Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Laskeudu loivasti lomaan

At blogi 070616.jpg

Kesäloma saattaa aiheuttaa hiukan huomaamattakin paineita ja stressiä. Suorittaminen jatkuu monella automaattisesti: Täytyy rentoutua, levätä, järjestää juhlia, skarpata kotitöissä, viettää laatuaikaa perheen kanssa, kokeilla uusia grillireseptejä, matkustella, uida, palvoa aurinkoa, lukea laiturin nokassa metrin pino kirjoja, tunnelmoida festareilla, telttailla, kiertää kirppareita, pyöräillä, seikkailla läpi Muumimaailma ja Legolandia, haistella kesätuulta, kuljeskella heinänkorsi suussa ahon laitaa, kuurata matot laiturilla, mökkeillä, käydä sukuloimassa, kalastaa, savustaa, marjastaa, säilöä, hillota ja pakastaa. Kaikki kesän ilot on koettava!

Vaan mitäpä, jos ihan kaikkea ei tarvitsisikaan tehdä? Emme kai ole tahdottomia perinteiden orjia? Kesälomasta ei kirjoiteta töihin palatessa esseetä, eikä aktiviteettien runsaus auta jaksamaan edessä olevaa työrupeamaaa, pikemminkin päinvastoin, saatat raataa lomalla enemmän kuin töissä.

Realismi on arvokasta valuuttaa loma-asioissakin. Kiireen tunne pitää työmoodia yllä. Ravaaminen lomasuunnitelmasta toiseen pitää stressitasoa yllä. Myös muksut stressaantuvat herkästi äkkinäisistä paikanvaihdoista ja jatkuvasta hössöttämisestä. Pipon löysääminen saa lapsetkin paremmalle tuulelle; jos kaipaat rauhallisia aamiaishetkiä, mitäpä jos lomalla saisi katsoa piirrettyjä hieman pidempään tai koko konkkaronkka raahautuisi ulos viltille pupeltamaan eväitä?

Perhe asettaa muutenkin omat vaatimuksensa lomatoimiin – yksi haluaa sitä ja toinen tätä. Itse en varsinaisesti vietä tänä(kään) vuonna kesälomaa, kun hoitovapaalla vielä jumitan. Toki aion harrastaa kesärientoja taaperon touhottamisen ja kotona tehtävien töiden lomassa. Minäkin stressaan tekemättömistä asioista, jotka ovat mahdollisia vain kun mies on lomalla ja saan lapsivapaata. Täytyy silti yrittää muistaa, että kaappien siivoamatta jättäminen ei maailmaa kaada.

Tänä vuonna yritän ottaa saman asenteen kesään kuin olen jo ottanut jouluun; vain ne ihan parhaat jutut pöytään ja kotiin, kaikkea ei tarvita vain siksi, ”kun niin on aina ollut”. Toisin sanoen aion tehdä vain suosikkijuttujani ja saatanpa jättäytyä joistain reissuista kokonaan pois. Jos mies halajaa pariksi päiväksi mökille kalastamaan, haistelemaan savua ja loikoilemaan laudanpätkien päällä, hän saa mielihyvin matkata sinne vaikka poikamme kanssa. Minä taidan jäädä kotiin lukemaan lehtiä, tekemään pyöräreissuja kirppiksille ja suorittamaan HBO maratonia.

Hillot latkimme kaupan purkista ja jo myöhässä olevan kesäsiivouksen taidamme ostaa palveluna. Festarit ja kohmelot eivät näin pikkulapsiarjessa juuri nyt nappaa, joten tämä kesä voitaisiin käyttää todella pitkästä aikaa vaikka Korkeasaaren, Lintsin ja Muumimaailman tutkimiseen. Lapsen into tarttuu herkästi aikuiseenkin ja aika aikaansa kutakin. Saanhan ehkä viimeisen kerran päästää sisäisen lapseni irti ja hullutella vielä hetken.

Parasta aivolepoa, eli sitä loman varsinaista tarkoitusta, on juuri niiden asioiden tekeminen, joista eniten nauttii. Perheen kanssa on tärkeää viettää aikaa, mutta ihan kaikkea ei tarvitse yhdessä koheltaa. Joskus on rentouttavampaa, kun saa hetkeksi mennä itsekseen mihin mielii.

Jos lomamoodiin pääsyä koittaa pakolla kiirehtiä, käyttäytyy se usein kuin sana, joka ei millään pätkähdä päähän – lipsuu yhä kauemmas ulottuviltasi. Kun asian aktiivisen ajattelemisen lopettaa ja keskittyy mieluisiin puuhiin, stressihormonit haihtuvat ja asiat asettuvat itsestään aloilleen.

Muista, että kesäpäivät ovat pitkiä ja viikonloppu tulee joka viikko. Kesää voi verkalleen viettää koko suloisen suven, ei vain lomalla.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa