Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Sairauspoissaolot lisääntyneet etenkin mielenterveyden osalta

atjuttu110618.jpg

Kelan tilastojen mukaan sairauspoissaolot vähenivät lähes kymmenen vuotta - kunnes viime vuonna kääntyivät jälleen kasvuun. Taloussuhdanteilla on yhteys sairauspoissaolojen määrään.

Talouden kasvaessa myös osatyökykyiset työllistyvät hyvin. Toisaalta ihmiset myös ”uskaltavat” sairastaa silloin kun taloudessa menee heikosti ja työttömyyden uhka ilmeisempi.

Kelan tilastojen mukaan sairauspoissaolojen kasvu johtuu etenkin mielenterveyden häiriöihin perustuvien poissaolojen lisääntymisestä. Mielenterveyden häiriöt sairauspoissaolon syynä lisääntyivät 16 prosenttia. Ne lisääntyivät sekä naisilla että miehillä ja muutos näkyi kaikissa ikäryhmissä.

Kaikkiaan sairauspäivärahakausien määrä lisääntyi runsaalla 7 000:lla eli 2,5 prosentilla.

Asiantuntijalääkäri huolestunut

Kuntaliiton asiantuntijalääkäri Tuula Kock pitää sairauspoissaolojen nopeaa kasvua huolestuttavana. Tulevat vuodet näyttävät onko kyse pidempiaikaisesta muutoksesta.

Sairauspoissaolotilannetta on jatkossakin seurattava tarkasti. Pidempiaikainen muutos olisi vakava signaali siitä, että työterveyshuollossa ei kyetä havaitsemaan ongelmia ajoissa – tai siitä, että varhaisia mielenterveyspalveluja ei ole tarpeeksi saatavilla.

 

Lähde: Kela, Yle

LISÄÄ AIHEESTA

11.02.2019
SYÖ ITSEESI VIRTAA
28.01.2019
PITKÄAIKAINEN UNETTOMUUS ON TERVEYSRISKI
17.12.2018
MIELENRAUHAA JOULUUN

Etsi työpaikkaa