Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Kesätyö – kidutusta vai kullanarvoista kokemusta?

Voitolla työhön -blogi kesätyö 130416.jpg

Kesätyökausi kolkuttelee ovella, joten otetaanpa pikku pyrähdys muistojen maantiellä. Oliko kesäduuni vain karmiva kidutusmuoto ennen vapautta, kavereiden kanssa hengailua ja valoisten öiden villejä seikkailuja, vai oliko siitä jotain konkreettista hyötyä?

Jouduin miettimään pääni puhki, mikä oikein oli ensimmäinen työpaikkani. Ehkä aika yrittää parantaa haavat, joita raju repäisy aikuisten maailmaan aiheutti, tai sitten olen vain juhlinut koko pienen palkkani ja muistini sileäksi.

Joka tapauksessa, ensimmäinen tai toinen työni oli S-marketin hyllyttäjänä. Täten siis täytin hyllyjä, siistin tuoterivistöt ja huolehdin, että vanhimmat tuotteet ovat eturivissä. Neuvoin asiakkaita ja jutustelin heidän kanssaan niitä näitä. Pidin siitä, että näin kätteni jäljen ja kaikki oli suoraviivaista – pahvilaatikot tyhjenivät ja rivit oikenivat. Homma oli rentoa ja viihdyin verrattain hyvin, kun otetaan huomioon, että jouduin heräämään viideltä. Pääsinhän aikaisin töistä viettämään loputtomia kesäpäiviä.

Sitten rennosti rullaavaan rytmiini tuli tahtomattani muutos – sain ylennyksen. Minut marssitettiin kasalle. Olin ollut liian tunnollinen. Yhtäkkiä olin vastuussa rahoista, täsmäävistä hinnoista, alennuslipukkeista, jonoista, ruuhkista ja jouduin myymään eioota ostarin puistikossa hengaileville kaljaveikoille. Tein virheitä, kassani ei täsmännyt ja laitoin ostoksia väärille tileille, koska ihmiset kuiskivat tilinumeronsa niin hiljaa. Opin työstressin merkityksen, vastuun painavan voiman ja sen, että leppoisa luonteeni istuu paljon paremmin vähemmän vastuullisiin hommiin. Myöhemmin olen toki oppinut, etten voi välttämättä valita työtäni leppoisan luonteeni perusteella.

Hetken kärvisteltyäni alkoivat kassahommatkin sujua, mutta silmäilin silti välillä haikeana pahvilaatikoita pursuavia käytäviä. Siellä ei tarvinnut hymyillä jatkuvasti, kohdata kiihtyneitä asiakkaita tai korjata virheitä. Loppujen lopuksi luulen, että työurani kaupan kassalla kuvaa täydellisesti työpersoonaani tänäkin päivänä.

Joukko hiukan itseäni vaikutusvaltaisempia ihmisiä on kirjoittanut LinkedIn -sivustolle blogipostauksia ensimmäisestä työstään ja mitä he siitä oppivat.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoo oppineensa tasapainoilua työn, ystävien, kodin ja koulun välillä ensimmäisessä työpaikasssaan Baskin-Robbins -jäätelömyymälässä.

Muotivaikuttaja, stailisti ja suunnittelija Rachel Zoe aloitti uransa Nine West -vaateliikkeessä ja neuvoo, että ei koskaan kannata käyttäytyä kuin olisi oikeutettu kaikkeen. ”On tärkeää, että mikä tahansa tilanteesi on, työskentelet aina niin kuin sinulla olisi viisi dollaria pankkitilillä.”

Yhdysvaltojen suurimman teleoperaattorin AT&T Inc:n varapuhemies Ralph de la Vega aloitti itsekin teleoperaattorihommissa ja vinkkaa kohti nöyryyttä sekä kehottaa kuuntelemaan ihmisiä, jotka tekevät sitä duunia, johon pyrit. ”Vaikka tehtäväsi olisi uudistaa, innovoida tai muuttaa menetelmiä, voit aina oppia heiltä, jotka nyt tekevät työtäsi.”

Katie Couric, Yahoon globaali uutisankkuri työskenteli sokeiden kesäleirillä ja kertoo oppineensa, että rajoituksistaan huolimatta jokaisella on jotain tarjottavaa, ja työnämme ihmisinä on sen ymmärtäminen.

Vietin teininä yhden kesän lomaillen, kun kaikki muut olivat kesätöissä. Kulutin päivät parvekkeella hipiä helottaen ja kirjoja lueskellen, kuluihan se aika niinkin. Kesätyö on vastuun oppimista, alkua omien menojen ja tulojen hallinnalle mutta myös joukkoon kuulumista – on loppujen lopuksi yllättävän orpoa vetelehtiä päivät pitkät itsekseen ja odottaa, että kaverit pääsevät töistä.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa