Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Rekrytoinnin vaikeudet

atjuttu210119.jpg

Työnhakijana turhauttaa, kun rekrytointiprosessit kestävät ja työpaikkaa ei aktiivisuudesta huolimatta tunnu löytyvän. Miksi hakija ja työpaikka eivät aina kohtaa?

Jos työnhakijalla on haasteita sopivan työpaikan löytämisessä, niin on niitä rekryongelmia myös työnantajilla. Jopa puolet Helsingin seudun työnantajista sanoo kokeneensa rekrytointiin liittyviä haasteita.

Työmarkkinoilla on juuri nyt yhtä aikaa paljon työttömiä työnhakijoita sekä avoimia työpaikkoja. Kysyntä ja tarjonta eivät kuitenkaan kohtaa. Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen mukaan suurimmaksi ongelmaksi koetaan se, että hakijalla on vähän työkokemusta ja koulutus puuttuu.

Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on pulaa esimerkiksi pätevistä lääkäreistä. Myös lastentarhanopettajista, sosiaalityöntekijöistä ja asemakaavoittajista on ollut pulaa jo vuosia.

Koska sopivia hakijoita ei ole, rekryprosessi venyy ja paikkoja on vaikea saada täytettyä. Epäpätevällä hakijalla on yleensä opinnot kesken tai alan koulutusta ei ole.

Määräaikaisuuksia

Kun työpaikkaa ei saada täytettyä, haku yleensä uusitaan tai paikka täytetään määräaikaisesti. Määräaikaisuudesta seuraa kuitenkin omat ongelmansa, jolloin työ ei pääse vakiintumaan.

Työnantajien mukaan rekrytointiongelmia oli enemmän, kun työpaikkaan haettiin vakituisia työntekijöitä. Työnantajan vaatimukset vakituisille työntekijöille ovat korkeammalla kuin mitä ne ovat määräaikaisille työntekijöille.

 

Tilastokeskus haastattelee vuosittain työnantajia eri puolilta Suomea työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta. Pääkaupunkiseudulta haastateltiin vuosina 2016–2017 yhteensä 3 648 toimipaikkaa. Haastatteluissa selvitettiin työvoiman hakemiseen ja rekrytointivaikeuksiin liittyviä tekijöitä. Haastatteluissa työnantajien mukaan ongelmiksi nousivat työnhakijoiden puutteellinen työkokemus ja alan koulutuksen puute.

 

Lähde: Tilastokeskus

LISÄÄ AIHEESTA

15.04.2019
7 VINKKIÄ LINKEDININ KÄYTTÖÖN TYÖNHAUSSA
08.10.2018
VINKKEJÄ TYÖNHAKUUN
28.05.2018
KIINTEISTÖOSAAJISTA PULAA, MARKKINOINTIALALLA YLITARJONTAA

Etsi työpaikkaa