Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Vinkkejä työhaastatteluun

athaastisjuttu060318.jpg

Työhaastattelutilanteet saattavat usein jännittää ja se on täysin normaalia. Kukapa nyt ei haluaisi antaa itsestään haastattelutilanteessa parasta mahdollista kuvaa.

Usein puhutaan haastateltavan jännityksestä, mutta myös haastattelija voi jännittää. Kokemus  lisää varmuutta  haastattelutilanteisiin.

Ei ylikunnolle

Monet valmistautuvat haastatteluun huolellisesti ja miettivät etukäteen hyvinkin tarkasti, miten kysymyksiin vastaavat. Hyvä valmistautuminen kannattaa ja johtaakin usein parhaaseen lopputulokseen, mutta valmistautuminen saattaa  kääntyä myös itseään vastaan. Aina ei voi etukäteen miettiä vastauksia, vaan kannatta kuunnella ja vastata sen mukaan.

Pohdinta sallittua

Haastattelussa saattaa joutua vastaamaan kysymykseen, johon ei tiedä hyvää vastausta. Tilanne voi olla hankala, koska haluat antaa itsestäsi mahdollisimman hyvän kuvan. Haastattelija ei kuitenkaan odota, että kaikkiin asioihin tulee vastaukset hetkessä. Haastattelutilanne on vuorovaikutusta ja sen seurauksena syntyy aina pohdintaa.

Epävarmuus kuuluu asiaan

Haastattelutilanne saattaa joskus tuntua keinotekoiselta ja teennäiseltä. Tilannetta vaikeuttaa se, jos haastattelussa tulee eteen hankalia hetkiä, joissa tunnet olosi epävarmaksi ja jännittyneeksi. Jännitys on normaalia ja kertoo siitä, että tilanne on  tärkeä. Jännitystä voi kuitenkin oppia hallitsemaan.

Täydellistä ei ole

Haastateltava saattaa ajatella, että haastattelutilanteessa ei saa näyttää mitään epäkohtia tai oppimisen paikkoja. Väärin.

Jos et halua tai osaa kertoa yhtään kehittymistä tai oppimista vaativaa asiaa itsessäsi, voi haastattelijalle välittyä kuva, ettet tunnista, mikä on työssä menestymisen kannalta merkityksellistä. 

Ole rehellinen ja uskalla kertoa myös kehitystä vaativia osaamisalueitasi. Se on paljon kiinnostavampaa, kuin virheettömän korostaminen. Ja muista, että täydellistä ei ole olemassakaan.

Aitous huomataan

Yhteensopivuus työnantajan ja työntekijän välillä on kaiken a ja o. Toisinaan se voi vaatia rohkeutta näyttää itsensä aidoimmillaan tilanteessa, jossa ratkaistaan tulevaisuus pitkäksi aikaa eteenpäin. Realistinen suhtautuminen itseen, omiin vahvuuksiin/heikkouksiin ja työnantajan esittämiin vaatimuksiin on hyvä lähtökohta.

On myös hyvä muistaa, että erilaisiin työtehtäviin tarvitaan erilaisia ihmisiä. Kaikkien ei tarvitse olla dynaamisia, positiivisia ja energisiä – sopiva henkilö valitaan tehtävään aina tiimin ja organisaation tarpeet sekä tehtävän vaatimukset kartoittaen.

 

Asiantuntijana: Senior Consultant, Milla Kansonen, Psycon.

 

LISÄÄ AIHEESTA

25.03.2019
TMT PREDICTIONS -RAPORTTI ENNUSTAA TULEVAT TRENDIT
18.03.2019
TYÖMARKKINABAROMETRI: SUURISSA YRITYKSISSÄ JA TEOLLISUUDESSA ENNAKOIDAAN HENKILÖSTÖMÄÄRÄN KASVUA
05.03.2019
OSAAJAPULAA JA REKRYTOINTIONGELMIA

Etsi työpaikkaa