Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Aloittaisitko alusta, jos voisit?

Atvoitollatyohon130916.jpg

Puolison selkä sanoi naks ja tietynlainen fyysinen työ on entistä elämää. Nyt olisi mahdollisuus kouluttautua joko saman alan esimieshommiin tai ihan uudelle alalle. Aluksi hänelle oli aivan selvää, että samoilla linjoilla jatketaan, työssäkin pääsisi vihdoin etenemään.

Sitten päähän hiipi se pollan sekoittava ”mitä jos” -ajatus. Mitä jos tämä on ainoa mahdollisuus koskaan vaihtaa suuntaa työelämässä? Mitä jos pomona muuttuu vain vihatuksi vätykseksi, joka joutuu vain pompottamaan muita? Mitä jos tämä ala, jolla on raatanut koko elämänsä alkaakin tökkiä kunnolla parin vuoden sisään?

Aihe vaati pohdintaa. Mitä tekisin, jos voisin tehdä mitä vain? Tämäkään ei ole helppo kysymys, kun sitä alkaa oikein pyörittelemään. Asiat, joista nauttii esimerkiksi vapaa-ajallaan saattavat mennä ihan metsään, jos niistä tekee työnsä. Kotona rennosti viinilasin kanssa kokkailu on aivan eri planeeltalta hikisessä keittiössä höyryävän keittiöapulaisen arjesta. Oman auton korjailu autotallissa on kivaa silloin kun se kiinnostaa, eikä kiristä hermoja yhtä tiukalle kuin ruuveja.

Suurin osa meistä varmaan haaveilee ajoittain uudesta alusta, unelmatyöstään ja siitä tunteesta, joka lapsena tuntui itsestäänselvyydeltä – maailma on avoin ja lähes kaikki mahdollista.

Varsinkin perheellisenä oman itsensä toteuttamisessa on ajateltava myös potentiaalisen uuden alan työllisyystilannetta, palkkatasoa, etenemismahdollisuuksia ja kaikkea mahdollista masentavaa.

Onko arki onnellisempaa hiukan stressaavan, tylsän, tai muuten henkisesti haastavan mutta turvallisen elannon antavan työn kanssa vai pitäisikö loikata villille puolelle, toteuttaa intohimoa tai unelmaa ja elää kädestä suuhun?

Puolisona en voi sanoa liian painavaa sanaa tähän. En halua asettaa paineita enkä tuhota toisen saamaa mahdollisuutta. Tiedän mitä on olla työssä, joka maistuu pahvilta ja tiedän, mitä on olla työssä, josta saa nostetta, iloa ja intohimoa. Itse valitsin jälkimmäisen epävarmalla palkalla. Tämä tietenkin muuttaa jo aloitusruudun ankarammaksi. Jos puolisoni ottaa riskin hyppäämällä tuntemattomaan eikä heitäkään heti tuplia, voimme olla tulevaisuudessa köyhiä kuin kirkonrotat.

Nykyisessä työllisyyden tyhjiössä, maailma muuttuessa koko ajan erilaisemmaksi ja tietyiltä osin turvattomammaksi, on todella vaikea tehdä rohkeita ja rajuja päätöksiä. Olemmeko tulleet tilanteeseen, jossa järkevyys ja turvallisuus vievät voiton kaikesta?

Tavallaan tällainen ajatus on tietyllä tapa todella lamauttava ja tappaa seikkailunhalun melko tehokkaasti. En toivo sitä puolisolleni. Haluaisin hänellä olevan kaikki kortit käsissään, kun hän tekee seuraaavan siirtonsa. Jossittelu on kuluttavaa ja katkeroittavaa puuhaa.

Toisaalta tilannetta voi katsoa myös niin, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma eikä täydellisen lopputuleman ratkaisua ole olemassakaan. Mikä tahansa työ voi päättyä, mihin tahansa voi leipääntyä ja talous voi kaatua sadasta eri syystä.

Oli päätös mikä tahansa, toivon vain että se johtaa mielenrauhaan ja tuntuu oikealta vielä vuosien kuluttua.

Aloittaisitko sinä alusta, jos voisit? Olisiko suunta selvä vai oletko koskaan ajatellut loppuun asti, mistä oikein unelmoit?

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa