Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Heikkoudet haltuun

At blogi 180816.jpg

Olen totaalisen hyödytön matematiikassa. Pidän sitä tylsänä, käsittämättömänä ja stressaavana. Kun joudun matemaattisen tehtävän eteen, kainaloni kostuvat ja päässäni alkaa pyöriä numeroiden seassa Game of Thronesin juonikuvioita tai joku eilen illalla telkkarista kuulemani mainosvärssy.

Kykenen yhteenlaskuun laskimen tuella, mutta esimerkiksi loppuvuoden tuloarviot, alkuvuoden ennakonpidätykset ja muut verolaskelmat aiheuttavat massiivisen paniikin ja lopulta pään täydellisen tyhjenemisen. Ne eivät ole aivan rakettitiedettä, mutta hätääntyminen ja epävarmuus soseuttavat ajatukset sekavaksi sössöksi.

Nykyään en tarvitse matematiikkaa työssäni, ja epäilenkin sen juuri olevan ongelmani. En laske oikeastaan koskaan mitään, kysyn puolisoltani yksinkertaisimmatkin yhteenlaskut tai lasken tarvittavat summat kymmenen kertaa laskimella. Entisessä elämässäni kaupan kassalla ja myöhemmin asiakaspalvelussa olen tarvinnut matematiikkaa päivittäin. Muistan hämärästi pienoista alkupaniikkia, mutta oletan hoitaneeni hommat kunnialla kotiin.

Kaikki käyttämättömät taidot ruostuvat. Asiaa toki hankaloittaa, jos taidot ovat alun alkaenkin hatarat. Englannin kieli on oma vahvuuteni mutta työelämässä monen kompastuskivi. Katselin taannoin Suomen Huippumalli haussa -ohjelmaa ja ihmettelin, kuinka nuorilla tytöillä oli suuria ongelmia muodostaa edes yhtä ymmärrettävää lausetta englanniksi. Olen kuvitellut nuorten puhuvan englantia suunnilleen ykköskielenään, koska itsekin opin sitä aikoinaan telkkarin ja musiikin kautta. Lieneekö lyhentein ja hymiöin varustettu some tähänkin osasyyllinen?

Oli heikkous mikä tahansa, se ei vahvistu välttelemällä. Vaikka en niin tarkkaan muista, tiedostan että käyttäessäni töissäni laskupäätäni enemmän, hallitsin yksinkertaisen matematiikan paremmin. Muistan kyllä jokusen mokankin, mutta en tällaista sekavuustilaa, ja hoidin kuitenkin laskuasioita ja maksusopimuksia päivittäin.

Epävarmuus omasta osaamisesta voi jopa pilata muuten mukavan työn. Jos joudut pelkäämään, koska joudut seuraavaksi solkkaamaan englantia, hoitamaan reklamaation tai kokkaamaan kohokkaan, saattaa stressi lymytä pinnan alla jatkuvasti. Muista kuitenkin, että sait hommasi heikkoudestasi huolimatta. Jos kyseinen taito olisi tehtävässäsi korvaamaton, olisi asia selvitetty jo haastattelussa.

Oman mielenrauhan ja tulevaisuuden tehtävien vuoksi, kehottaisin tarttumaan kurimustasi kurkusta ja syventymään siihen. Pientä itsevarmuutta saat jo siitä, että harjoittelet haastavia asioita omassa rauhassa vaikka kotona. Saatat olla parempi kuin luuletkaan, kun saat harjoitella ilman paniikkia ja paineita. Kuuntele kielikasetteja työmatkoilla, harjoittele kohokkaan paistamista kotona tai lue hankalista asiakastilanteista ja niiden käsittelystä. Äitini harjoitteli aikoinaan kotona peilin edessä luontevaa hymyä palveluammattiaan varten. Hän tosin siirtyi melko pian kirjanpito-osastolle, mutta hymyilee edelleen oikein aurinkoisesti. 

Jos työhösi kuuluu suurena osana haastava aihealue tai sellainen lisätään työnkuvaasi, tulisi työnantajan järjestää siihen koulutusta. Voit myös aivan hyvin kysyä lisäkoulutusta esimieheltäsi, jos sitä ei automaattisesti ehdoteta. Tekstiä tuottavissa ammateissa järjestetään usein kielenhuoltokursseja, vaikka oletusarvo tietenkin on, että työkseen kirjoittava ihminen osaa kirjoittaa. Kenellekään ei ole haitaksi kohentaa ja päivittää osaamistaan. Valmis meistä ei ole kukaan.

Jos minä otan asiakseni teroittaa matikkapäätäni sen verran, että en lyyhisty itkua tihrustavaksi kasaksi seuraavan verokorttimuutokseni yhteydessä, mitä sinä voisit tehdä?

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa