Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Arasteletko auktoriteetteja?

At blogi arasteletko auktoriteetteja 050916.jpg

Myönnän olevani liiankin diplomaattinen ja arka, kun on kyse esimiehistä tai työnantajista. En edes tajua, mistä tämä vaikutusvallan liiallinenkin kunnioitus kumpuaa. Ehkä ankaran isän peruja?

Vierastan jopa poliisin, vuokranantajan tai lääkärin niin kutsuttua valtaa, ja koen olevani heidän armoillaan, kun käytän heidän palvelujaan. Jos ihminen voi vaikuttaa suoranaisesti elämääni ikävällä tavalla, kehitän lähes aina jonkinlaisen suojan itselleni. Omat oikeuteni tuntuvat vähemmältä kuin toisen saavuttama asema. Saattaa toki myös olla, että menneisyydessäni on vain tarpeeksi huonoja kokemuksia ihmisistä, jotka käyttävät valtaansa mielestäni epäreilusti.

Elämää vaikeuttaa, jos esimiestä on vaikea lähestyä tai pyytää häneltä mitään. Työhön liittyviin keskusteluihin tulee usein tahtomattaan selittelyn makua, koska lähes kaiken kokee kritiikiksi. Sitten kun saa sitä kritiikkiä, kokee itsensä epäreilusti kohdelluksi tai häpeällisen huonoksi. Perinteiseen suomalaiseen tyyliin kehut katoavat päästä saman tien, mutta huonompi tai neutraali palaute jää sinkoilemaan aivokoppaan ikuisuuksiksi kuin kohtalokas kaiku tulevaisuudesta - joka on tietenkin omassa päässä aina potkut.

Iän ja työkokemuksen myötä olen saanut jonkin verran varmuutta, mutta varsinkin uusien työnantajien kanssa vanha ongelma nostaa nöyristelevää päätään. Työkin on nykyään niin kiven alla, että sen menetys pelottaa ihan oikeasti. Minua pitäisi kohdella suunnilleen silkkihansikkain, etten kokisi tulevani arvostelluksi, ja aika harva miljoonaa asiaa miettivä ja tulosta hakeva pomo tekee niin.

Kylmältä kalskahtava meili saa jo aran alter egoni värähtämään epävarmuudesta. Enkä ole mikään pelokas hiirulainen normaalisti. Olen sosiaalinen, puhelias, ammattitaitoinen ja kokenut ammattilainen. En voi edes kuvitella, miltä aremmasta ihmisestä tuntuu, jos kärsii samanlaisesta fobiasta. Kaikki sympatiani kohtalotovereille!

Veikkaisin tämän olevan ongelma erityisesti isoissa konserneissa, joissa esimiehiin ei pääse yhtään tutustumaan ja he jäävät kaukaisiksi, kiireisiksi hahmoiksi johonkin taustalle. Mielestäni yksi esimiehen tärkeistä tehtävistä olisikin tehdä itsestään helposti lähestyttävä ja ottaa aikaa alaistensa kanssa keskusteluun. Työssään itsensä turvassa olevaksi työntekijä välittää varmasti asennettaan myös asiakkaille.

Jotkut pomot tosin ajattelevat, että pieni pelko persiissä motivoi. Tällainen toiminta sotii usein itseään vastaan. Hermostuneet ja stressaantuneet ihmiset hidastelevat, koska tarkistavat toimensa uudelleen ja uudelleen ja tekevät pää pyörällä typeriä virheitä.

Vaikeita keskusteluja on tietenkin joskus käytävä, aina eivät intressit tai ajatukset kohtaa, vaikka kaikilla olisi yrityksen paras mielessä. Palautteen antamisen voi hoitaa monella tavalla, ihmisten kanssa toimiminen vaatii empatiaa. Myös minun kaltaisteni, ajoittain herkästi asioita vatvovien, on hyvä pitää mielessä, että työasiat ovat työasioita, eivätkä liity ihmiseen tai persoonaan.

Ihannetilanne on tietenkin se, että pitää työstään ja ymmärtää kaikkien yhteisen hyvän. Jos työ on pitkin hampain puurtamista eikä siitä saa minkäänlaista tyydytystä, voi jollekin olla viimeinen niitti joutua, omasta tai muiden syystä, kulkemaan työssään kananmunankuorilla.

Koska tiedostan ongelmani olevan usein pääni sisällä, käytän aikaa asioiden jäsentämiseen ja niiden asettamiseen todellisille paikoilleen. Joudun välillä myös pohtimaan, joustanko liikaa vain ylivarovaisuuden vuoksi. Loppujen lopuksi on vain uskottava, että omistautunut ja hyvä työ palkitaan ja teot puhuvat puolestaan.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa