Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Puhutaan palkoista!

At blogi, 080316  Puhutaan palkoista.jpg

Tiedätkö ystäviesi tai kollegojesi tulot? Entä oletko kartalla heidän petipuuhistaan tai lääkityksistään? Itse tiedän useimpien kohdalla vastauksen vain jälkimmäiseen kysymykseen.

Suomessa me puhumme mielummin sairauksistamme tai seksielämästämme kuin ansioistamme. Rahasta puhumista pidetään vulgaarina. Pieni palkka hävettää, suuremmasta kertominen katsotaan kerskailuksi. Kateus, nolous, menetyksen pelko, nöyryys - oli syy mikä tahansa - palkka on täällä tabu.

Harva ymmärtää, että tuloista vaikeneminen saattaa jopa pitää palkan pausella. On täysi tosiasia, että työelämässä hillot hilataan kohdilleen puhumalla. Ei siis juoruilla, vaan rehellisellä ja rohkealla keskustelulla. Saatamme helpostikin jäädä jälkeen, jos emme tiedä työtovereidemme palkkatasoa. Tässä asiassa maltti ei ole valttia. Jos kollegasi on neuvotellut itselleen työhaastattelussa paremman pohjapalkan, saatat silti tienata vähemmän, vaikka olisit esimerkiksi tuotteliaampi myyjä.

Avoin puhe palkoista vähentää närää ja pahansuopaa pulinaa ja lisää sitoutumista ja työsuoritusten tasoa. Samanarvoisesta työstä, vastuusta ja suoriutumisesta pitäisi saada sama palkka. Tasa-arvoinen palkkaus motivoi ja lisää työhyvinvointia. Rahasta kannattaa jutustella tietenkin omien työtovereiden, mutta myös samalla alalla työskentelevien tuttavien, esimerkiksi opiskelukavereiden kanssa. Luottamusmieheltä saa aina ajankohtaista tietoa palkka-asioista.

Palkkavertailusta hyötyy eniten vähiten ansaitseva, mutta ei siitä pulleampien palkkapussien omistajillekaan ole haittaa. Puhumattomuudesta kerää kermat vain työnantaja, jonka vastuulla palkkauksen tasa-arvo alunperin on. Niin kuin missään asiassa, täysin naiivina ei kannata olettaa, että työnantaja tarjoaa sinulle samaa korotusta kuin työkaverille. Kunhan saat yli minimin, on palkkauksen pelikenttä muuten pomolle vapaa.

Jos työnkuva, tehtävät ja työmäärä kasvavat ja kehittyvät, niin tulisi palkankin. Muita palkkaan vaikuttavia osa-alueita ovat yleinen palkkataso sekä yrityksen tekemä tulos. Työpaikan vaihto tai työnhaku ovat tilanteita, joissa vasta alamme tutkailemaan ja vertailemaan palkkojamme. Jos pidät puolesi ja käyt palkkaneuvottelun esimerkiksi urakehityksesi kasvaessa, ei ole tarpeen vaihtaa vieraille vesille vain rahan takia. Palkkakehityksen pysähtyminen onkin yksi yleisimmistä työpaikan vaihdon syistä. Pysähdys voi johtua joskus pelkästään kommunikaatiokatkoksesta.

Palkkioista ja hinnoista puhuminen on kannattavaa myös freelancereille ja yrittäjille. Alihinnoittelulla saattaa jo lähtöruudussa pudota kuoppaan, josta ei enää nousta. Asiakkaat ankkuroituvat herkästi hintoihin, eikä alkuaikojen alennushintoja pystykään hilaamaan kannattavalle tasolle. Aloittelijan on hyvä tietää, mikä on oman työn arvo jo aivan alusta asti.

Rahasta on vaikea puhua, varsinkin kun koko vaatimattomuuden kulttuurimme sotii sitä vastaan. Kun lähdet palkankorotusneuvotteluun, ota selvää työpaikkasi palkkatasosta ja valmistele argumenttisi huolella, niin homma helpottuu. Asioita, joihin ei kannata vedota ovat korkeampi asuntolaina, tuore perheenjäsen tai muuten kasvaneet kulut, ne eivät ole työnantajan huolia. Perustele sen sijaan, kuinka hyvää tulosta teet, näytä esimerkkejä työnlaadustasi tai osoita muuten kehityksesi. Konkretia on tässä asiassa kuningas; myyntitilastot, positiiviset asiakaspalautteet – yritä kaivaa näytteeksi jotain kättä pidempää. Jos olet saanut selville, että kilpaileva yritys maksaa samasta hommasta reilusti paremmin, älä uhkaile lähdöllä, vaan kerro kuinka viihdyt työssäsi, mutta fakta on, että alan yleinen palkkataso on muualla parempi.

Puhutaan avoimesti palkoista, jotta saamme kaikki lisää liksaa, kun olemme sen ansainneet.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa