Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Myynnin ammattilaiset ansaitsevat kiitosta

AT blogi 280616.jpg

Myyntityötä on tarjolla loputtomasti. Joku on aina tyrkkäämässä työtöntä myyntihommiin, jolloin valtaosa nostaa kätensä paniikissa pystyyn: ”Ei minusta ole myyjäksi! En ole tarpeeksi sosiaalinen tai supliikki!”

Joitain ihmisiä myyntityö kiehtoo, mutta monelle se on se vihoviimeinen vaihtoehto. Myyminen henkii jo sanana negatiivisia mielikuvia; se liitetään tuputtamiseen, hankaliin asiakkaisiin, provisiopalkkaan ja papupatamaisiin, vaikkakin valovoimaisiin myyntitykkeihin. Ei ole vaikea päätellä, että kadulla tai kauppakeskuksissa ihmisiä lähestyvät kosmetiikka- tai liittymämyyjät eivät taida vielä aikoihin istua ongelmitta suomalaiseen sielunmaisemaan. Sama ongelma koskee puhelinmyyntiä, yksityisyys on meille tärkeä asia eivätkä useimmat arvosta ilman lupaa lähestymista luurejakaan pitkin.

Aktiivinen myyminen on haastavaa, mutta myynnin ammattilaiset sanovat silti, että myyntityöhön liittyvät oletukset ovat nykyään pitkälti myytteja, jotka eivät enää pidä paikkaansa. Esimerkillinen myyntityö ei ole tuputtamista, vaan asiakkaan tarpeiden kartoittamista, ratkaisujen hakemista, ja vasta kaikkien palasten loksahtaessa kohdilleen, oikean palvelun tai tuotteen tarjoamista. Hyvä myyjä on usein enemmänkin rauhallinen ja hyvä kuuntelija kuin ylivilkas elohiiri, joka jyrää asiakkaan persoonallaan ja puheillaan. Aito kiinnostus asiakkaan asioihin erottuu edukseen.

Totta on, että helppo ja haasteeton myyntityö on usein heikommin palkattua ja vaativampi puolestaan aikaavievää mutta paremmin palkattua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että useimmissa muissakin ammateissa työn haastavuus on suhteessa ansaintaan.

Tietyntyyppiselle ihmiselle ala on houkutteleva, eikä syyttä. Varsinkin hiukan haastavammasta myynnistä saa yleensä välittömän tuplapalkkion – onnistumisen tunteen ja suuremmat ansiot. Kilpailuviettistä ja tuloshakuista ammattilaista tämä varmasti kiehtoo, työnsä jäljen näkee heti tekemässään tuloksessa sekä asiakastyytyväisyydessä. Oikeassa raossa ja oikeanlaiselle tyypille taivas on menestyksen rajana. Tällainen nopea tulos antaa merkitystä ja tavoitteita työhön, ja saattaa puuttua monesta ”helpommasta” hommasta totaalisesti.

Myyntityön hoitaminen menestyksekkäästi vaatii rohkeutta, erilaisten tilanteiden hallintaa, oikeiden kysymysten esittämistä ja halua kehittyä. Varsinkin pääosin proviosiopalkkainen myyjä joutuu alussa raatamaan ja etenemään asteittain saadakseen tuntuvat tienestit ja laajan asiakaskunnan, mutta kova työ palkitsee lopulta. Epäonnistumisia tapahtuu kaikille, ja ne ovat jopa tarpeen motivaation ja kokemuksen kasvattajina.

Varsinainen myyntityö jakautuu työläämpään aktiiviseen ja helpompaan passiiviseen myyntiin. Aktiivinen myyjä on esimerkiksi asuntokauppias, jonka asiakkaalla on jo kiinnostus palvelua kohtaan, mutta jonka on silti klousattava kauppa ammattitaidollaan tai asiakasta puhelimitse lähestyvä teleoperaattorin palveluneuvoja, joka tarjoaa oma-alotteisesti palvelua, jota asiakas joko tarvitsee tai ei.

Passiiviisiin myyjiin kuuluvat asiakaspalvelijat, joita asiakas lähestyy oma-aloitteisesti joka tapauksessa tuotteen ostaen kuten kaupan kassa tai ravintolan tarjoilija. Monen ammatin osana on kuitenkin vahvasti mukana myynti ja neuvottelut: kampaajat, tatuoijat, ompelijat, esiintyjät, toimittajat ja kirjailijatkin myyvät osaamistaan ja palveluitaan. Vaikka myynti ei tapahdu tiskin ylitse, samaa hommaa se on meilin tai välikäsienkin välityksellä.

Myyminen on intohimoa vaativa ammatti, jonka taitajat kantavat vastuuta asiakkaistaan, edustavat yritystään sekä lisäävät sen liikevaihtoa ja kehittävät osaamistaan jatkuvasti – he ovat todellisia työelämän tehopakkauksia.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa