Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Pelkäätkö sosiaalisia tilanteita?

At Sosiaalisten tilanteiden pelko 230816.jpg

Sosiaalisten tilanteiden pelko on hyvin tavallista. Arvion mukaan 10–15 % ihmisistä kärsii sosiaalisten tilanteiden vuoksi erilaisesta oireilusta ainakin jossakin elämänsä vaiheessa. Pelko nöyryytetyksi ja arvioiduksi tulemisesta rajoittaa merkittävästi monien ihmissuhteita, työuraa ja opintoja.

Sosiaalisten tilanteiden pelkoa esiintyy usein juuri sellaisissa tilanteissa, joissa henkilö on toisten tarkkailtavana tai arvioitavana. Siihen liittyy epämiellyttäviä ruumiillisia tuntemuksia, kuten punastumista, hikoilua, käsien vapinaa, äänen värisemistä tai sydämen tykyttelyä.

Tukalasta tilanteesta pyritään selviytymään joko vetäytymällä niistä kokonaan tai välttelemällä niihin menemistä. Henkilö voi myös turvautua ahdistavissa tilanteissa keinoihin, jotka hetkellisesti helpottavat oloa, esimerkiksi välttää katsekontaktia katsomalla maahan tai pitää käsiä tiukasti kiinni kyljissä, jotta  hikoilu ei näy muille.

Tämä ns. turvakäyttäytyminen ja hankalien tilanteiden välttely kuitenkin vain lisää oireilua pidemmän päälle. Hetkellisen olon helpottumisen jälkeen mieli on entistä enemmän maassa, koska henkilö tietää ns. paenneensa. Jännitys tulevia vastaavanlaisia tilanteita kohtaan kasvaa edelleen.

Toistuva ja tietoinen altistus auttaa

Jännittäviin tilanteisiin osallistumista voi harjaannuttaa. Altistuminen hankaliin tilanteisiin kannattaa. Hyvä sosiaalisten pelkojen "hoito" sisältää sekä omien pelkoihin liittyvien ajatusten tunnistamista että niiden uudelleen muokkaamista. On tärkeää tunnistaa epärealistisen suuri huoli arvioiduksi tulemisesta ja vähentää siitä johtuvaa itsetarkkailua.

Aiheesta löytyy myös kirjallisuutta:
Irti sosiaalisesta jännittämisestä
Jan-Henry Stenberg, Eero-Matti Koivisto, Salla Saiho, Satu Pihlaja, Saara Halme, Minna Helkavaara, Grigori Joffe, Matti Holi

Tiesitkö?
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on avannut ensimmäisenä Suomessa internetvälitteisen hoidon sosiaalisiin pelkoihin. Hoito on tavoitteellista ja etenee askel askeleelta. Sosiaalisen ahdistuneisuuden Nettiterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä joka puolelta Suomea. www.mielenterveystalo.fi/nettiterapiat

Lähde: Duodecim

LISÄÄ AIHEESTA

19.06.2018
LOMAA KOHTI...
12.06.2018
ODOTATKO LOMAA?
06.06.2018
SAIRAUSPOISSAOLOT LISÄÄNTYNEET ETENKIN MIELENTERVEYDEN OSALTA

Etsi työpaikkaa