Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Kenellä on kuluttavin duuni?

AT Blogi 210616.jpg

Valittaminen, avautuminen ja jutteleminen ovat tehokkaita tapoja purkaa turhautumia ja stressiä. Aivan omassa luokassaaan yhä uudelleen jaetuista kauhukertomuksista ovat ”sotatarinat”, joihin nykypäivänä miehillä lukeutuvat esimerkiksi armeijajutut sekä urheiluvammat ja naisilla usein synnytysjutut sekä parisuhdepatoutumat. Sotajuttujen selkeä tarkoitushan on traumojen tai mieltä nakertavien asioiden läpikäyminen, muiden näkökulmien saaminen sekä myös muiden kokemusten kuunteleminen, joillain jopa kunnioituksen kaipuu.

Universaalisti eniten valitusvirsiä veisataan varmasti töistä. Se on useimmille meistä valtava viipale päivittäistä elämäämme, ja pitää sisällään toistuvia henkisiä ja fyysisiä haasteita –  arkista taisteluamme.

Kenellä on kuluttavin duuni -kilpailua on kieltämättä välillä terapeuttista harrastaa ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Kun siitä tulee väittelevää, vihjailevaa tai syyllistävää vääntöä, alkaa hommasta mennä maku, eikä voittajaa julisteta juuri koskaan.

Joskus sitä huomaa, että entinen työ olikin tosi iisiä uuteen hommaan verrattuna tai päinvastoin. Elämäntilanteet vaikuttavat jaksamiseen varmaankin enemmän kuin mikään muu. Lähestulkoon kaikessa on puolensa eikä mikään duuni ole täysin mätä tai totaalisen täydellinen. Kaveri valittaa aikaisista ylösnousuista ja toinen työn henkisestä taakasta, kolmas molemmista. Kuka kärsii eniten? Varmaankin se, joka lopulta tekee asialle jotain.

Työn fyysinen ja henkinen raskaus, tehtävien sopivuus omaan persoonaan ja kykyihin sekä työolosuhteet ovat tietenkin yksilökohtaisia. Väsyneenä ja turhautuneena on tosin hävettävän helppoa alkaa vertailla vaatimuksia. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen vihjaillut puolisolle, että taaperon kanssa kotona olo ja ilta-aikaan kotitoimistossa työskentely on raksahommia raskaampaa. On totta, että yksivuotias pomoni osaa olla melko joustamaton, mutta niin osaa puolison nelikymppinen pomokin. Varsinaisia töitämme on vajaamielistä vertailla niin kauan kuin minä en kanna sementtisäkkiä senttiäkään eikä mies kirjoittele edes kiitoskortteja.

Työssäkäynti vs. kotivanhemmus on varmaankin yksi yleisimmistä työstä avautumistaisteluista. Itsekin olen usein täysin varma, että kotona on rankempaa. Jo pelkästään siitä syystä, että vapaata ei oikeastaan ole eikä ”työpaikalta” pääse pitkiksi ajoiksi koskaan pois. Rentoutua pitäisi yrittää samassa ympäristössä kuin raataa. Pieni mutta ponteva pomokin ottaa vain tirsoja vaatimustensa välissä.

Kun puoliso saapuu rättiväsyneenä kotiin oman työpäivänsä jälkeen, kaipailee hän usein vapaalle vaihtoa ja lepoa. Kun on kääntänyt omaa kampeaan ahkerasti koko pitkän päivän, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että toisen työpäivä samoine haasteineen jatkuu edelleen, vaikka toinenkin vanhempi on kotona. Vaikka urakka puolittuisi, se on sitä samaa, jota kotivanhempi on vääntänyt ehkä jo aamuviidestä asti. Kun lopulta saamme rakkaan despoottimme kauneusunilleen, alkaa minun varsinainen leipätyöni.

Emme kuitenkaan voi käsittää kuin omat kokemuksemme ja todellisuutemme. Vaikka oma asema kuinka joskus ketuttaisi, en voi arvostella toisen ihmisen tuntemuksia, kun en niitä itse pääse kokemaan hänen laillaan. Siksi työn raskautta tai kuluttavuutta koskevissa keskusteluissa on tärkeää ainakin yrittää ammentaa empatia-astiastaan pohjia myöten. Pelkästään myötätuntoiset kommentit voivat estää mahdollisen katkeroitumisen, eritoten puolisoiden välillä. Otetaan oletusarvoksi se, että toinen ei valita turhasta.

Inhimillisinä olentoina olemme taipuvaisia meitä vaivaavien asioiden vatvomiseen. Märehditään siis ongelmiamme yhdessä ja pureskellaan ajoittain myös kaverin kuormaa. 

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa