Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Taltuta työnhaun tuska

AT Voitolla työhön -blogi 150216.jpg

Vihaan työhakemusten kirjoittamista. Syvästi.

Kirjoitan työkseni, mutta työhakemus on kirjoitushommista viheliäisin. Kaipaan usein kristallipalloa tietääkseni, mitä taitoja työnantaja tällä kertaa eniten kaipaa. Tämä on ensimmäinen virheeni. En voi päästä rekrytoijan pään sisälle, joten minun on vain kerrottava tehokkaimmalla mahdollisella tavalla oma osaamiseni ja potentiaalini.

Työpaikkailmoitukset ovat näin työnantajan markkinoilla usein melko vaativia ja kryptisiä. Tämän pätkän käänsin eräästä englanninkielisestä ilmoituksesta; ”Vaikutusvaltainen viestijä, joka taitaa kirjoitus-, editointi-, design- ja ulkoasun suunnittelutaidot. Toteutat ja aktiivisesti osallistut informaatiovirran kulkuun tavalla, joka tehokkaasti kuvaa ja edistää organisaatiomme kulttuuria ja arvoja.” Lannistuin pelkästään kyseistä pestiä hakevien puolesta.

Monilla työnhakijoilla on varmasti virheetön koulutus- ja työhistoria, valtava tietotaito ohjelmistoista, näyttöjä onnistuneista projekteista ja uusien aluevaltausten hallitsemisesta, täydellinen tiedostaminen hyödyllisistä ominaisuuksistaan, valokuvamuisti, kolmen maan kansalaisuus ja robottikädet. Ja heidänkin on vaikea saada töitä. Miten me muut voimme ikinä onnistua? Omaa hakemustani tahraavat esimerkiksi kesken jäänyt koulu sekä pitkä työhistoria vain yhdeltä alalta, joka on totaalisen ylityöllistetty.

Älkäämme kuitenkaan lannistuko! Haastatteluun voi päästä tuurilla, suhteilla tai sitten vain ihan hemmetin hyvällä työhakemuksella. Hakemus on ainoa, mihin voit panostaa, jos suhteita ei löydy eikä peräpäästäsi pilkistä jalometallista aterinta.

Syyllistyin nuorempana kliseisen, perinteisen ja ”tekoreippaan” hakemuksen monistamiseen. Lähetin aina lähes saman, hiukan työnkuvaan sopivaksi muunnellun tekeleen. Istahdin koneelle vasta, kun olin nähnyt houkuttelevan työnhakuilmoituksen ja aloin paniikissa naputtelemaan, usein pari päivää ennen hakemuksen viimeistä jättöpäivää. No okei, teen samaa vieläkin. Olen kuitenkin tajunnut viilata ansioluetteloa sekä hakemusta aika ajoin ajan tasalle.

Tässä jokunen vinkki, joilla työhakemuksen teon voi muuttaa aavistuksen miellyttävämmäksi ja itse hakemuksen ehkä pikkiriikkisen paremmaksi. Näillä neuvoilla olen päässyt jopa jokuseen haastatteluun.

1. Päivitä useammin. Päivitä taitojasi, kokemustasi ja osaamistasi ansioluetteloon ja työhakemuksen pohjaan aina niiden karttuessa. Et kuitenkaan muista kaikkia tarpeellisia tietoja yhdellä istumalla, jos hiot hakemusta kerran puolessa vuodessa. Koska tällaiset asiat tupsahtelevat päähän ja päästä pois päivän aikana, naputtele itsellesi vaikka tekstiviesti, kun saat oivalluksen.

2. Ota aikasi. Timanttisen työhakemuksen kirjoittaminen on taitolaji. Se onnistuu harvalta yhdessä hujauksessa. Anna itsellesi aikaa ainakin pari päivää, jotta voit tyhjentää pääsi ja palata tekstin pariin levännein ja inspiroitunein mielin. Roomaa ei rakennettu päivässä eikä Harry Pottereita kirjoitettu kahdessa, valmistele sinäkin ensimmäinen työnäytteesi rauhassa ja huolella. Oikolue aina ja mielummin useamman kerran. Näppäilyvirheet ovat tekstinkäsittelyn ninjoja - sellainen voi vaania nenäsi edessä päiväkausia päästämättä pihaustakaan.

