Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Oletko oikeassa työssä?

AT Voitolla työhön blogi 010616.jpg

Käsi ylös, ken kokee, että on täydellisesti sopiva työhönsä! Oletko fyysisesti ja henkisesti ihanteellinen tehtävääsi, omaat juuri oikeat valmiudet ja osaamisen, viihdyt hyvin ja teet tulosta? No okei, viihdytkö edes joten kuten ja handlaat hommasi.

On tietysti olemassa vielä se skenaario, että olet omiasi työhösi, mutta työympäristö tekee viihtymisestä tai kukoistamisesta mahdotonta. Käsitellään kuitenkin tätä aihetta nyt puhtaasti ammatinvalinta- ja rekrytointikysymyksenä.

Aika moni kuuluu olevan tyytymätön työhönsä, kuulenpa usein jopa sanan ”vihaan”. Mikä sitten saa ihmisen hakeutumaan työhön, johon ei sovi lainkaan? Useimmilla varmasti raha, toimeentulon välttämättömyys. Mikä muu? Omien kykyjen väärinarviointi? Itsetuntemuksen puute? Valheellinen tai virheellinen rekrytointi?

Asiakkaille ja työtovereille yksi vaikea väärällä alalla työskentelevien ryhmä ovat he, jotka eivät itse tajua olevansa liian syvissä vesissä. Annan esimerkin:

Odottelin pari viikkoa sitten suuren tavaratalon palvelupisteellä kosmetiikkamyyjää lyömään kassaan tarvitsemani tuotteen. Odotellessani seurasin, kuinka myyjä meikkasi kauniin naisen huulia. Tarkasti ja taitavasti, huolella ja aikaa käyttäen. Vaikuttavaa paneutumista työhön, ihailin. Kiire alkoi kolkutella takaraivossani ja pohdin, jätänkö ostokseni toiseen kertaan. Myyjä viimeisteli rauhassa naisen kirkkaan pinkit huulet. Lopulta nainen, jota meikattiin, nousi tuolilta ja käveli kiireettömästi kassalle palvelemaan minua.

Hups, he olivatkin molemmat töissä kosmetiikkapisteellä. Ärsytys hulvahti ylitseni, mutta olen koukussa kyseisen merkin kulmakyniin, joten annoin armon käydä oikeudesta ja ostin tuotteen. Kysäisinpä vielä samalla, olisiko merkillä tarjota erästä toista tarvitsemaani tuotetta. Myyjä viittasi jonnekin vasemmalleen, sieltä kuulemma löytyisi ”jotain vastaavaa”.  Hups! Hän olisi saanut toisen myynnin, kun olisi tullut esittelemään tai hakenut minulle kyseisen tuotteen.

Nämä naiset eivät välttämättä ajattele, että ovat sopimattomia työhönsä. He saattavat jopa ajatella, että ovat siihen täydellisiä: kauniita, kiinnostuneita kosmetiikasta ja nauttivat meikkaamisesta. Harmi, että heidän tärkein tehtävänsä on palvella asiakasta ja siinä heillä on vielä paljon opittavaa.

Vaikutun aina väkevästi, kun tapaan ihmisen, joka istuu työhönsä kuin tatti kuusen alle. Esimerkiksi persoonallinen, ystävällinen tai empaattinen asiakaspalvelija on painonsa arvoinen kultaa ja tämä tulisi jokaisen esimiehen ymmärtää ja palkita. Suuretkin mokat pelastuvat mainiolla palvelulla. Jos minut nolataan, ignoorataan tai mieleni pahoitetaan muuten jonkun palvelun yhteydessä, välttelen yleensä kyseistä paikkaa lopun elämäni.

Myönnän, että hiillyn herkästi, kun tapaan ihmisen, joka ei sovi lainkaan työhönsä. Väkisinkin tulee ajatelleeksi, kuinka moni osaaja kököttää kotona toimettomana, kun toiset meikkaavat itseään työaikana. Ymmärrän, että kosmetiikkamyyjä on alansa kävelevä mainos, mutta ei freesauksia asiakkaan ajalla, kiitos.

Tästä saavummekin ongelman ytimeen – rekrytointiin ja esimiehen vastuuseen. Väärä ihminen väärässä paikassa ei välttämättä ole tämän ehkä epätoivoissaankin työtä hakeneen vika. Työntekijän päätyminen hänelle huonosti sopivaan tehtävään kaatuu minun mielessäni suureksi osaksi rekrytoijan niskaan. Tällainen kommellus kertoo myös hänen ammattitaidostaan.

Esimiehen kartalla olo alaisensa ansiokkaasta toiminnasta on välttämätön. Eikö sitä varten ole koeaikakin? Tavallaan on tyrmistyttävää, kuinka usein huonoon tai osaamattomaan palveluun törmää tänä työttömyyden aikana. Luulisi rekrytoinnin olevan viimeisen päälle tarkkaa, kun työnhakijoita vilisee kuin poroja pohjoisessa.

Yritin miettiä ammattia, jossa ei ole niin justiinsa,  jos ei osaa tai halua tehdä työtään parhaansa mukaan, enkä keksinyt yhtään. Valaistumisia tapahtuu, huonoja päiviä on kaikilla, työilmapiiri voi tehdä olon tukalaksi, jokainen voi tarvita joskus lisäkoulutusta ja kaikilla meillä on henkilökohtaiset murheemme – aina ei voi onnistua eikä olla suu messingillä.

Harva meistä jumaloi työtään, mutta tietynlainen työmoraali ja terve arvostus omaa tehtävää kohtaan erottuvat aina edukseen, vaikka sitä ei itse huomaisi. Palkkaa maksetaan tehtävästä, joka on painettuna työsopimukseen, ei paikalle saapumisesta ja ankeasta asenteesta.

Onko sinusta hyväksyttävää hoitaa työ tunaroiden, koska parempaakaan ei ole tarjolla?

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa