Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Tee vuodesta 2017 odottamisen arvoinen

Atblogi020117.jpg

Vuodenvaihde ei konkreettisesti elämää juuri muuta. Psykologisesti se on silti monelle tavoite, päämäärä, jota kohti jouluhulinan ja pitkän vuoden jälkeen viimeisillä voimilla raahaudutaan.

Terveet elämäntavat, reippaampi ote elämään ja vielä verhon peitossa olevat potentiaaliset uudet mahdollisuudet tuntuvat odottavan seuraavan vuoden puolella. Nyt ei jaksa. Jospa sitten alkuvuodesta, kun valo alkaa lisääntyä ja ollaan virallisesti matkalla kesää kohden. Motivaatiota harmaaseen arkeen on saatava jostain, ja edes näennäinen ”uusi alku” on käsite, josta moni sitä ammentaa. Ainakaan tammikuussa ei tarvitse järjestää joulua ja ahmia napaansa niin täyteen, että herkkukiintiö on täynnä seuraavat pari viikkoa.

Uutta potkua saa mukavasti myös siitä, kun töissä tapahtuu jonkinlaisia virkistäviä muutoksia. Järjestelmiä uusitaan, tulee uusia asiakkuuksia, erilaisia haasteita tai tavoitteita. Kuluttavinta työelämässä tuntuu joskus olevan liukuhihnamainen tyhjiö, jossa mikään ei koskaan muutu. Motivaatiota voi toki luoda itsekin tekemällä muutoksia omaan työrutiiniin.

Lähes kaikissa ammateissa voi luoda visioita, joita saavuttamalla kokee onnistumisen tunteita. Vaikka niitä ei noteeraisi kukaan muu, itsensä ylittäminen tai tavoitteen saavutus tuovat voittajafiilistä. Asiakaspalvelutyössä voi pyrkiä lähettämään asiakkaansa jatkamaan päiväänsä hymy huulillaan ja myyntityössä asettaa kunnianhimoisia provisiotavoitteita. Tuottamistehtävissä on luova mahdollisuus miettiä uutta kulmaa tai ominaisuutta tekstiin, kuviin tai tuotteeseen.

Mukavien asioiden odottaminen maustaa elämää mielenkiintoisemmaksi. Pieni jännitys tuo kivaa kutkutusta tasaiseen tallaamiseen, vaikka lopputulema ei aina olisikaan se toivottu. Ainakin sitä yritti ja oli mahdollisuus johonkin. Osallistuin kilpailuun, jossa kutsutaan tietty määrä ihmisiä viettämään unelmaviikonloppua luksushotellissa. En tiedä vielä yhtään, valitaanko juuri minun hakemustani. Todennäköisesti ei. Joka päivässä vastausta odottaessani on silti jotain erilaista kuin täysin tapauksettomassa arjessa.

Monella meistä on työssäkin mahdollisuus tehdä ehdotus tai aloite työolosuhteita tai muuten työtä edistäviin ja parantaviin olosuhteisiin. Suunsa avaaminen tai meilin lähetys ei maksa mitään. Yksinkertaiset ideat ovat usein parhaita, eikä kannata olettaa, että kyseinen pyörä on jo keksitty. Ei välttämättä. Joku rento tyyppi sai idean nelipäiväisestä työviikosta, ja mokoma käytäntö on mennyt vielä läpi monessa työpaikassa – kivoissa ja toimivissa ideoissa on se hyvä puoli, että muutkin tykkäävät niistä. Ei oleteta automaattisesti, että muutosta tehdään aina meille huonompaan suuntaan. Pitkälle näkevät pomot kyllä ymmärtävät, että myötätuulessa pääsee koko konkkaronkka eteenpäin rivakammin.

Tämä jännittynyt odotus koskee myös työhakemuksia. Valitettavasti ne aiheuttavat usein sitä negatiivisempaa, ahdistavaa odotusta. Mitäpä jos löisit hetkeksi ihan ranttaliksi? Jos kaipaat uusia haasteita, ihan erilaista alaa tai työtä ylipäänsä – ota riski! Hae paikkoihin, joihin et voisi kuvitellakaan pääseväsi. On hyvin mahdollista, että et kuule asiasta enää koskaan, mutta entä jos kuitenkin? Kun kurkotat niin korkealle, että se huvittaa hiukan jo itseäsikin, hakemuksesta saattavat tipahtaa pois turha jäykkyys ja pakollisen tuntuiset kliseet, voit ilmaista itseäsi vapaasti, luovasti ja koko persoonasi voimalla. Koska eihän se kuitenkaan voi onnistua. Eihän?

Toivon kaikille tätä lukeville kutkuttavia hetkiä vuoteen 2017, itsevarmuutta tuoda ajatuksianne ja tarpeitanne julki ja roppakaupalla rohkeutta kaikkeen, mitä ikinä keksittekään tavoitella.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa