Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Rekrytointiaikeet varovaisia

ATtyömarkkinabarometri.jpg

ManpowerGroupin globaali työmarkkinabarometri julkistettiin Suomessa nyt 17. kerran. Vuoden 2016 neljännen vuosineljänneksen barometria varten haastateltiin 621 työnantajaa.

Suomalaiset työnantajat raportoivat varovaisia työllistämisaikeita loka-joulukuulle: 14 % ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, 17 % odottaa henkilöstön vähenevän ja 67 % arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan.

Neljännen vuosineljänneksen kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori on +1 %. Edelliseen neljännekseen verrattuna työllistämisnäkymät pysyvät ennallaan, mutta ovat 2 prosenttiyksikköä heikommat kuin samaan aikaan viime vuonna. Kaksi aluetta neljästä ja kuusi toimialaa kymmenestä ennustaa henkilöstömäärän lisäystä.

Loppuvuonna eniten työmahdollisuuksia näyttää olevan sähkö-, kaasu-, lämpö- ja vesihuollon alalla sekä teollisuudessa. Työmarkkinat näyttävät  kuljetus-, varastointi- ja viestintäalalla synkiltä.

Alueellisessa analyysissa eroja

Kahdella alueella neljästä odotetaan positiivista työmarkkinoiden kehitystä. Merkittävimmät kasvuodotukset ovat työnantajilla Etelä-Suomessa, missä työllistämisaikeiden indikaattori on +19 %. Pientä kasvua odottavat myös työnantajat Itä-Suomessa, missä työllistämisaikeiden indikaattori on +2 %. Työntekijöiden määrän odotetaan laskevan Pohjois-Suomessa (indikaattori -12 %) ja Länsi-Suomessa (indikaattori -5 %).

Työllistämisnäkymät ovat vahvistuneet kahdella alueella viime neljännekseen verrattuna. Työnantajat Itä-Suomessa raportoivat työllistämisaikeiden nousseen 7 prosenttiyksiköllä ja Etelä-Suomessa puolestaan 4 prosenttiyksiköllä. Länsi-Suomessa odotetaan 9 prosenttiyksikön laskua ja Pohjois-Suomessa työllistämisaikeiden indikaattori pysyy melko tasaisena.

Verrattuna samaan aikaan viime vuonna työmarkkinat ovat kohentuneet eniten Etelä-Suomessa indikaattorin noustessa 14 prosenttiyksiköllä. Pohjois-Suomessa työllistämistilanne on puolestaan heikentynyt 16 prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Suuret yritykset rekrytoivat

Henkilöstömäärän ennustetaan kasvavan kolmessa neljästä yrityskokoluokasta tulevan neljänneksen aikana. Rekrytointiaikeet ovat vahvimmat suurissa yrityksissä (250 työntekijää tai enemmän), joiden työllistämisaikeiden indikaattori on +20 %.

Myös keskikokoisissa yrityksissä (50–249 työntekijää) ja pienissä yrityksissä (10–49 työntekijää) henkilökunnan määrän odotetaan kasvavan (indikaattorit +18 % ja +13 %). Mikroyrityksissä (alle 10 työntekijää) rekrytointinäkymät ovat epävarmat (indikaattori -1 %).

Vuoden takaiseen verrattuna suurten yritysten työllistämisaikeet ovat kasvaneet 18 prosenttiyksiköllä, kun taas keskisuurten työnantajien näkymät ovat 11 prosenttiyksikköä vahvemmat. Pienten yritysten rekrytointiaikeet pysyvät melko vakaina, ja mikroyritysten osalta on laskua 3 prosenttiyksikköä.

Lähde: Manpower

Etsi työpaikkaa