Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Kunnianhimo on kaksiteräinen miekka

atblogi200916.jpg

Päämääränsä tiedostaminen, tärkeisiin asioihin keskittyminen ja omien tavoitteidensa eteen työskentely ovat loistavia asioita. Maailmaa muuttavia asioita. Kunnianhimoa pidetäänkin voimakkaiden ja pystyvien ihmisten ominaisuutena. Siksi sillä on myös kääntöpuolensa. Jos se muuttuu röyhkeydeksi, sokeaksi suorittamiseksi tai muut murskaavaksi moraalittomuudeksi, tietää se vaikeuksia niin työtovereille kuin lopulta itsellekin.

Olen työskennellyt ihmisten kanssa, jotka haluavat kuumeisesti eteen- ja ylöspäin. Mielellään heti. He ovat sitkeitä, suunnitelmallisia, taitavia ja nälkäisiä, eivät kuitenkaan aina ihanteellisimpia työtovereita.

Menestyksennälkäisen ihmisen tunnistaa aika helposti. Hän tietää ja tekee paljon, mutta valitettavasti joskus vääriä asioita. Hän, joka tietää osaavansa ja olevansa hyvä, turhautuu herkästi, jos haasteita ei ole riittävästi, työ on omasta mielestä kykyjen alatasolla, eikä nousua ole näköpiirissä. Joskus unohtuu, että menestyksekäs eteneminen vaatii myös malttia, etiikkaa ja sosiaalisten suhteiden huoltoa.

Kunnianhimo on saanut fiksut ihmiset lankeamaan muun muassa seuraavanlaisiin lapsuksiin:

Kehujen ottaminen toisen työstä käy kuin leikki vaan. Ei ole ollenkaan harvinaista, että esimerkiksi tiimityön tuloksesta kehut jakautuvat hiukan epätasaisesti sinne, missä niitä eniten kaivataan. Vaikka projekti ei yleensä ole yhden ihmisen ansiota, tarina kulkee vähän toiseen malliin. On melko helppoa antaa ymmärtää asioita hiukan väärin, varsinkin jos tiimissä sattuu olemaan vaatimattomampia kavereita. Epämiellyttävä tapa ja saattaa ainakin jossain vaiheessa koitua kohtaloksi, sillä isojen tekijöiden pöydissä ei joutavaa jäpätystä katsota hyvällä. On myös hyvä muistaa, että kuka tahansa muukin voi kohota arvoasteikossa ja päätyä pomoksi. Siisti suhde saman alan ihmisiin on aina parempi kuin ympäri ämpäri käryävät sillat.

Tylsien tehtävien skippaaminen on houkuttelevaa. Jos itse ajattelee olevansa liian hyvä johonkin, ei hanttihommia kiinnosta välttämättä vääntää. Ne pakolliset, arkiset liukuhihnarutiinit eivät oikeastaan näy tai kuulu suuremmin missään, joten miksi vaivautua. Joku tekee ne kuitenkin. Kutsun tätä ”teinimoodiksi”, johon taantuu todella usein aikuisia työtovereitakin. Yleensä tällaiset hommat jaetaan työpaikalla yhteisymmäryksessä, joku joviaalimpihan ne usein päätyy hoitamaan. Urakiituriksi tähtäävä luistaa niistä usein tavalla tai toisella. Ikinä ei kuitenkaan voi tietää, mitä taitoja ylempänäkin lopulta arvostetaan. Jos perustaidoissa on puutteita, ei suurta kuvaakaan näe kokonaisuudessaan.

Kunnianhimo saattaa riistäytyä itsensä ruoskimiseksi, vaikka tekee parhaansa ja ylikin. Niin moni asia vaikuttaa esimerkiksi uralla etenemiseen, että muuttujat on otettava huomion ja kaiken lisäksi hyväksyttävä, joskus jopa luotava suunnitelmat uusiksi. Pelkkää yhtä pistettä kohti kauhominen ja tietyn, ultimaattisen loppututuloksen odottaminen voi kostautua sillä, että kaikki muu elämässä lipuu hiukan huomaamatta ohi. Et voi menettää sitä, mitä sinulla ei vielä ole.

Menestystä janoavan on hyvä välillä muistaa, että kaikki kollegat eivät ole kilpailijoita, ja mätää mainetta on melkein mahdoton muuttaa, kun sen on kerran itselleen kerännyt.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa