Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Sairauslomalla?

AT Sairauslomalla.jpg

Sairauslomakäytännöt puhuttavat. Sairausloma-asioissa Suomi voi ottaa mallia Ruotsista ja Hollannista. Siellä pitkiä sairauslomia on saatu lyhennettyä.

Lääkäriliiton mukaan jatkossa pitäisi pyrkiä työkyvyttömyyden todistamisesta toimintakyvyn määrittämiseen. Esimerkiksi Hollannissa ei kirjoiteta sairauslomia. Jos työntekijä tuntee olevansa sairauden takia työkyvytön, hän ottaa itse yhteyttä työnantajaan, kun on ensin keskustellut lääkärin kanssa. Sitten työnantaja, työntekijä ja työterveyshuolto keskustelevat yhdessä siitä, milloin työntekijä voi palata töihin.

Käytännöissä eroja

Riskinä suomalaisessa sairauslomakäytännössä on se, että työntekijä jää pitkäksi aikaa sairauslomalle ja töihin palaaminen vaikeutuu. Hollannissa palkallista sairauslomaa voi saada enintään kaksi vuotta. Ruotsissa työkyvyttömyyden aikainen etuisuus maksetaan ensimmäisten kolmen kuukauden ajalta samoilla kriteereillä kuin Suomessa: henkilö ei kykene tekemään nykyistä työtään. Tämän jälkeen työntekijälle maksetaan korvausta työkyvyttömyydestä, jos työntekijälle ei löydy sellaista työtä, mitä työntekijä pystyisi tekemään sairaudesta huolimatta. Kun työkyvyttömyys on kestänyt puoli vuotta, katsotaan, löytyisikö työntekijälle töitä vapailta markkinoilta. Jos henkilö ei saa töitä, hän siirtyy työttömyysetuuksien piiriin. Etuuksista toiseen siirtyminen on Ruotsin mallin huono puoli.

Muutosta ilmassa

Valtionhallinnon työryhmä pyrkii määrittämään sairauslomille oikeaa pituutta. Tuottavuustalkoissa on esitetty ensimmäisen sairauspoissaolopäivän korvausten poistamista ja pohditaan luopumista turhista sairauslomatodistuksista. Ongelmana on, että hoitava lääkäri ei useinkaan tiedä potilaan työtehtävistä. Järjestelyt on syytä tehdä yksilöllisesti. Potilaan tulisi käydä keskustelu työnantajan ja tarvittaessa työterveyshuollon kanssa, miten hänen osaamistaan voi työkyvyn rajoituttua hyödyntää.

 

LISÄÄ AIHEESTA

16.04.2018
PITKÄT TYÖPÄIVÄT JA STRESSI LISÄÄVÄT MASENNUSRISKIÄ
02.04.2018
VUONNA 2016 YHTEENSÄ 118 590 TYÖTAPATURMAA
26.03.2018
SAIRAUSLOMAT LISÄÄNTYNEET

Etsi työpaikkaa