Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Työmarkkinabarometri: Vuosi 2018 alkaa kohtalaisilla työllistämisaikeilla

atjuttu121217.jpg

12.12.2017 julkaistu ManpowerGroupin globaali työmarkkinabarometri vuoden 2018 ensimmäiselle neljännekselle raportoi kohtalaisia työllistämisaikeita tammi-maaliskuulle.

10 % työnantajista ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, 6 % arvioi henkilöstömäärän vähenevän ja 79 % arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan. Ensimmäisen vuosineljänneksen kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori on +7 %. Työllisyysnäkymät ovat pysyneet samana edelliseen neljännekseen verrattuna, mutta ovat hieman paremmat kuin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Työvoimatarpeiden uskotaan kasvavan kolmella alueella neljästä ja kahdeksalla toimialalla kymmenestä.

Positiivisimmat työllistämisaikeet löytyvät rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöaloilta sekä liike-elämän palveluista. Heikoimmat näkymät ovat rakennus- ja kaivosaloilla.

Euroopassa työnhakijat odottavat hyvää virettä ja uusia työllistymismahdollisuuksia. Optimistisimmat työnantajat löytyvät Romaniasta ja Sloveniasta. Ison-Britannian lähestyvä Brexit näkyy brittityönantajien vastauksissa, ja siellä työllistämisaikeiden indikaattori on heikoimmillaan sitten loppuvuoden 2012. Pohjoismaisessa vertailussa Suomi pärjää hyvin: Norjassa indikaattori on +7 % ja Ruotsissa +5 %.

Alueellinen analyysi 

Työmarkkinoiden odotetaan kehittyvän positiiviseen suuntaan kolmella alueella neljästä. Erityisesti Etelä-Suomen ja Itä-Suomen työnantajat raportoivat hyvistä näkymistä Etelä-Suomen indikaattorin ollessa +14 % ja Itä-Suomen +12 %. Myös Pohjois-Suomessa odotetaan työllistämisaikeiden kasvua, tosin hyvin varovaista sellaista indikaattorin ollessa +1 %. Länsi-Suomessa puolestaan näkymät ovat pessimistiset indikaattorin ollessa -3 %.

 Länsi-Suomessa näkymät laskivat eniten, huomattavat 11 prosenttiyksikköä. Itä-Suomessa laskua on 5 prosenttiyksikköä ja Pohjois-Suomessa 3 prosenttiyksikköä. Etelä-Suomen näkymät sen sijaan paranivat 7 prosenttiyksiköllä.

Toimialakohtainen analyysi 

Työnantajat kahdeksalla toimialalla kymmenestä arvioivat lisäävänsä henkilöstön määrää tulevan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä liike-elämän palveluissa työmarkkinat ovat vahvimmat (indikaattori +18 %). Kiihtyviä rekrytointitarpeita ennustetaan myös julkishallinnon, koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden alalle (indikaattori +12 %). Sen sijaan rakennus- sekä kaivos- ja louhinta-aloilla näkymät ovat heikommat (indikaattorit -9 % ja -6 %).

Vuositasolla tarkasteltuna työllistämisaikeet parantuivat kuudella toimialalla kymmenestä. Huomattavinta kasvu on ollut julkishallinnon, koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalveluiden alalla sekä hotelli- ja ravintola-alalla, joissa kummassakin on raportoitu kymmenen prosenttiyksikön kasvu työllistämistarpeissa. Rakennusalalla  laskua viime vuoteen oli huomattavat 21 prosenttiyksikköä.

Osaajapula haastaa 

Rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala sekä liike-elämän palvelut odottavat vahvinta työllistämiskasvua. Tilanne on parantunut 6 prosenttiyksikköä alkuvuodesta. Myös henkilöstöpalveluala on ollut reippaassa kasvussa yli kaksi vuotta. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa osaavan henkilöstön puute alkaa olla suurempi kasvun rajoite kuin mikään muu yksittäinen tekijä.  Rekrytointitarpeita odotetaan kaikkiin yrityskokoluokkiin. 

Lähde: ManpowerGroup

www.manpowergroup.fi

 

LISÄÄ AIHEESTA

14.01.2019
60-VUOTIAIDEN TYÖLLISYYS KASVAA
07.01.2019
HENKILÖSTÖVUOKRAUSALA VAHVASSA KASVUSSA
30.12.2018
UUSI VUOSI ON UUDISTUMISEN AIKAA - MYÖS TYÖELÄMÄSSÄ

Etsi työpaikkaa