Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Oletko moniosaaja vai pelkkä säätäjä?

AT Blogi 270616 toinen.jpg

Monitaituri, renessanssimies, yleisnero vai joka paikan höylä, yleismies jantunen tai taivaanrannanmaalari? Alkulitanja kuvaa yleensä ihmisiä, jotka ovat loistavia lähes kaikessa, mihin ryhtyvät, ja jälkimmäinen lista ihmisiä, jotka ryhtyvät lähes kaikkeen olematta missään varsinaisesti mestareita.

Monen alan osaajat ovat haluttua henkilöstöä. Onhan se mahtavaa, että remppamies osaa sekä maalata, kaakeloida että nikkaroida parven. Kampaajat, jotka kykenevät myös meikkaamaan asiakkaan ovat edelleen suuressa huudossa. Luovan alan ihmiset ovat usein vaikkapa muusikoita, laulajia sekä elokuvantekijöitä.

Työtilanteen ollessa mitä on, ihmiset ovat usein pakotettuja vaihtamaan alaa. Joskus se tehdään unelmia seuratessa, toisinaan elämänmuutoksen inspiroimana ja silloin tällöin silkasta epätoivosta.

Nykyään törmää silti usein ilmiöön, joka on eittämättä suurelti somen ja esimerkiksi LinkedIn-palvelun aikaansaannosta – superhypermonisäätäjät. Henkilöt, jotka joko koulutuksensa, työkokemuksensa tai joskus enimmäkseen mielikuvituksensa voimalla ovat mielestään ammattilaisia jopa liian laajalla alakentällä.

Tunnen ihmisiä, joiden ammattinimikkeisiin kuuluvat esimerkiksi kampaaja, maskeeraaja, stailaaja, muotibloggaaja, toimittaja, tuottaja, joogaopettaja, valokuvaaja, kirjailija sekä ravintovalmentaja. Mielessäni herää kysymys, voiko joku olla todellinen ammattilainen kaikessa edellä mainitussa? Ymmärrän toki toisiinsa linkittyvät alat kuten toimittamisen, tuottamisen ja valokuvauksen tai jo mainitsemani kampaamo- ja meikkauspalvelut. Kyllähän bloggaamiseenkin liittyy lähes aina valokuvaus ja kirjoittaminen. Se, että harjoittaa niitä, ei välttämättä tarkoita, että sitä kannattaisi mainostaa ammattinimikkeenä kaiken muun muassa.

Jos haen joogaopettajaa tai stailaajaa, en ensimmäisenä lähesty henkilöä, jolla on noin monta rautaa tulessa ja mahdollisesti vielä pari takomossa. Sivun mittainen lista ”ammatteja” ei ole minun mielessäni omiaan herättämään luottamusta. Kuka jaksaa ylläpitää noin monen ammatin osaamista, kouluttautua ja pysyä kärryillä uusista tuulista? Joku hommista kärsii varmasti, potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani vain ei voi tietää, mikä.

Tämä ongelma tuntuu ilmenevän erityisesti media- ja terveysalalla. Toki on kätevää, että oma personal trainer on myös ravintovalmentaja, hieroja ja raakaruoka-asiantuntija. Jos hän toimii siinä sivussa vielä terveystoimittajana, voi varmaan jo kysyä, missä kulkee journalistisen kriittisyyden ja puolueettomuuden raja?

Aiemmin kuvaamani ammattiprofiili henkii päättämättömyyttä, jota yleisesti pidetään heikkoutena. On hienoa olla kiinnostunut monesta aiheesta, opiskella ja harrastaa laajasti. Työhön liittyvissä esittelyissä kannattaa silti valita ne vahvimmat osaamisalueet ja pysyä niissä. Vähemmän on joskus enemmän ammattitaitoista kuvaa haettaessa. Kaikkea ei voi saada edes työelämässä. On myös aavistuksen arveluttavaa yrittää vallata viipale jokaisen piiraasta tässä tiukassa työllisyystilanteessa.

Vaihteleva valikoima -tyylinen yrittäjyys toimii syystäkin parhaiten halpakauppaketjuissa.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa