Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Leimaako työ tekijänsä?

At blogi Leimaako työ tekijänsä 230816.jpg

Kokemusteni mukaan yllättävän moni liimaa tuntemattomiin ihmisiin nipun ennakkokäsityksiä heidän ammattinsa perusteella. Tai vähättelee itseään samasta syystä. Työ on sitä mitä teet, ei sitä mitä olet.

Työn perusteella ei tänä päivänä voi paljonkaan päätellä ihmisestä. Varsinkin nyt, pätkittäisten työsuhteiden ja itsensä etsimisen aikakaudella, melko monella on vähintäänkin värikäs työhistoria. Moottoripyöräkerhoilua harrastava tatuoitu partanaama voi olla päiväkodin setä, miljoonaperijätär voi työskennellä sairaanhoitajana ja kurinalaisesti elävä kuntosaliaddikti voi riehua rock-yhtyeen solistina. Kaikki tuttaviani. Kaikki aika tavallisia ihmisiä.

Entisessä elämässäni kävimme parhaan ystäväni kanssa usein ulkona ja hän mainitsi monesti, kuinka häiritsevää oli, kun uusien ihmisten seurassa tuli puhe töistä. Minä työskentelin toimittajana ja ystäväni toimistossa hakemusten käsittelijänä. Hänen mielestään minun työni oli hienoa ja mielenkiintoista ja hänen tylsää ja tavallista. Ihmettelin aina tuota tarpeetonta häpeää. Työnikin oli enimmäkseen ihan samanlaista tietokoneen ääressä puurtamista.

Ystäväni otti vähän väliä ammattiasian puheeksi vedoten siihen, että minun alani sai ihmiset kiinnostuneemmiksi ja puheliaammiksi. Aloin lopulta itsekin kiinnittää asiaan huomiota. Totta olikin, että jos työstä tuli puhe, olin minä keskustelukaverini kanssa yleensä enemmän äänessä. Syykin oli sitten yksinkertainen; myös minä kyselin vastapuolelta heidän työstään, ja keskustelu etenikin yleensä pikaisesti muihin aiheisiin. Ystäväni, jota koko aihe ahdisti, sulkeutui kuin simpukka.

Eräs sinkkututtavani mainitsi aina treffi-ilmoituksissaan olevansa freelancer ja etsivänsä samanhenkistä, mielenkiintoista työtä tekevää miestä – ei siis tavista. Kun kyselin häneltä, mikä sitten olisi se erikoisempi ammatti, joka tekee automaattisesti miehestä jännittävän, hän mainitsi usein esimerkiksi palomiehen. Mietin vain kokeeko tämä mukava, hauska ja kaikin puolin järkevä palomies olevansa harvinaisen kiehtova ihminen, vai istuuko hän tästä mitään tajuamatta kotona dippaamassa porkkanaa ja katsomassa salkkareita? Tuttavani on vieläkin sinkku.

Töitä on tietenkin kaikenlaisia, ja niiden kiinnostavuus riippuu paljon omista mielenkiinnon kohteista. Niiden tekijät voivat olla aivan ketä tahansa, poskettoman persoonallisia tai totaalisia tylsimyksiä.

Facebookissa kiersi vastikään haaste #firstsevenjobs, jossa piti nimetä ensimmäiset seitsemän työpaikkaansa. Haaste herätti mielipiteitä puolesta ja vastaan, ja pääsi jokusen kolumninkin aiheeksi. Moni oli huomannut saman kuin itse ystävieni päivityksiä seuraillessani: haasteeseen osallistuivat enimmäkseen he, joilla on tänä päivänä hyväksi mielletyt työt. Moni otti haasteen myös tietyllä tavalla elitistisenä, vaihtelevimpia ja lineaarisesti parempaan muuttuvia hommia löytyi eniten hyväosaisten menneisyydestä.

Eräs amerikkalainen kolumnisti sanoi haasteen olevan kuin arkkityyppinen esimerkki jenkkiläisestä ryysyistä rikkauksiin -tarinasta. Aluksi nimetään vaatimattomia lapsenvahdin tai siivoojan töitä, kunnes lista kulminoituu parin harjoittelupaikan kautta glooriaan – arvokkaana pidettyyn ammattiin. Kolumnistin mukaan lista olisi ollut paljon mielenkiintoisempi, jos oheen olisi merkitty, mitkä kaikki työt on saatu vanhempien, heidän suhteidensa tai maksamansa koulutuksen avulla. Mitkä näistä menestystarinoista ovat olleet mahdollisia vain onnekkaille harvoille?

Näyttelijät Harrison Ford, Hugh Jackman alias Wolverine ja Johnny Depp ovat varmaankin monen mielestä kiinnostavia ihmisiä. Olikohan näin, kun Harrison työskenteli puuseppänä, Hugh liikunnanopettajana ja Johnny kauppasi kuulakärkikyniä puhelinmyyjänä?

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa