Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Työssäkäyviä köyhiä on Suomessa kymmeniätuhansia

atjuttu170918.jpg

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää. Työssäkäyvä köyhä on henkilö, jonka tulot ovat 60 % mediaanitulosta.

Työssäkäyvien köyhyyttä tutkivan Jyväskylän yliopiston dosentin Mikko Jakosen mukaan monet kuuluvat laajempaan, noin 100 000-400 000 ihmisen riskijoukkoon, joka saa ajoittain sosiaaliturvaa ja tekee samaan aikaan matalapalkkaista työtä. Myös näillä henkilöillä on pienet tulot, mutta sosiaaliturvan ansiosta heitä ei pidetä työssäkäyvinä köyhinä.

Mikko Jakonen pitää Suomessa ongelmina silpputyötä ja riittämättömiä työtunteja. Tulojen vaihtelu taas johtaa byrokratiarumbaan. Jakosen mukaan matalapalkkatyön lisääntymisen ja samanaikaisen työehtojen heikentäminen johtaa siihen, että ihmiset joutuvat turvautumaan yhä enemmän sosiaaliturvaan.

JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karraschin mielestä matalapalkkatyö koskee erityisesti naisvaltaisia palvelualoja. Karraschin uskoo, että lähivuosina erityisesti julkisella alalla säästöjä haetaan siivouksen ja kiinteistönhuollon tehtävistä. Työpaikat uhkaavat siirtyä yksityisen puolen palkkatasoihin tai työehtoihin, mikä vaikuttaisi kymmeniin tuhansiin julkisella sektorilla työskenteleviin henkilöihin.

 

Lähde: JHL, Yle

LISÄÄ AIHEESTA

04.02.2019
KUNNAT SÄÄSTIVÄT HENKILÖSTÖMENOISSA
17.12.2018
PALKKASUMMA KASVOI 4,4 %
10.12.2018
SLUSH PERUSTAA KASVUYRITTÄJYYTEEN VALMENTAVAN KOULUTUSOHJELMAN

Etsi työpaikkaa