3. Selätä stressi. Työhakemuksen tekeminen aiheuttaa usein paineita. Onhan kyse kirjaimellisesti elintärkeästä asiasta. Yritä minimoida jännitys ja stressi sinulle sopivalla metodilla; käy lenkillä, hommaa lapsille hoitaja, kuuntele mieleistäsi musiikkia tai, tämä on oma keinoni ja ehkä hiukan kyseenalainen, nauti lasi viiniä. Homma ei saisi kuitenkaan karata tolkuttomaksi törpöttelyksi, haemmehan töitä, emme rustaa runokokoelmaa.

4. Käytä porkkanaa. En nyt viittaa konkreettiseen juurekseen, vaan houkuttimeen, palkintoon kuten herkkuhetkeen, hyvään leffaan, johonkin jolla voit palkita kovan uurastuksesi. Porkkanakin toki käy, jos pidät niistä kovasti.

5. Heivaa hokemat. Luovu viimeistään nyt kliseisistä adjektiivilistauksista kuten; "Tulen toimeen kaikkien kanssa, olen positiivinen, luotettava ja mukava. Huonoin ominaisuuteni on perfektionismi. Harrastan työntekoa ja kävelyä". Nämä itsestäänselvyydet eivät oikeasti kerro sinusta yhtään mitään ja harvoin liittyvät haettuun työtehtävään. Harvassa työpaikassa edes kaivataan viikon yhtä lausetta vääntävää täydellisyyden tavoittelijaa tai mielipiteetöntä kaikkien kaveria.

Jos heität kliseisen mutta tarpeellisen väitteen, kuten että olet hyvä tiimityöntekijä, kerro joku konkreettinen esimerkki miksi näin on. Esimerkiksi ahkeruudesta kertoo, jos olet lisännyt jonkun tuotteen menekkiä, hankkinut lisää asiakkaita tai saanut kiitosta vaikkapa myyntipöytien moitteettomana pitämisestä.

6. Pätki, pilko ja päätä vahvasti. Älä venytä hakemusta romaanin mittaiseksi, sivu riittää. Tyly totuus on, että kaikilla, erityisesti rekrytoijilla, on kiire ja he haluavat pöytään kivikovat faktat ja sitten kahvitauolle. Poista siis kaikki ylimääräinen liibalaaba, ja yritä pitää huolta, että jokaisella lauseella on merkitystä juuri hakemasi homman kannalta. Voit silti ilmaista itseäsi persoonallisesti. Tosin murteet ja slangit kannattaa jättää facebookia varten jo väärinkäsitysten välttämiseksi. Päätä hakemus itsevarmasti mutta kohteliaasti.

7. Raskas rahakysymys. Palkkatoive on aina ollut oma kompastuskiveni. Olen usein naputellut mukavan pyöreän summan kuten 3500 euroa. Toki olen ensin ottanut selvää alan palkoista. Kunnes kuulin eräältä rekrytoijalta palkkatoiveen olevan yksi yleisemmistä hylkäysperusteista.

Työnantajalla on usein valmiiksi ajateltu palkkahaarukka, esimerkiksi 3000–3500 euroa. Jos arvioit haarukan väärin ja naputat liian pienen palkkatoiveen, putoat pois epäpätevänä. Liian suuri vaatimus taas katkaisee kaulasi ylipätevänä tai kohtuuttomana.

Jätä palkkatoivomus pois aina kun mahdollista. Se on helpompi perustalla kasvokkain, jos haastattelu on sujunut hyvin. Jos palkkahaarukka on hallussa, valitse palkkatoiveeksi tarkka summa kuten 2030 euroa tai 3350 euroa. Näistä summista saa kuvan, että tiedät tasan tarkkaan arvosi, ja niistä on myös helpompi tinkiä lähimpään tasalukuun.

Lykkyä pyttyyn, työnhakijat! Samassa veneessä ollaan.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa