Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Osaajapulaa ja rekrytointiongelmia

atjuttu050319.jpg

 

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan jopa 18 000 työpaikkaa jäi vuonna 2018 syntymättä, koska sopivia työntekijöitä ei löytynyt.

Työllisyys on vuoden aikana kohentunut. Tammikuussa 2019 työllisyysaste nousi Tilastokeskuksen mukaan 72,6 prosenttiin.  Hallituksen 72 prosentin tavoite ylittyy kirkkaasti. Samalla työttömyys laski 6,4 prosenttiin, mikä on alle arvioidun rakenteellisen työttömyyden rajan.

Vaikka työllisyys on kohentunut, samalla myös yritysten rekrytointiongelmat ovat lisääntyneet. Tilastokeskuksen mukaan yli 40 prosentilla yrityksistä on ollut rekrytointivaikeuksia. Varsinaista työvoimapulaa on ollut 17 prosentilla yrityksistä.

Samasta ilmiöstä kertoo myös avointen työpaikkojen määrä. TEM:n mukaan tammikuussa TE-toimistoihin ilmoitettiin 87 000 avointa työpaikkaa, joka on 12 400 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste 75 prosenttiin - näin se onnistuu

TEM:n virkamiehet esittävät pitkälle meneviä ­uudistuksia muun muassa verotukseen, työttömyysturvaan ja perhevapaisiin. Niillä purettaisiin kannustinloukkuja ja edistettäisiin työntekijöiden liikkuvuutta. Näillä keinoilla työllisyysaste saataisiin 75 prosenttiin.

Tähän tarvitaan TEM:n mukaan myös maahanmuuttajia. Lisäksi työvoiman osaamisesta on pidettävä huolta työelämälähtöisen oppimisen ja koulutuksen avulla.

Keskustelu eri vaihtoehdoista on erittäin tervetullutta, vaikka poliitikot ratkaisevatkin loppujen lopuksi mitä ehdotuksia viedään eteenpäin.

 

Lähde: TEM

 

LISÄÄ AIHEESTA

25.03.2019
TMT PREDICTIONS -RAPORTTI ENNUSTAA TULEVAT TRENDIT
18.03.2019
TYÖMARKKINABAROMETRI: SUURISSA YRITYKSISSÄ JA TEOLLISUUDESSA ENNAKOIDAAN HENKILÖSTÖMÄÄRÄN KASVUA
25.02.2019
VIISI VINKKIÄ IRTISANOTULLE

Etsi työpaikkaa