Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Ruotsissa hyviä kokemuksia työajan lyhentämisestä

attyoajanlyhennystoimiiruotsissa280916.jpg

Kilpailukykysopimuksen myötä suomalaisten työajat pitenevät vuonna 2017. Ruotsissa on raportoitu onnistuneista kokeiluista, joissa työaikaa lyhennettiin.

Esimerkiksi ruotsalaisessa vanhainkodissa kuuden tunnin työaika paransi työntekijöiden hyvinvointia ja hoidon tasoa. Hoitajien palkkoja ei kokeilussa pienennetty. Suomessa oli 1990-luvun lopulla kokeilu, jossa huomattiin, että työajan lyhentäminen paransi tuottavuutta työpaikoilla.

Mukana kokeilussa oli muun muassa Nokian Renkaat, jonka tuotanto oli kuudessa tunnissa sama kuin kahdeksassa tunnissa. Kokeilun ideana oli siirtyminen malliin, jossa työtä tehdään kahdessa tai useammassa kuuden tunnin vuorossa. Jo tuolloin ajateltiin, että kuuden tunnin työvuorot loisivat lisää työpaikkoja.

Työterveyslaitoksen työelämätutkija Anu Järvensivun mielestä suomalainen työ ei pärjää enää kustannustehokkuudella, vaan luovuudella ja innovaatioilla. Työajan pidentämisen kannattaminen on vanhakantaista.

Lähde: Aamulehti

LISÄÄ AIHEESTA

14.06.2018
TYÖMARKKINABAROMETRI LUPAILEE MYÖNTEISIÄ VAIKUTUKSIA TYÖLLISTYMISEEN
04.06.2018
TUNNISTATKO NÄMÄ "KESÄTYÖTYYPIT"?
09.04.2018
MILLAISTA ON TULEVAISUUDEN TYÖ?

Etsi työpaikkaa