Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Työasiat somasti someen

At Voitolla työhön blogi 040816.jpg

Työ hivuttautuu useimmilla väkisinkin myös sosiaalisiin medioihin – joillain tarkoituksella, toisilla vähän vahingossa.

Moneen duuniin saa hypeä ja huomiota esimerkiksi Instagramin tai Facebookin avulla. Kyllähän työt ihan normipäivityksiinkin usein pukkaavat, kuten kaikki elämän alueet. Voiko somea sitten väärinkäyttää työnsä puolesta? Tietenkin. Voiko sitä väärinkäyttää huomaamattaan työtään tai työminäänsä vastaan? Valitettavan usein kyllä.

Jos viet työminäsi täysillä someen, on hiukan ammatista riippuen tärkeää tai erittäin tärkeää olla asiallinen ja diplomaattinen. Tiedosta, että et usein itse näe profiiliasi tai kommenttejasi samoin kuin muut. Jos yhteistyökumppaneita ja asiakkaita on paljon, on tökeröä huomoida vain heitä, joista on eniten hyötyä. Silmille hyppäävä mielistely harvoin herättää positiivista kuvaa. Joku voi kuvitella, että silmäätekevien ja kuuluisien asiakkaiden huomioiminen on hyvää mainosta, mutta tavallinen asiakkaasi tai työtuttavasi ei välttämättä näe asiaa niin. Profiili kannattaa rajata niin, että ihmiset, joihin haluat keskittyä näkevät kaiken ja muut vain yleiset lätinät.

Yllättävän moni arvostelee työtään, työtovereitaan tai pomoaan täysin avoimesti. Asiaa ei auta se, että kyseiset ihmiset eivät ole kaverilistalla. Nykyään ei todellakaan voi tietää, kuka tuntee kenet ja muutenkin epälojaalius työnantajaa kohtaan huomioidaan usein negatiivisella tavalla. Mitäs jos seuraava potentiaalinen esimiehesi onkin nykyinen Facebook-kaverisi? Kaikki verkkoon heitetty leviää ja jää elämään, ainakin ihmisten mielissä, vaikka sen jälkikäteen poistaisi. Varsinkin provosoivat tekstit löytävät usein tavoitettaan laajemman yleisön.

Minulla on paljon tuttavia, jotka käyvät läpi monet työhön liittyvät ihmissuhdesotkunsa Facebookissa. Vaikka kyseinen ”pahis” ei olisikaan kuulolla, herää itselläni fiilis, lynkkaisiko tämä tuttavani myös minut, julkisesti tai nimettömänä, jos astuisin hänen varpailleen tai aivastaisin vahingossa muroihinsa. Likapyykkien liotus ei yksinkertaisesti anna luotettavaa, ammattimaista saati aikuismaista kuvaa kenestäkään.

Snapchatissa voikin sitten ampua jalkaansa oikean sirpaleluodin. Siellä on helppo kikkailla puoliksi vitsinä vaikkapa sateenkaarioksennus tietyn videon ja kommentin yhteyteen. Jos tällaisella, viattomaltakin tuntuvalla, koristeella viittaa työasioihin tai -tuttuihin voi tulos olla nolonpuoleinen. Some-huumori välittyy huonosti, kun konteksti on epäselvä.

Somessa seikkaillessa mihin tahansa työhön liittyvässä asiassa kannattaa myös muistaa, että työntekijällä on lojaliteettivelvoite työnantajaa kohtaan. Yleensä tämä pätee työaikaan, mutta erityisesti tietyissä korkeammissa asemissa myös vapaa-aikaan.

Sananvapaus ei ole työntekijälle täysin rajoittamaton oikeus. Työpaikkaan liittyvät kielteiset tai virheelliset väitteet tai kommentit voidaan tulkita lojaliteettivelvoitteen rikkomiseksi. Pahimmassa tapauksessa tästä voi seurata jopa työsuhteen päättyminen. Vakavimmat lopputulokset syntyvät erityisesti työsalaisuuksiin tai tunnistettavaan henkilöön viitatessa.

Työjuttuja ja -avautumisia saa lukea paljon erityisesti irtisanomisten, yt-neuvottelujen tai muiden ikävien tapahtumien aikaan. Turhautuminen ja toivottomuus syövät silloin kaikkia asianosaisia. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että uusi mahdollisuus saattaa jo lukea päivitystäsi ja tehdä seuraavan liikkeensä sen perusteella.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa