Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön blogi: Some siivittää työnhakua

AT blogi 150316.jpg

Some siivittää työnhakua

Työnhaku voi olla puisevaa ja paikallaan junnaavaa puuhaa. Otapa hetken tauko aktiivisesta työnhausta ja valjasta some hommaan. Verkostoidu viihteen nimissä, mutta pilki samalla potentiaalisia työnantajia. Tänä päivänä ei voi tietää, koska ja missä nappaa.

Joiltain sosiaalisen median tarjoama tehokas verkostoituminen jää syystä tai toisesta käyttämättä. Voihan olla, että et usko somen voimaan, et koe olevasi tarpeeksi sosiaalinen tai et vain ole jaksanut toitottaa työnhakuasi joka tuutista. Ehkä olet jopa sitä mieltä, ettet omaa mitään osaamista? Sosiaalinen media on kuitenkin niin yllättävä ympäristö, että siellä kaikesta tietotaidosta tai mistä tahansa mielenkiinnonkohteesta voi olla hyötyä. Kehottaisin siis vielä kokeilemaan. Somestakin löytyy erilaisille luonteille oma juttunsa.

Sosiaalisimmat somettajat ovat varmasti jo Facebookissa. Kerro avoimesti seinälläsi, että olet valmiina töihin, tai että kaipaat lisää asiakkaita ja kontakteja. Facebook-verkostosi on todennäköisesti suhteellisen läheinen, mutta et koskaan voi tietää kenen työpaikalla rekrytoidaan. Päivitä vapaasti omana itsenäsi, mutta pidä mielessä, että mahdollinen työnantajaehdokas saattaa nähdä päivityksesi. Vaikka et päivittäisi kovin usein, pidä ainakin huoli, ettei sivullasi näy negatiivisia kommentteja edellisistä työnantajistasi. Olen saanut työkeikkoja Facebookin kautta ihan vain ilmoittamalla liiasta vapaa-ajasta.

LinkedIn on rekrytoinnissa käytetyin mutta vähiten omaa aktiivisuutta vaativa verkostoitumisväline. Riittää kun luot CV:n ja klikkailet kaikki tuntemasi ihmiset ja yritykset kontakteiksi, muista napata erityisesti työelämästä ja opiskeluajoilta tutut tyypit. LinkedInissä ei tarvitse päivitellä kuulumisia eikä postailla päivänpolttavia keskustelunaiheita.

LinkedIn-profiilissa kannattaa panostaa asialliseen valokuvaan ja tarkkaan mutta tiivistettyyn työhistorian kuvaukseen. Avaa tehtäviäsi ja saavutuksiasi, niin että osaamisestasi saa selkeän kuvan. Kirjoita työkokemukseesi liittyvät sanat perusmuodossa, niin ne löytyvät haulla helposti. Jos olet aktiivisempaa sorttia, liity ammatillisiin ryhmiin ja ota osaa alaasi koskeviin keskusteluihin. Itse en ole saanut tätä kautta työtarjouksia, mutta tiedän paljon ihmisiä, jotka ovat.

Twitter on todellisen tehosomettajan ympäristö. Sinne en lähtisi työmielessä haahuilemaan, ellen omaisi mielipiteitä ja jutunjuurta, joita viitsii jakaa. Aktiivinen twiittaaja voi kerätä paljonkin huomiota. Kommentoi asioihin, joista tiedät ja joita seuraat aktiivisesti. Kärkeväkin kommentointi on mielenkiintoisempaa kuin pelkkä linkkien jakaminen takavasemmalta. Twitterissä kannattaa hyödyntää hashtageja eli aihetunnisteita, jotka liittävät sinut aiheen uutisvirtaan. Esimerkiksi hashtagit #somerekry ja #rekry vievät työpaikka-aiheisiin keskusteluihin ja ilmoituksiin.

Blogit ovat somen muoto, joka sopii yllättävän monille. Oli osaamisesi tai mielenkiinnonkohteesi mikä vain, voit kirjoittaa siitä blogia. Blogissa ei tarvitse olla edes kommentointimahdollisuutta, mikäli et halaja harrasteistasi palautetta. Jos kirjoitat mukaansatempaavasti, tai blogisi aihe koukuttaa yleisönsä, saat takuuvarmasti näkyvyyttä osaamisellesi.

Useimmat aloittavat nollasta, jolloin blogi täytyy tavalla tai toisella saada samanmielisten ihmisten tietoisuuteen. Harrasta siis hillittyä hakukoneoptiointia. Valitse domainin eli verkkotunnuksen nimeksi jotain mahdollisimman läheltä aihepiiriäsi. Jos blogisi kertoo mattojen kutomisesta, valitse nimeksi matonkuteet.fi tai muuta selkeää.

Sijoita avainsanoja kuten matto, kutominen, matonkuteet verkkosivusi kuvaukseen, otsikkoon, väliotsikoihin ja lihavointeihin ja käytä niitä leipätekstissä ja kuvien tiedostoniminä. Älä liioittele, kirjoitat kuitenkin lukijoillesi, et hakukoneille. Blogiin saat kävijöitä myös käymällä muiden kirjoittajien samanaiheisissa blogeissa, kommentoimalla heidän kirjoituksiaan ja jättämällä kommenttiin oman blogisi linkin. Omia blogikirjoituksia kannattaa tietysti jakaa myös muissa somepalveluissa.

Pinterest sopii erinomaisesti visuaalisten ja luovien lahjojen esiintuomiseen. Enemmän huomiota saat, kun jaat omia kuviasi, mutta muiltakin napattuja eli repinnattuja kuvia käyttämällä voit luoda komean virtuaalisen kokoelman. Jos et ole kirjoittajatyyppiä, voit kertoa kuvin mielenkiinnonkohteistasi kuten vaikkapa matkustelusta, sarjakuvista, leivonnasta tai luonnosta. Rakenna sivustostasi taideteosmainen työhakemus ja ala seuraamaan oman alasi asiantuntijoita. 

Videoviestipalvelu Snapchat sopii nopealiikkeiselle ja virtuaaliviidakossa kotoisaksi olonsa tuntevalle toimijalle. Sisältö on näkyvissä ainoastaan vuorokauden, joten kaikki täältä löytyvä on aina ajankohtaista. Snapchatissa on jo monia kotimaisia yrityksiä esimerkiksi matkailu-, julkishallinnon- ja media-alalta. Snäppäillen voi vielä hetken tehdä persoonallisen vaikutuksen, koska se ei ole työnhaussa kovin käytetty kanava. Tee persoonallinen, videomuotoinen MyStory, jossa esittäydyt työnantajalle. Tuo esille töitäsi tai näytä innostuksesi ja inspiraatiosi lähteet.

Jos olet iskenyt silmäsi tiettyyn yritykseen, seuraa heitä somessa, tykkää heidän päivityksistään, twiittaa kommentteja, repinnaa heidän kuviaan Pinterestissä tai heitä snäpillä. Olitpa aktiivinen somettaja tai et, voit tehdä vaikutuksen potentiaaliseen pomoon tai kätevään kontaktiin persoonallasi, kyvyilläsi, tiedoillasi, harvinaisella mielenkiinnonkohteella tai valloittaa heidät visuaalisuudellasi.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa