Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Tekemättömän työn kustannukset edelleen suuret

atjuttu261118.jpg

Tekemättömän työn kustannukset iskevät voimakkaimmin keskisuuriin yrityksiin.

Tekemättömästä työstä aiheutuu suomalaisille yrityksille  yhteensä noin 3,6 miljardin euron lasku  vuodessa. Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa oli ensimmäistä kertaa mukana myös keskisuuria yrityksiä, ja niissä tekemättömän työn keskimääräiset kustannukset ovat jopa hieman korkeammat kuin suuryrityksissä. Työkykyä johtamalla organisaatiot voivat saavuttaa miljoonasäästöjä ja pidentää työuria.

Työkyvyttömyys maksoi vuonna 2017 suomalaisille suuryrityksille keskimäärin 6,39 prosenttia työntekijöiden yhteenlasketusta palkkasummasta tai 2 735 euroa henkilötyövuotta kohden. Keskisuurissa yrityksissä tekemättömän työn keskimääräiset kustannukset olivat hieman suuryrityksiä korkeammat, lähes 0,2 prosenttiyksikköä palkkasummaan suhteutettuna ja 130 euroa henkilötyövuotta kohden.

Työkyvyttömyyden kokonaiskustannukset nousussa

Yritysten tekemättömän työn kustannuksissa on nähtävissä hyvä kehitys usean vuoden ajalta. Vuosien 2008–2017 välillä kustannukset ovat laskeneet yrityksissä keskimäärin 1,13 prosenttiyksikköä palkkasummaan suhteutettuna. Vuosien 2016–2017 aikana kustannukset ovat kuitenkin kääntyneet lievään nousuun.

Työtapaturmavakuutusmaksu ja työkyvyttömyysmaksu ovat tarkastelujakson aikana laskeneet noin 30 prosenttia. Kahden viimeisen vuoden aikana sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyysmaksut ovat kuitenkin nousseet hienoisesti erityisesti toimihenkilövaltaisissa organisaatioissa. 

Työterveystoiminnan painopistettä on siirretty koko tarkastelujakson ajan aiempaa vahvemmin ennaltaehkäisevään toimintaan. Parhaita tuloksia saavuttaneissa yrityksissä työkyvyttömyyden kustannuksia on varhaisen puuttumisen avulla onnistuttu pienentämään entisestään. Suotuisasta kehityksestä huolimatta säästöjä on edelleen mahdollista saavuttaa systemaattisella työkykyjohtamisella.

Tekemättömän työn vuosikatsaus 2018

Tekemättömän työn vuosikatsauksen toteuttivat yhteistyössä Terveystalo, Työterveyslaitos, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, tilintarkastusyhtiö PwC sekä eläkevakuuttajat Elo, Ilmarinen, Keva, Varma ja Veritas. Tutkimuksessa käytetty analyysimenetelmä Terveystalo Kustannusanalyysi on PwC:n varmentama.

Jo kahdeksannen kerran toteutettu tutkimusraportti selvitti tekemättömän työn kustannuksia eli kokonaiskustannusta, joka suomalaisyrityksille syntyy suorista sairauspoissaolokustannuksista, työntekijän eläkelain (TyEL) mukaisista työkyvyttömyysmaksuista, työtapaturmavakuutusmaksuista ja työterveyden omavastuun mukaisista kustannuksista. Tekemättömän työn tutkimukseen osallistui yhteensä 74 yritystä, joista 43 oli suuryrityksiä ja 31 keskisuuria yhtiöitä.

 

Lähde: Terveystalo

LISÄÄ AIHEESTA

04.02.2019
KUNNAT SÄÄSTIVÄT HENKILÖSTÖMENOISSA
17.12.2018
PALKKASUMMA KASVOI 4,4 %
10.12.2018
SLUSH PERUSTAA KASVUYRITTÄJYYTEEN VALMENTAVAN KOULUTUSOHJELMAN

Etsi työpaikkaa