Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Tulevaisuuden työelämä – valoisa vai varjoisa?

At Blogi 180516.jpg

Tulevaisuudentutkijat ovat heitelleet melko vaihtelevia ennusteita lähitulevaisuuden työelämästä; olen lukenut täysin kahtia jakautuneesta, super-rikkaisiin ja kammottavan köyhiin jaotellusta apokalyptisesta painajaisesta ja toisaalta rennon ruusunpunaisesta utopiasta, jossa koneet hoitavat rankat rutiinihommat ja ihmiset tekevät aika pitkälti mitä mielivät.

Ikuisena keskitien kulkijana uskon, että tulevaisuutemme avautuu jossain siinä välissä. Hetkeäkään en epäile, että aivan kuin tähänkin asti, joillain menee mauttoman hyvin, kun taas toiset kokevat puutetta kaikesta. Valtaosa sitten seilaa kieli keskellä suuta jossain välimaastossa.

Enemmistö ennusteista viittaa ainakin seuraavaan: Asiantuntijatyötä automatisoidaan ja koneet hoitavat liukuhihnahommat. Ihmisten tekemä työ painottuu ongelmien ratkaisua vaativiin tehtäviin, kehitykseen, luovaan työhön sekä esimerkiksi kokonaisvaltaisiin palveluammatteihin, joissa asiakkaan tarpeet hoidetaan kaikenkattavasti. On ilmiselvää, että työpaikalla läsnäoloa vaativia hommia on vähemmän, ihmiset voivat jo nyt työskennellä tietotekniikan avulla yhä enemmän missä ja milloin mielivät.

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava kertoi Helsingin Sanomien artikkelissa, että on onni, että koneet vievät ihmisten työt, robotit hoitakoot tylsät hommat ja ihmiset hauskemmat.

Sopii minulle! Mutta jos valtaosa töistä automatisoidaan, mistä ihmiset saavat pekonia pöytään? 

Jotainhan on tultava ”tylsien” töiden tilalle?

Ilkka Halava uskoo, että toimeentulosta ei tarvitse olla tulevaisuudessa samalla tavalla huolissaan. Hän veikkaa, että otamme käyttöön perustulon tai kansalaispalkan, jotka maksetaan yritysten kassoista, veroilla sekä mahdollisesti työn korkeammalla arvolla. Kuulostaa vielä paremmalta! Ehkäpä työelämä laajenee niinkin hauskoihin ammatteihin kuin hammaskeiju, joulutonttu ja nukkumatti.

Ihannetulevaisuuteen omassa mielessäni kuuluisi keskeisenä osana, että työn ehdoista sovittaisiin joustavammin työnantajan ja työntekijän kesken. Tuottavuus syntyisi motivaation, yksilöidysti räätälöityjen työsopimusten ja yleisen hyvinvoinniin pohjalta, ei pakosta.

Tämän potentiaalisesti rennomman ja itsenäisemmän tulevaisuuden ennusteesta saanemme kiittää Y-sukupolven, eli diginatiivien, lähiaikoina valtaamaa työelämää. Nämä kehittyneen teknologian aikakaudella kasvaneet hipsterit, taidetyypit, tiedostavat, kulturellit ja vapaamieliset 80-luvun lapset tulevat kattamaan 2020-luvulle tultaessa jopa puolet työvoimasta ja lisäävät edustustaan siitä vielä vuosia eteenpäin. Näillä näkymin he ovat suurin koskaan työelämään siirtyvä sukupolvi.

Paljon pätkätöitä tehnyt ja yrittäjyyteen sopeutunut sukupolvi on tottunut johtamaan itseään, omaksuu usein uuden teknologian vaivatta ja on ollut paljon tekemisissä vieraiden kulttuurien ja kielten kanssa. Auktoriteetteja Y-sukupolvi kunnioittaa vähemmän kuin vanhemmat työntekijät ja johtajien onkin varmasti muutettava johtajuus- ja kommuniointitapojaan tulevaisuudessa. Työhierarkia kokee  yhden suurimmista muutoksistaan, työntekijät saavat todennäköisesti yhä enemmän vastuuta omista toimenkuvistaan ja organisaatiot muuttuvat väistämättä globaalimmiksi.

Tämän hetken ankara johtamis- ja lomautustyyli tuskin puree tulevaisuudessa ja toivonkin, ehkä naiivina, että nyt elämämme murroskausi luo meille aivan uudenlaisen ja vapaamman työelämän. Hammaskeijun hommat sopisivat hyvin eläkepäiville.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa