Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Itsetuntemus on tärkeä työväline

At blogi 280616 itsetuntemus.jpg

Jos oman persoonan palasia ei tunnista, syntyy elämässä helposti väärinkäsityksiä ja työkulttuuriin saattaa olla vaikea sopeutua.

Itsetuntemus ja eheä minäkuva ovat ideaalitilanteessa vahvasti läsnä jo työtä haettaessa. Mahdollisimman tyydyttävän ja tuottoisan työelämän kannalta on tärkeää tiedostaa, mihin sovin, mitä osaan, mitä haluan, mitä voin tarjota, mitkä ovat heikkouteni ja missä tarvitsen opastusta.

Asiaan olisi hyvä perehtyä jo ennen työnhakua ihan ajatuksen kanssa. Saatamme ajatella olevamme jonkinlaisia, koska se tavallaan kuuluu asiaan. Enemmistö meistä esimerkiksi näkee itsensä kovinkin empaattisena, mutta yllättävän moni ei joko osaa viestiä tai tulkita empatiaa oikein. Myötätunnon tunteminen eli sympatia toista kohtaan ei ole empatiaa eli kykyä eläytyä toisen asemaan.

Minäkuva muodostuu voimakkaimmin lapsena ja nuorena, ja siihen vaikuttavat voimakkaasti ympärillämme olevat ihmiset. Olemme toistemme peilejä, mutta tiedostamme sen ehkä liian harvoin. Kehitymme, kasvamme ja kukoistamme tai lakastumme kehuista, arvostelusta, kiitoksista, ilmeistä ja kaikesta palautteesta, jota elämässä saamme. Vauva peilaa tunteensa vanhempiensa kasvoilta. Erilaisten ominaisuuksiemme tiedostamiseen tarvitsemme varhaista ja vaihtelevaa vuorovaikutusta läheistemme ja ikätovereidemme kanssa.

Pääosin myönteinen palaute ja tunne, että tulee ymmärretyksi omana itsenään luo hyväksyntää omaa itseä kohtaan – kaikki ominaisuuteni yhdessä tekevät minusta minut ja se riittää. Terveen ja todenmukaisen minäkuvan omaavat ihmiset tuppaavat sairastamaan vähemmän, ovat yleensä pidettyjä, tasapainoisia, selviävät muutoksista helpommin ja reagoivat rennommin stressiiin.

Itseluottamus liittyy läheisesti minäkuvaan. Itseluottamusta uhkuva ihminen voi ajatella omaavansa lähes pelkästään hyviä piirteitä ja kääntää päässään kaikki ominaisuutensa positiivisiksi; tylyt kommentit suorapuheisuudeksi ja rehellisyydeksi, ylimielisyyden omanarvontunnoksi tai turhankin tulisen temperamentin suureksi persoonaksi. Itse asiassa tämä on usein valheellista itsevarmuutta ja kätkee taakseen kykenemättömyyden hyväksyä omia heikkouksia. Haastavatkin puolet tulisi tiedostaa ja hyväksyä, jotta voi keskittyä vahvuuksiinsa.

Jotkut tutkimukset tosin kertovat, että omien kykyjen yliarviointi tiettyyn rajaan asti voi tuoda menestystä, jonka saavuttamiseen usein kuuluvatkin riskinotto, rohkeus ja päättäväisyys. Positiiviset odotukset ja ajatukset tuppaavat luomaan itseään toteuttavia ennustuksia. Liian puffattu minäkuva taas johtaa helposti virhearviointeihin ja epärealistisiin odotuksiin, jopa vaaratilanteisiin.

Epävarma, itseluottamuksen puutteesta kärsivä ihminen ei puolestaan millään tunnista omia hyviä puoliaan tai muuntaa ne negatiivisiksi. Muita saattaa ärsyttää ainainen jahkailu ja jatkuva hyväksynnän hakeminen tulkitaan herkästi väärin vaikkapa kehujen kerjäämiseksi tai mielistelyksi. Epävarma ihminen hakee varmistusta muilta: Onko tämä yhtään sinne päinkään? Näytänkö ihan kamalalta tässä kuvassa? Nöyryys ja epävarmuus ovat kaukana toisistaan, eikä niitä tulisi sekoittaa keskenään, sillä ensimmäistä kannattaa vaalia ja toista työstää.

Myönteinen minäkuva on siis ihannetilanne, mutta vaatii taustakseen jollain tasolla totuudenmukaisen tiedostamisen omista kyvyistä. Jos minäkuva on vääristynyt jo lapsuudessa, on keinoja korjata asiaa: terapia, vertaisryhmät ja jopa ajatusharjoitukset toimivat joillain. Erilaiset elämäntilanteet, ihmissuhteet ja ympäristöt muokkaavat meitä myös aikuisina. Joudumme yhä uudelleen kyseenalaistamaan arvomme esimerkiksi uuden informaation puitteissa, ja valitsemaan, muutammeko ajatusmalliamme vai käytöstämme.

Työympäristön konfliktit, erilaiset arvot ja ristiriidat saattavat kolhia sitä, kuinka itsemme näemme. Vahvakin minäkuva voi hämärtyä hetkeksi. Siksi onkin todella tärkeää, että elämässä on pysyviä, rohkaisevia asioita kuten ystävät, perhe, harrastukset, lemmikit tai muita ilonaiheita, jotka päivittäin muistuttavat millaisia olemme parhaimmillamme.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa