Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Palkataan kaunis ihminen

AT-blogi palkataan kaunis ihminen.jpg

Kaunis ihminen saa töitä nopeammin kuin tavallisen näköinen tai vähemmän silmää hivelevä ihminen. Tämä on yleinen ajatusmalli, sen voi todeta hetkessä jopa googlaamalla. Monet myöntävät avoimesti palkkaavansa mielummin hyvännäköisen ihmisen. Onhan se järkeenkäypää ammatissa, jossa esimerkiksi edustetaan tai myydään jotain. Hiukan arveluttavaa on antaa ulkonäön vaikuttaa ammatissa, jossa työnantaja ei saa siitä mainittavaa etua. Älytöntä siitä tulee siinä vaiheessa, jos ulkokuori kirmaa kykyjen edelle. Mutta käykö näin usein?

Ainakin Eurooppa rakastaa kauniita ihmisiä: Pari vuotta sitten tehdyn italialaistutkimuksen mukaan jopa ulkomaalaisen on helpompi saada töitä Italiassa kuin epäviehättävän naisen. Messinan yliopiston tutkijat lähettivät 11 000 tekaistua hakemusta 1500 työpaikkailmoituksen perusteella. Kaikkiin liitettiin kuva mukaan. Jopa 54 prosenttia kauniin naisen kuvalla täydennetyistä hakemuksista johti haastatteluun. Komeat miehet onnistuivat 47 prosentin todennäköisyydellä. Vähemmän viehättävistä naisista sai kutsun haastatteluun karut 7 prosenttia ja miehistä 26 prosenttia.

Pariisissa työttömille naisille on järjestetty jo useamman vuoden ajan stailauskursseja. Pariisin työnvälityksen mukaan ne ovat osoittautuneet tehokkaiksi, sillä parhaimmillaan 70 prosenttia osallistujista on saanut töitä. Toimintaa on jo laajennettu Pariisin ulkopuolelle.

Sen sijaan The Economist -lehti kertoo, että kanadalaisen ja israelilaisen yliopiston tutkijat lähettivät yli 5300 hakemusta reiluun 2600 työpaikkailmoitukseen. Jokaiseen avoimeen paikkaan lähetettiin kaksi hakemusta, kuvallinen ja kuvaton, samoilla tiedoilla. Komeat miehet saivat helposti kutsun haastatteluun, kun taas rumempien ei kannattanut liittää ilmoitukseen kuvaa. Yllättäen kuvansa lähettäneiden kauniiden naisten piti lähettää 11 hakemusta ennen kuin he saivat kutsun, kun taas tavallisten näköinen nainen pääsi haastatteluun seitsemän hakemuksen jälkeen.

Aluksi tutkijat olettivat ilmiön johtuvan ”tyhmä blondi” -oletuksesta, mutta kuvat arvioitiin myös sen mukaan kuinka päteviltä ja älykkäiltä hakijat näyttivät. Niinpä tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kauniiden naisten syrjintä johtui yksinkertaisesti kateudesta. Nimittäin 93 % henkilöistä, jotka valitsevat työhaastatteluun kutsuttavat ovat naisia. He eivät joko tiedostaen tai tiedostamattaan valinneet kaunista vaikkakin pätevää naishakijaa.

Ulkonäkökortti toimii siis molempiin suuntiin. Joku hyötyy hurmaavasta ulkokuoresta, toinen viskataan sen vuoksi häviäjien pinoon. Kyllähän se jollain kieroutuneella tavalla tasapainottaa pelikenttää. Itse olen ihan viehättävä ihminen ja nyt kun asiaa mietin, niin viidestä viimeisestä työhakemuksestani olen päässyt yhteen haastatteluun. Neljä syteen mennyttä hakemusta osoitin naisille ja haastattelukutsun lähettänyt oli mies. Tosin menetin sen homman miehelle. Mikä tässä matikassa nyt mättää?

Työelämän tutkijat myöntävät, että enää ei riitä, että osaa työnsä hyvin. Työnhakijan ja -tekijän täytyy osata hyödyntää ulkomuotoaan ja persoonansa – luoda itsestään brändi, houkutteleva kokonaisuus, josta kiinnostutaan. On selvää, että ihmiset asioivat mielellään kauniiden kasvojen ja timmien kroppien kanssa. Kauniit ihmiset saavat amerikkalaistutkimuksen mukaan jopa lievempiä rikostuomioita. Liitämme jopa tiedostamattamme kauniisiin ihmisiin helpommin positiivisia ominaisuuksia kuten vahvuuden, sosiaalisuuden ja seksuaalisuuden.

Työhaastatteluissa ylipainoisten naisten ulkomuodosta on vedetty syrjiviä johtopäätöksiä  esimerkiksi itsekontrollin puutteesta ja paljosta sairastelusta. 2000-luvun puolivälissä tehdyissä tutkimuksissa on jopa havaittu, että ylipainoisten naisten palkkatulot ovat tilastollisesti normaalipainoisia alhaisempia. Miehillä painon ei huomattu vaikuttavan palkkaan.

Ymmärrän karisman hyödyt työssä, mutta yhä ulkonäköpainotteisemmaksi muuttuva työmaailma ahdistaa ainakin minua. Jos työelämässä aletaan vaatia ikuisesti freesiä ulkomuotoa, lisätkää palkkoihin pistos- ja kasvojenkohotuslisä!

Kuinka stressaava on maailma, jossa työ toistaa Tinderin mallia ja jokaiseen työpäivään pitäisi panostaa kuin sokkotreffeille? Ihmiset pohtivat, koska panemme pisteen epäpäteville poliitikoille, minä mietin, koska kyllästymme yli-ihmistä vaativaan työelämään? Tässä oli jo jotain yritystä downshiftaamiselle, nelipäiväisille työviikoille ja etätyölle.  Nyt maailmalla supistaan, että kunnianhimoisimmat turvautuvat kauneusleikkauksiin edetäkseen urallaan. Johtajat eivät enää kompuroi toimistoonsa kosteilta lounailta vaan kuntosaleilta.

No, todennäköisesti tekniikan vielä hitusen kehityttyä, automatisoimme kaikki työt, kökötämme tukat takussa kotona ja luomme toinen toistaan upeampia avatareja, jotka kilpailevat paitsi häikäisevällä kauneudellaan, myös lasermiekoiksi muuntuvilla raajoillaan ja sieraimistaan sinkoamillaan tulipalloilla.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa