Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Oikotie yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Ryhmässä on voimaa!

atblogi260917.jpg

Sanotaan somesta mitä vaan, sen syövereistä voi löytää vertaistukea ympäri vuorokauden, missä ja milloin tahansa. Satunnaisten sotatannerten lisäksi löytyy kultaakin kalliimpia kontakteja sisältäviä ryhmiä, joista monet yhteistyöt ja ystävyydet ovat alkaneet.

Aloitin työelämän hyvin nuorena osa-aikaisten töiden merkeissä. Ensimmäisiä työpaikkojani olivat leikkipuistot ja päiväkodit, joissa keikkailin siivoamassa ja hiukan lapsiakin hoitamassa. Päiväkodin ei uskoisi olevan tyly työpaikka, mutta melko kylmää kyytiä sai nuori ja kokematon keltanokka. Tämä on itse asiassa syy, miksi vierastan edelleen päiväkoteja ja epäröin aikanaan jopa oman lapseni viemistä sellaiseen.

Tenavien ja asiakaspalvelun parissa vierähti vuosikymmen, kunnes aloitin urani freelancerina. Taas mentiin kantapään kautta. Opit jäivät toki tehokkaasti takaraivoon, kun jokaisen asian sai itse selvittää ja yrityksen ja erehdyksen kautta kokeillen kasata.

Oli vain yksi asia, jota kaipasin, kun kollegoja ei vielä oikein ollut ja kysymyksiä oli enemmän kuin tietoa – vertaistukea. En juuri tuntenut saman alan ihmisiä, enkä näin ollen kyennyt kunnolla muodostamaan mielikuvaa, kuinka muut pärjäävät, mitä osaavat ja minkälaiset asiat kokevat haastaviksi.

Sosiaalisesta mediasta voi olla montaa mieltä, mutta vertaistuen luojana, ryhmien ja keskusteluavun tarjoana se on verraton. Facebookista löytyy ryhmiä joka lähtöön, jotkut toimivampia kuin toiset. Näin olen päätellyt vastikään framilla olleesta riitaisasta Suomen Sieniseuran selkkauksesta ja jokusesta surullisen kuuluisasta Feissarimokiin päätyneestä kissa- ja kirppariryhmästä.

Näyttäisi siltä, että harrasteryhmissä on useammin älyvapaata älämölöä ja naurettavuuksiin menevää nillitystä, mutta onneksi ammattiryhmät vaikuttavat olevan huomattavasti asiallisempia.

Yrittäjillä, eri alojen bloggaajilla, toimittajilla ja muilla keikkatyöläisillä on omia ryhmiä, joista minulla on kaikista erittäin hyviä kokemuksia. Saman alan ihmiset todella ymmärtävät toisiaan. Kokemuksia, apua ja neuvoja jaetaan, onpa huono-osaisemmille järjestetty jopa keräyksiä, tempauksia, työtarjouksia ja jos jonkinlaista muuta kannustusta.

Eräässä oman alani ryhmässä järjestetään säännöllisesti live-tapaamisiakin, ihmiset ympäri Suomen ystävystyvät, rakentavat yhteistyökuvioita ja ihan vain nauttivat samanhenkisten tyyppien seurasta.

Negatiivisuutta, kritiikkiä ja suoraa kiusaamistakin löytyy jokaisesta yhteisöstä. Toimivan ryhmän tunnistaa kuitenkin siitä, että ilkeys ei pääse missään kohtaa kunnolla valloilleen, ja enemmistön lämpö sulattaa satunnaiset jääpuikot. On taito keskustella eroavistakin mielipiteistä asiallisesti. Pelkkä pahan olon levittäminen ja niin kutsuttu trollaus eli provosointi katoavat yllättävän nopeasti hyvähenkisestä ryhmästä. Onpa niitä kelkkansa kääntäneitäkin nähty, terrorisoimaan tullut tyyppi onkin järkevän keskustelun myötä muuttunut yhdeksi ryhmän kantavista voimista.

Erilaisissa ryhmissä oppii myös asioista, jotka tuntuvat itselle vierailta tai vaikeasti sisäistettäviltä. Saa monenlaista näkökulmaa ja kaikenkarvaisia kokemuksia.

Yhteisön osana oleminen ei ole koskaan ollut näin helppoa tai vapaata. Tässäkin on hyvät ja huonot puolensa, mutta onnistuneessa ryhmässä vallitsee pääosin asiallinen ja hyvä fiilis. Aivan niin kuin toimivalla työpaikallakin.

VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI PUNTAROI TYÖELÄMÄN ERI ALUEITA TASAPUOLISESTI. KÄSITTELEMME REHELLISEN RONSKISTI MYÖS EPÄTYYPILLISTEN TYÖSUHTEIDEN KUTEN PÄTKÄ- JA KEIKKATYÖN SEKÄ FREELANCERIN ELÄMÄN PAIKOIN KIMURANTTEJAKIN KIEMUROITA. HUOKAISE HETKEKSI, NAPPAA KUPPI KUUMAA JA LIITY SEURAAN.

LISÄÄ AIHEESTA

19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?
05.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TAUKOJEN TÄRKEYS

Etsi työpaikkaa