Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Koska siirtyä syrjään?

At blogi 300816.jpg

Eläkkeelle jääminen on monelle hartaasti odotettua omaa aikaa, toisille taas paniikkia herättävä syrjään pyyhkäisy. Entä kun omaisuus on kerätty ja kunnia ansaittu, mutta veri vetää edelleen työmaalle?

Elämme koko ajan pidempään, terveempinä ja hyväkuntoisempina. 70 on uusi 50, ja moni eläkeikäinen on energisempi kuin kolmikymppiset. Niinpä työuratkin pitenevät aivan vapaaehtoisesti. Työelämässä on mukana onnekas joukko, joiden ei tarvitsisi taloudellisen tilanteensa vuoksi enää työskennellä, mutta jotka jatkavat muista syistä uraansa yhä pidempään.

Jos eläkeaikaa miettii hetkisen oman näkökulmansa ulkopuolelta, sillä on muitakin tarkoituksia kuin tarjota seesteiset senioripäivät työurallaan rehkineille. Työelämän luonnollinen kiertokulku antaa perässä hiihtäjille mahdollisuuden seuraavaan askeleeseen, ylennykseen, uusiin tehtäviin – uralla etenemiseen.

Ymmärrän paremmin kuin hyvin, että joku haluaa jatkaa myös eläkeiän yli työssä, jossa viihtyy ja alalla, joka voi olla intohimo tai niin totuttu tapa, että se on vaikea rikkoa. Tietyillä aloilla tämä kuitenkin muodostaa ongelman.

Esimerkiksi pienemmissä, parin työntekijän yrityksissä, keikkahommissa ja freelance-työssä eläkeikäänsä pitkittävän takana jonottaa usein joukko vasta elämäänsä rakentavia ihmisiä. Tällä hetkellä perheitään perustavilla ja omasta kodista unelmoivilla ei ole pitkien työsuhteiden ja helppojen asuntolainojen luksusta. Ihmiset etenevät elämässään pätkittäin ja urakalla rehkityt rahat vuotavat asumiseen ja perusmenoihin. Turvallisen pohjan ja kivan kodin luominen on nyky-yhteiskunnassa yhä vaikeampaa. Lapset ovat kenties jo teini-iässä, kun saadaan koko perheen yhteistä aikaa lomailuun tai harrastuksiin. Monella elämä kuluu useamman työn tekemiseen ja lämpimät lapsuusmuistot jäävät vähiin.

Vuosikymmenten tasaisen työuran tehneillä puolestaan on jo omaisuutta, kodit, mökit, autot ja kiva eläke kasattuna. Esimerkiksi freelance-toimijoissa on paljon työn harrastelijoita, eläkkeelle jääneitä, jotka haluavat pysyä mukana vanhoissa piireissä ja jatkaa itseään kiinnostavien aiheiden parissa. He voivat työskennellä halvemmallakin, koska leipä ei koostu enää palkasta. Duunia piisaa myös sen ansiosta, että verkostoja on ollut vuosikymmenet aikaa rakentaa. Kaikin puolin kätevää, paitsi heille, jotka yrittävät kasata elantonsa niillä freelance-hommilla.

Pien- tai perheyritysten konkareita saattavat myös arveluttaa uudet toimintatavat ja nuorempien sukupolvien ideoimat muutokset. Niitä voi toki hidastaa pysyttelemällä ”tien tukkeena”, mutta uusia tuulia ei voi estää.

Pahimmassa tapauksessa koko eläkejärjestelmä on jo kadonnut taivaan tuuliin, kun tämän päivän puurtajat saavuttavat maalilinjan. Tai sitten ihmiset ovat liian uupuneita ja sairaita nauttimaan eläkepäivistä, saati työnteosta.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa