Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Työmarkkinabarometri lupailee myönteisiä vaikutuksia työllistymiseen

atjuttu250618.jpg


ManpowerGroupin globaali työmarkkinabarometri, ManpowerGroup Employment Outlook Survey julkistettiin 12.6.18 Suomessa. Vuoden 2018 kolmannen vuosineljänneksen barometria varten haastateltiin 625 työnantajaa.

Suomalaisten työnantajien työllistämisaikeet heinä–syyskuulle 2018 ovat vahvemmat kuin koskaan aiemmin kyselyn aikana: 12 % ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, 2 % odottaa henkilöstön vähenevän ja 85 % arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan.

Työllistämisaikeet kasvussa

Työllistämisaikeet kasvavat edelliseen vuosineljännekseen verrattuna 2 prosenttiyksikköä ja vuoden 2017 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna 8 prosenttiyksikköä. Kolmannen vuosineljänneksen kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori on +12 %. Työllistämisaikeiden ennustetaan kasvavan kolmella alueella neljästä sekä yhdeksällä toimialalla kymmenestä tulevan vuosineljänneksen aikana.

12.6.18 julkaistun ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin mukaan suomalaiset työnantajat povaavat vahvoja työllistämisaikeita – kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori¹ (Net Employment Outlook) vuoden 2018 kolmannelle kvartaalille on +12 %, mikä on vahvin työnantajien raportoima ennuste sen jälkeen, kun kyselyä alettiin tehdä kuusi vuotta sitten.

Kasvua yhdeksällä toimialalla kymmenestä 

Työllistämisaikeet ovat optimistiset lähes kaikilla toimialoilla: yhdeksällä kymmenestä toimialasta raportoidaan henkilöstömäärän kasvua seuraavalle kvartaalille. Vahvinta työllistämisaikeiden kasvua raportoivat hotelli- ja ravintola-alan työnantajat (indikaattori +23 %). Seuraavaksi eniten kasvua ennustetaan teollisuudessa (+19 %) sekä rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla (+17 %).  

Työllistämisaikeet vahvistuvat viidellä toimialalla kymmenestä vuoden 2018 toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Kahdeksalla toimialalla kymmenestä ennustetaan vahvempia työllistämisaikeita verrattuna vuoden 2017 kolmanteen kvartaaliin.

Hotelli- ja ravintola-alan työnantajat povaavat seuraavalle kolmelle kuukaudelle vahvimpia työllistämisaikeita kolmeen vuoteen. Teollisuuden työnantajat ennustavat 17 prosenttiyksikköä vahvempia työllistämisaikeita verrattuna samaan ajanjaksoon vuosi sitten.  Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalan työnantajat ennakoivat huomattavampaa kasvua työllistämiseen kuin kertaakaan aiemmin kyselyn aikana.

Suomessa vahvemmat työllistämisaikeet pitkään aikaan

Suomessa työllistämisaikeet ovat vahvemmat kuin kertaakaan kyselyn aloittamisen jälkeen kuusi vuotta sitten. Tämä on hyvä uutinen työnhakijoiden kannalta. Varsinkin erityisosaamisen kysyntä on nousussa, mistä kielii esimerkiksi vakituisten työsopimusten määrän kasvu.

Kaikissa yrityskokoluokissa odotetaan kasvua työllistämisaikeisin tulevan vuosineljänneksen aikana. Vahvin työllistämisindikaattori, +31 %, on keskikokoisten työnantajien keskuudessa. Suurissa yrityksissä ennustetaan aktiivisia työllistämisaikeita (+25 %). Pienten (+20 %) ja mikroyritysten (+10 %) työllistämisindikaattorit ovat myös kasvussa. 

Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan barometrin piirissä olevasta 26 maasta työllistämisen ennustetaan kasvavan 25:ssä. Kausitasoitetun datan perusteella Kroatian työnantajilla on optimisimmat työllistämisaikeet EMEA-alueella sekä Japanin kanssa vahvimmat työllistämisaikeet maailmanlaajuisesti. Suomen työllistämisaikeet ovat Pohjoismaiden vahvimmat.


Lähde: ManpowerGroup Employment Outlook Survey


ManpowerGroup Employment Outlook Survey mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Barometri on lajissaan ainutlaatuinen: se on suurempi, laajempi, pitkäaikaisempi ja kattavampi kuin muut tutkimukset. Se perustuu yli 59 000 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajan haastatteluun 44 maassa. Suomessa haastateltiin 625 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa. 

 

LISÄÄ AIHEESTA

25.03.2019
TMT PREDICTIONS -RAPORTTI ENNUSTAA TULEVAT TRENDIT
18.03.2019
TYÖMARKKINABAROMETRI: SUURISSA YRITYKSISSÄ JA TEOLLISUUDESSA ENNAKOIDAAN HENKILÖSTÖMÄÄRÄN KASVUA
05.03.2019
OSAAJAPULAA JA REKRYTOINTIONGELMIA

Etsi työpaikkaa