Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Tylsistyneenä töissä?

AT tylsistytkö työssä 260416.jpg

Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan työn mielekkyys voi kadota esimerkiksi jatkuvan kiireen, kontrollin tai keskeytysten vuoksi. Tutkimuksessa haastateltiin myynnin, hallinnon, pankkitoiminnan ja hoitoalan asiantuntija- ja tukitehtävissä työskenteleviä.

Vaikka työhön liittyvät satunnaiset tylsistymisen kokemukset ovat yleisiä ja vaarattomia, on syytä tarkkailla, ettei kokemus jää jatkuvasti päälle. Jatkuva tylsistyminen on pahoinvointia, joka jää usein piiloon, koska tylsistynyt on fyysisesti läsnä mutta henkisesti jossain muualla. Pahimmillaan kyse voi olla  resurssien haaskauksesta, josta kärsivät sekä yritys että työntekijä.

Tylsistynyt työntekijä passivoituu, koska ei pääse käyttämään kykyjään työssään. Stressi lisääntyy, työkyky ja tuottavuus heikkenevät. Mieleen saattaa tulla yhä useammin työpaikan vaihto.

Kolme tylsistymisen tyyppiä ovat jämähtäminen, kiihtyvyys ja epärytmisyys. Ensimmäistä tylsistymisen tyyppiä kuvaa jämähtämisen kokemus, jossa työ ei vastannut omia toiveita ja vahvuuksia, koska työ oli rutinoitunutta tai tehtävissä ei ollut riittävästi itselle sopivia haasteita. Toisen tyyppistä tylsistymistä kuvasi kiihtyvyyden kokemus. Työtä oli liikaa tai työlle asetettuja tavoitteita ei koettu järkevinä. Kolmas kokemus liittyi epärytmisyyteen, joka oli seurausta erilaisista mielekkään työnteon esteistä ja rajoituksista, kuten turhalta tuntuvasta byrokratiasta ja kontrolloinnista, ongelmista yhteistyösuhteissa tai työnjaossa sekä jatkuvista keskeytyksistä.

Tieteellinen artikkeli: Lotta Harju ja Jari Hakanen (2016): An employee who was not there: a study of job boredom in white-collar work. Personnel Review, Vol. 45 Iss: 2, pp.374 – 391. doi: 10.1108/PR-05-2015-0125

Lähde: Työterveyslaitos

LISÄÄ AIHEESTA

16.04.2018
PITKÄT TYÖPÄIVÄT JA STRESSI LISÄÄVÄT MASENNUSRISKIÄ
02.04.2018
VUONNA 2016 YHTEENSÄ 118 590 TYÖTAPATURMAA
26.03.2018
SAIRAUSLOMAT LISÄÄNTYNEET

Etsi työpaikkaa