Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Työmarkkinabarometri lupaa piristymisen merkkejä

AT työllisyysbarometri 150616.jpg

ManpowerGroupin globaali työmarkkinabarometri toteutettiin Suomessa 16. kerran. Barometrin mukaan Suomen työmarkkinat näyttävät piristyvän. Työnantajista 13 prosenttia ennustaa työvoimansa kasvavan, viisi prosenttia laskevan ja 81 prosenttia pysyvän ennallaan. Suomen kolmannen neljänneksen työllistämisindikaattori on +8 %.

Uusia työpaikkoja on tiedossa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Merkittävimmät kasvuodotukset ovat työnantajilla Etelä-Suomessa (+17 %). Työnantajat ovat varovaisen optimistisia Itä- ja Länsi-Suomessa. Näiden alueiden indikaattori oli +9 %. Pohjois-Suomen työllistämisaikeiden indikaattori on -6 %.

Investointipäätökset lisäävät rekrytointitarpeita

Eniten uusia työpaikkoja avautuu julkishallinnon, koulutuksen, terveys- ja sosiaalipalveluiden sektorilla (+20 %). Työllistämisaikeita on myös kaivos- ja louhinta-alalla (+17 %) sekä teollisuusalalla (+16). Pessimistisimpiä työllistämisaikeita ennustavat rakennusalan työnantajat (-3 %) ja maa-, metsä- ja kalatalous (-2 %).

Kasvua odotettavissa

Henkilöstömäärien ennustetaan kasvavan kaikissa yrityskokoluokissa heinä-syyskuun aikana. Vahvimmat rekrytointiaikeet raportoidaan suurista yrityksistä (+28 %). Keskikokoiset yritykset raportoivat rekrytointitarpeiden kasvua (+27 %). Pienten yritysten indikaattori on +26 %. Mikroyritysten työllistämisnäkymät ovat muita kokoluokkia selvästi varovaisemmat (+6 %). 

Työllistämisaktiivisuus on korkeinta suurissa, yli 250 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Kyse on markkinoiden suurista murroksista, joiden seurauksena yritysten on välttämätöntä muuttaa osaamisrakennettaan. Tämä näkyy tarpeena rekrytoida uudenlaista osaamista. Haasteena on osaamisen saatavuus – esimerkiksi liiketoiminnan digitalisoiminen vaatii kompetenssia, jota ei ole helposti tarjolla.

Työllistämisaikeet vaihtelevat maailmanlaajuisesti

Maailmanlaajuisessa vertailussa työllisyysnäkymät ovat vaihtelevat. Kiinassa työmarkkinoiden kehitys on heikointa sitten vuoden 2005, jolloin barometri siellä käynnistettiin. Euroopassa parhaat näkymät ovat Romaniassa ja Unkarissa. Hyviä näkymiä ennustetaan myös Ruotsiin ja Saksaan, joiden indikaattorit ovat +7 % ja +4 %. Mielenkiintoista on myös, ettei Iso-Britannian tuleva kansanäänestys EU-jäsenyydestä heijastunut brittityönantajien vastauksiin. Maan indikaattori on alkavalla kvartaalilla +5 %.

Kiinan työllisyysluvut varjostavat Suomea ja maailmantaloutta. Vuoden takaiseen verrattuna näkymät parantuvat tai pysyvät ennallaan 18 maassa, mutta heikkenevät 24 maassa. Erityisen hyvä uutinen on Saksan ja Ruotsin vahvat luvut.

Lähde: ManpowerGroup

LISÄÄ AIHEESTA

20.06.2018
PALVELUALOJEN LIIKEVAIHTO KASVOI
07.05.2018
KUNTA-ALAN MEDIAANIANSIO KUUKAUSIPALKKAISILLA 2780 EUROA
19.04.2018
NAISET KOKEVAT PALKKASYRJINTÄÄ MIEHIÄ USEAMMIN

Etsi työpaikkaa