Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Kenelle keikkatyö sopii?

AT Blogi keikkatyö 25.516.jpg

No tietysti henkilölle, joka haluaa töitä. Hifistellään kuitenkin hiukan ja oletetaan, että ihmisellä on vielä jonkinlainen valinnanvapaus, joten tutkaillaan tovi, minkälaista keikkailu on ja kenelle se on oikein omiaan.

Keikkatyöhön taipuu moni ala, ammatti ja osa-aikatyön muoto. Kovia keikkailijoita ovat esimerkiksi ravintola-alan ammattilaiset, sosiaalialan työntekijät, toimittajat, valokuvaajat, esiintyjät, rakennusalan ihmiset sekä toimistotyöläiset. Pähkinänkuoressa keikkatyö on työtä lyhyissä jaksoissa, eri paikoissa ja lyhyellä varoitusajalla. Eri muotoja tästäkin on lukuisia ja työsuhteita vain tunteja kestävistä aina kuukausia jatkuviin. Keikkailla voi freelancerina tai yrittäjänä toimeksiantosuhteessa sekä ihan työsuhteessa esimerkiksi vuokratyöfirmaan.

Kenelle tällainen työskentelyn muoto sitten sopii? Siis ihanteellisesti? Ihmiselle, joka on joustava, arvostaa vapauttaan valita, nauttii vaihtelusta ja suhteiden luomisesta. Ihmiselle, joka sopeutuu uusiin tilanteisiin, epävarmuuteen, joskus jopa päivä kerrallaan elämiseen eikä tyrmisty TES:n mukaisesta vähimmäispalkasta. Tunnetusti opiskelijat, hoitovapaalla olevat, eläkeläiset ja työttömät paiskivat paljon keikkahommia.

Vuokratyöfirmojen kautta saattaa saada suurempaa liksaa ja etuihin tulisi kuulua myös työterveyshuolto, vuosilomat ja lomarahat. Joitakin poikkeuksiakin löytyy, mutta ainakin Henkilöstöpalveluyritysten Liittoon kuuluvilla yrityksillä pitäisi olla homma hanskassa.

Keikkatyön etuja ovat mahdollisuus saada saapas oven väliin sekä luoda suhteita ja vapaus suunnitella omat työvuorot ja tehdä viikonloppuvuoroja. Ammattitaidon sekä ansioluettelon kehittäminen eivät nekään haittaa tee. Miinuspuoliksi monet mainitsevat sairausajan työtauot, ajoittain pienet palkkatulot, lyhyet varoitusajat töihin ja sen, että mahdollisen työttömyyskorvauksen saaminen saattaa viivästyä palkkatodistusten tai muun paperisodan vuoksi. Itse koin keikkatyön ”ikuisen uuden tyypin” -roolin energiaa kuluttavana, joten aloittelijalle en ainakaan suosittelisi kalenterin buukkaamista ihan täyteen.

Ota vaari näistä vinkeistä, jos aiot keikkahommiin:

Kalenteri on kaverisi

Ajan tasalla pidetty kalenteri helpottaa elämää huomattavasti. Itse suosin ihan vanhanaikaista paperiversiota, koska puhelimesta on vaikea tarkistella tietoja puhelun aikana. Merkkaa kaikki keikat ja muutokset ylös heti, kun saat niistä tiedon, on hiukan noloa soitella ja kysellä uudestaan työaikaa tai -paikkaa.

Pidä puolesi

Jos mahdollista, tee kirjallinen keikkatyösopimus. Jos et esimerkiksi tiedä, onko kyseessä työsuhde vai toimeksiantosuhde, tarkista asia ammattiliitostasi. Työntekomuoto vaikuttaa työehtoihin ja -etuihin. Tarkista minkälaista eläketurvaa saat keikkahommista. Periaatteessa keikkatyö kartuttaa eläkettä 68-vuotiaaksi saakka. Jos teet sivutoimista yrittäjätoiminnaksi tulkittavaa työtä, tarkista tarvitsetko YEL-vakuutuksen.

Puhelin pirisemään

Voit itse kysellä vapaita vuoroja tutuista paikoista. Ihmiset palvovat oma-alotteisia tyyppejä ja tykkäävät antaa heille vastuullisia hommia.

Keikat kunnialla kotiin

Edustat jokaisella työkeikalla itseäsi sekä mahdollista vuokratyöfirmaasi. Jokainen uusi paikka on potentiaalinen vakiduuni tai uusien keikkahommien keidas. Viidakkopuhelin rummuttaa tietyillä aloilla äänekkäästi ja työtä voi saada ihan vain tehokkaan tyypin maineella.

Niin kuin mistä tahansa työstä, myös keikkatyöstä kiertää paljon negatiivisia kertomuksia. Jatkuvasti kasvava ala on kuitenkin tulevaisuutta koko työelämän muuttuessa projektiluontoisemmaksi. Positiivisesti yllättävä tieto oli, että Henkilöstöpalveluyritysten Liitto teki vuonna 2014 vuokratyöntekijätutkimuksen, jonka mukaan jopa 86 prosenttia vuokratyöntekijöistä vinkkaisi vuokratyöstä myös kaverilleen.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa