Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Sytytitkö someraivon?

Atvoitollatyohonsytytitkosomeraivon121016.jpg

Väittelyt ja eriävät mielipiteet eskaloituvat somessa vihapuheeksi lähes väistämättä. Näppäimet toimivat nykyajan soihtuina ja talikkoina, jotka kohoavat herkemmin kuin koskaan. Raivo voi roihahtaa tahallisesta provosoinnista tai vaikka väärinymmärretystä sarkasmista.

Suomalaiset ovat vähän vaisuja sanomaan asioita päin naamaa. Internet on unelmaväylä purkaa turhautumiaan kasvottomana tai nimettömänä. Yhä useampi tosin avautuu jo ihan omalla Facebook-profiilillaankin. Kynnys mataloituu joka kerran, kun kommentin on keskusteluun klikannut. Mutta missään muualla kuin somessa, tai kolmen promillen pöhnässä valomerkin jälkeen, ei keskustelu kiihdy tällä tavalla puhtaaksi vihaksi.

Suurin osa viimeaikaisista ”somesodista” on räjähtänyt radaltaan, koska kirjoittajan näkökulma tai tekstin aihe on katsottu jollain tasolla tiettyä ihmisryhmää syrjiväksi. Enkä puhu nyt maahanmuutosta. Lähiaikoina on väitelty, sodittu ja solvattu myös aiheista liittyen lihansyöntiin ja -tuotantoon, lyhythiuksisiin naisiin sekä vähävaraisten oikeuteen saada lapsia.

Sosiaalisen median mylly alkaa harvoin jauhaa täysin kirjoittajan ennakoimatta. Joskus näinkin toki tapahtuu, mutta suoraan sanoen, jos se tapahtuu ammattikirjoittajalta aivan vahingossa ja aavistamatta, kannattaa kakkulat putsata seuraavaa kertaa varten. Jos jutussa vastustetaan, puolletaan tai arvostellaan vahvasti esimerkiksi seksuaalista suuntautumista, tietynlaista ulkonäköä tai ihmisten taloudellista tilaa, sankka joukko erimielisiä reagoi satavarmasti.

Jos kirjoittaja tulee tahtomattaan väärinymmärretyksi, on tilanne tukala. Eniten kirjoittajalle, mutta myös hänen mahdollisesti edustamalleen yritykselle. Varsinkin pienemmän puljun maine voi syttyä tai sammua somessa jopa yhden väärän lauseen vuoksi. Tämä on riski, joka on jatkuvasti läsnä, kun ihminen tai instanssi tuottaa editoimatonta tekstiä verkkoon. Jos on ihan rehellisesti mokannut tai ilmaissut itseään huonosti, helpoin tapa tukahduttaa suurimmat lieskat on pyytää anteeksi tai tarkentaa asiaansa asiallisesti. Puolustelevat, kiertelevät tai pahimmillaan alentuvat vastaukset lietsovat vihaa aivan uudelle tasolle.

Näinä päivinä pitää kirjoittaa kieli keskemmällä suuta kuin koskaan ennen. Jos ei siis halua sohaista mitään. Hyödyllisin herättelevä kirjoitus on tietysti sellainen, joka houkuttelee keskusteluun leimaamatta silti lähdettään totaalisesti tiettyyn suuntaan. Näihin asioihin kokenut kirjoittaja voi vaikuttaa. Joskus oppi tulee kantapään kautta ja voi jopa muuttaa kirjoittajan elämää, ainakin siksi aikaa kunnes joku raapaisee uuden roihun.

On kihelmöivääkin kirjoittaa tarkoituksella juttu, joka herättää huimasti keskustelua. Jokainen työkseen kirjoittava tietää tänä päivänä, mitkä aiheet sytyttävät soihdut. Sen vuoksi moni sen tekeekin. On tulenarka aihe ja on mielipide tai näkökulma, jonka kautta aihetta käsitellään. Muuta ei tarvita. Kun asia on näin selvä, kirjoituksella haetaan yleensä yhtä kahdesta asiasta: näkyvyyttä ja klikkauksia tai sillä halutaan oikeasti saada joku ajattelemaan asiaa toisesta näkökulmasta.

Poliitikko tai toimittaja osaa odottaa saamaansa palautetta. Bloggaajat eivät niinkään usein. He ovat tottuneet omiin uskollisiin seuraajiinsa ja vain satunnaisiin soraääniin. Kun tietty aihe nostattaakin mielettömän myrskyn, voi järkytys olla aikamoinen. Ihminen on esillä omana itsenään, melko suojatonkin, kun vihamieliset netinkäyttäjät ampuvat sarjatulta suojistaan. Mediakin tarttuu nopeasti suurta huomiota saaneisiin keskusteluihin tai suoranaisiin mokauksiin.

Valitettavan usein sotku voi villiintyä yksityisviestein lähetetyiksi solvauksiksi ja, niin käsittämätöntä kuin se onkin, jopa kirjoittajan perheen uhkailuksi. Yksi kirjoitus voi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta pitkäksi aikaa.

On todella hienoa, että voimme keskustella enemmän ja laajemmin kuin koskaan ennen. On todella harmillista, että tämä sama mahdollisuus vapauttaa kaikki estot ja karistaa käytöstavat, jotka kasvokkain tapahtuvassa kommunikoinnissa useimmilla ovat läsnä.

Viattomuus karisee somessa nopeasti, ja itsensä alttiiksi laittavan on syytä tiedostaa riskit ennen kärjistetyn kirjoituksensa ensi-iltaa.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa