan hankalaa. Työ- ja harjoittelupaikkojen löytäminen koetaan opiskelijoiden keskuudessa stressaavaksi, sillä 78 % opiskelijoista kertoi olevansa tätä mieltä.

Opiskelijavastaajista noin kaksi kolmasosaa (67%) koki, että opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikat ovat pirstaloituneet moneen kanavaan. Noin kolme neljäsosaa (74%) opiskelijavastaajista koki tarpeelliseksi yhden kanavan, josta opiskelijat voivat etsiä työ- ja harjoittelupaikkoja.

Opiskelijat miettivät työllistymistodennäköisyyttä jo opiskeluvalintoja tehdessään. Hieman päälle puolet opiskelijoista (54%) valitsee opiskelupaikan työllistymismahdollisuuksien perusteella.

Opiskeluiden aikana tuen saaminen työllistymiseen voi kuitenkin olla vaikeaa, sillä puolet opiskelijoista (52%) kertoi, ettei saa apua työllistymiseen mistään. 27% opiskelijoista kertoi saavansa apua työllistymisessä oppilaitoksilta.

Oppilaitoksen urapalveluiden aktiivisuudesta opiskelijat olivat sekä samaa että eri mieltä, sillä 40% opiskelijoista kertoi kokevansa oppilaitoksensa aktiivisena urapalveluissa, mutta kuitenkin lähes saman verran opiskelijoista (39%) kertoi, ettei koe oppilaitostaan aktiivisena urapalveluissa. Lähes kolme viidesosaa oppilaitosten edustajista (58%) koki, että heidän oppilaitoksensa auttaa opiskelijoita työllistymisessä tarpeeksi.

Oppilaitosten ja yritysten edustajat kokivat, että opiskelijoiden työllistymisen edistämisen vastuu on sekä oppilaitoksilla että yrityksillä. 77% oppilaitosten edustajista ja 71% yritysten edustajista koki, että työllistymisen edistämisen vastuu on eniten sekä oppilaitoksilla että yrityksillä.

Oppilaitosten edustajat pitivät tärkeänä opiskelijoiden tukemista työllistymisessä, sillä enemmän kuin kolme neljäsosaa (77%) oppilaitosten edustajista oli sitä mieltä, että opiskelijoita olisi tärkeää tukea enemmän työllistymisessä.

Oppilaitos ja työelämä -tutkimus selvitti oppilaitoksen ja työelämän välistä yhteyttä, joka osoitettiin kolmelle eri kohderyhmälle: opiskelijoille, oppilaitoksille ja työnantajille. Tutkimus toteutettiin maaliskuun 2018 aikana, ja siihen vastasi 109 opiskelijaa, 157 yrityksen edustajaa ja 52 oppilaitoksen edustajaa. Tutkimuksen toteutti Tiitus Group Oy. 

Lähde: Tiitus

LISÄÄ AIHEESTA

21.01.2019
REKRYTOINNIN VAIKEUDET
08.10.2018
VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN
28.05.2018
KIINTEISTÖOSAAJISTA PULAA, MARKKINOINTIALALLA YLITARJONTAA

Etsi työpaikkaa