Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Ethän väheksy työtöntä?

AT Älä väheksy työtöntä.jpg

Sanalla työttömyys on yhä kolkompi kaiku. On pelottavaa heittelehtiä ilman perustaa, johon kiinnittyvät elämän perusasiat, turva ja toimeentulo. Usein nykyään virheellisesti jopa ihmisen arvo. Ihmettelenkin, miksi tällä sanalla on joskus niin negatiivinen vaikutus muihin ihmisiin. Heihin, joilla on työ. Kun puhutaan työttömistä, on sävy turhan usein vähättelevä, jopa syyllistävä.

Vihjailua kuulee kaikenlaista: muiden verovaroilla elämisestä, liian vähästä yrittämisestä, työpaikkojen valikoimisesta ja ihan vain yleisestä saamattomuudesta. Suurin osa ihmisistä ymmärtää tosiasiat – suuret työttömyysluvut eivät ole työttömien vikaa, eikä työtön ole millään tasolla ala-arvoinen ihminen, jonka tulisi tehdä enemmän kuin muiden saadakseen vähemmän.

Usein arvostelua kuulee ihmisiltä, jotka eivät ole joko koskaan olleet työttömiä tai jotka ovat olleet hetken aikaa esimerkiksi ansiosidonnaisella päivärahalla, joka ei yleensä ole yhtä vaatimaton kuin peruspäiväraha tai työmarkkinatuki. Peruspäivärahan suuruus ilman korotuksia on 703 e/kk ja siitä vähennetään 20 % ennakonpidätys.

Voihan sitä ajatella, että valtion tai kunnan maksamana ”ilmaisena” rahana 562,40 e on paljon, kun mitään ei tarvitse tehdä. Jos jonkun mielestä summa on sellainen, jolla voi viettää leppoisia oloneuvoksen päiviä, kannattaa kokeilla itse, kuinka elämä sujuu samalla summalla. Kituutin peruspäivärahalla reilun vuoden ja voin lyhyesti todeta, että se oli pimeää ja pelottavaa aikaa vailla tulevaisuuden näkymiä. Mitään ei voinut suunnitella – ei omaa kotia, harrastuksia, lasta tai lemmikkiä, ei edes terveellistä ateriaa.

Itse asiassa tuohon 703 euron summaan kuuluu aika paljonkin velvollisuuksia, jotka toteutuvat joillain ja jäävät toteutumatta toisten kohdalla. Tässä niistä muutama:

- Ole TE-toimiston tavoitettavissa.

- Ota vastaan työtä, jota TE-toimisto tai työnantaja tarjoaa. Työtarjoukset velvoittavat, että otat yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat TE-toimistolle määräajassa yhteydenotostasi.

- TE-toimiston tarjoamat työvoimakoulutukset velvoittavat, että haet koulutukseen ja ilmoitat TE-toimistolle määräajassa hakemisestasi.

- Osallistu työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tai monialaisen työllistymissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.

Nyt hallitus on mahdollisesti tiukentamassa työttömien vastuita muun muassa seuraavasti:

- Työttömän on raportoitava tiiviimmin ja aktiivisemmin työnhaustaan.

- Kokoaikatyötä on otettava vastaan, vaikka palkka olisi pienempi kuin työttömyysetuus.

- Työttömän on otettava jo työnhaun alussa vastaan myös muuta kuin oman alansa työtä, jos oman alan työtä ei ole tarjolla.

- Jos työnhakija kieltäytyy varmasta työstä, hän joutuu 90 päivän karenssiin. Tällä hetkellä karenssi on 60 päivää.

- Työttömän on osallistuttava kaikkiin tarjottuihin työvoimapalveluihin.

- Työnäyte-palvelua koskevan kokeilun käynnistämistä selvitetään. Työnäyte tarkoittaisi lyhytkestoista palkatonta työskentelyä potentiaalisen työnantajan tehtävissä.

Työtön ihminen ei taianomaisesti taannu päiväkoti-ikäisen tasolle eikä näin ollen tarvitse päivisin seurantaa tai ohjattua aktivointia kuten palkattomia työharjoitteluja. Kaikki ylimääräinen, ei-toivottu diipadaapa on pois tuottavasta työnhausta.

En ihmettele yhtään, jos kiinnostus työnhakuun lopahtaa. Aika harva jaksaa olla ignoorattavana hakemus toisensa jälkeen. Vaatii tonneittain tahtoa ja itsevarmuutta tulla torjutuksi yhä uudelleen ja jatkaa silti innokkaana, myyvänä ja motivoituneena. Samalla koko maailma toitottaa, kuinka kamala työllisyystilanne on ja kuinka superihmisetkään eivät saa töitä.

Ajoittain siellä täällä kytevä ajatus, ettei työttömyys ole oikeastaan ongelma, on vain joukko työhaluttomia kansalaisia, joita pitää patistaa töihin, on sekä moraalisesti että faktuaalisesti epäreilu. Työtön on työtön, jotta sinulla olisi työ – kaikille niitä ei riitä.  Lähipiirissäni on viuhunut YT-neuvotteluja viimeisen viiden vuoden kuluessa useampia kuin käsissäni on sormia. Yli puolet entisistä kollegoistani on tai on ollut työttömänä. Moni on vaihtanut alaa tai opiskelee uutta.

On lyhytkatseista heitellä ilmaan kommentteja esimerkiksi työpaikkojen valitsemisesta. Tämä voi tulla shokkina jollekin, mutta ravintolat tai siivousalan firmatkaan eivät voi työllistää kaikkia. Siivooja eli toimitilahuoltaja on ammattilainen, jonka työssä vaaditaan usein työturvallisuuskortti sekä ajokortti. Arvokas ala, joka yrittää ponnistaa palkkakuopasta ei todellakaan kaipaa ammattilaisikseen epämotivoituneita ihmisiä. Yrittäjänä taas menestyy hyvin harva.

Systeemia hyväksikäyttäviä ja aidan ali luikertelijoita löyty aina. On kuitenkin järjetöntä yleistää suuri joukko kunnollisia ihmisiä jokusen lorvailijan puuhista. Kukaan ei pidä hauskaa pelkällä peruspäivärahalla, sosiaalietuuksia ”ammatikseen” hyväksikäyttävillä on monta rautaa tukien tulessa eikä heitä voi verrata normaaliin työttömään työnhakijaan.

Töitä vailla oleva tarvitsee kannustusta, hyödyllisiä suhteita ja ymmärrystä, ei arvostelua tai näsäviisaita neuvoja. Kenenkään jakkara ei ole kiveen kiinnitetty.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa