Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Sanoma yhteistyökumppaneineen käyttää evästeitä. Jatkamalla lukemista hyväksyt evästeet. Lisätietoja
Takaisin

Voitolla työhön -blogi: Työpaikan toopet kuriin!

AT Voitolla työhön -blogi, 230316.jpg

Jokaisella työpaikalla on tyyppejä, joiden toiminta tai habitus aiheuttaa muille harmaita hiuksia. Henkilökohtaisiin ominaisuuksiin on melkein mahdotonta puuttua, mutta kyseenalaista käytöstä ei tarvitse sietää, jos se vaikuttaa omaan viihtymiseen.

Tuoksuterroristit tainnuttavat työtoverinsa hajusteiden liikakäytöllä. Kenen tahansa, varsinkin hajusteherkän, on tukalaa työskennellä sakean parfyymipilven seassa. Ikävä kyllä jopa miedon deodorantin tuoksu laukaisee joillain esimerkiksi pahan päänsäryn. Moni voimakkaita tuoksuja rakastava on itse turtunut armaaseen aromiinsa, vaikka terrorisoi jopa toisella puolella toimistoa sijaitsevia sieraimia. Tuoksujen väärinkäyttäjälle pitää voida sanoa, jos koko konttori kärsii hapenpuutteesta. Ongelmalliseksi tilanteen tekee, jos hajusteherkkä saa oireita jo muiden käyttämistä pesuaineista tai miedoista hygieniatuotteista. Silloin on työnantajan ja työterveyshuollon asia ratkaista, kuinka hän selviää työpäivistään sairastumatta.

Sitten on se päinvastainen ongelma: puutteellisen henkilökohtaisen hygienian harrastajat. Jos työkaveri ei ole kuullutkaan saippuasta tai hammastahnasta, on porukalla taas tukalat oltavat. Ihmiset voivat tuoksahtaa voimakkaasti myös esimerkiksi homeen, lemmikkien tai sairauden vuoksi. Herkkään ja henkilökohtaiseen aiheeseen on todella vaikea tarttua. Varsinkin asiakaspalvelutyössä häiritsevät hajut on pakko ottaa puheeksi. Ei ole kuitenkaan työtovereiden asia supista selän takana tai töksäyttää tuoksahdusongelmasta päin naamaa. On esimiehen empatiaa vaativa tehtävä keskustella asiasta tyylikäästi ja taiten.

Hajuhaitta voi aiheuttaa haastaviakin ongelmia. Kuulin juuri radiosta, kuinka lentokone oli kääntynyt takaisin, kun joku oli vääntänyt vessaan sellaisen lastin, että lemu oli levinnyt falskaavan ilmanvaihtojärjestelmän kautta koko koneeseen. Ehdotan vastaavan tilanteen varalle lentokoneisiin Vicks-voideputeleita, joista voi hätätapauksessa sipaista salvaa sierainten suojaksi.

Ennen vanhaan joka työpaikalla oli oma tökerö töksäyttelijänsä, joka viljeli blondi- tai tissivitsejä.  Ongelma on onneksi hiukan harvinaisempi näinä päivinä, mutta tulee silloin tällöin vastaan päivitettynä rasistisilla ja seksistisillä ”hulvattomilla” heitoilla. Jos asiattomat tai loukkaavat lohkaisut saavat hiiltymään, asiasta kannattaa huomauttaa heti – napakka vastaus heittää helposti jauhot suuhun. On todennäköistä, että vitsiniekka oikeasti pitää juttujaan lystikkäinä ja viattomina.

Sinusta saattaa tuntua, että haluaisit kadottaa tyypin tutkastasi totaalisesti ja suositella samaa kollegoillesi. Ymmärrettävää, todellakin. Klikkiytyminen tekee kuitenkin pahaa työyhteisölle, vaikka kohde olisi millainen moukka. Jos et halua puuttua asiaan tai vastalauseesi kaikuvat kuuroille korville, kannattaa pyytää esimiestä ottamaan vaikka palaverissa esille työpaikan pelisäännöt ilman, että ketään syytetään sormella. Kun asiasta keskustellaan yleisesti, saattaa hupiveikko tajuta tahdittomuutensa ihan itsekseen.

Juoruiluun syyllistyvät aika ajoin lähes kaikki. Tämäkin perin luonnollinen piirre saattaa kuitenkin karata lapasesta ja riehaantua rumaksi tavaksi. Tuntuu todella tekopyhältä kirjoittaa aiheesta yhtään mitään, niin usein olen itse lähtenyt läpätykseen mukaan. Olen silti onnistunut pari kertaa pääsemään myös keskustelunaiheeksi, joten otan kantaa vaikka sitten sen varjolla.

Tuntuu harmittomalta ja viihdyttävältä värittää harmaata maanantaita kahvikupillisella ja Marjatan aviomiehen kiusallista keski-iän kriisiä spekuloiden. Monelle meistä tulee arjen ahdingon keskellä parempi olo, kun kaivelemme jonkun muun jätteistä jutunjuurta. Ihan inhimillistä. Yritetäänpä kuitenkin muistaa, miltä omien luurankojen kolistelu työpaikalla itsestä tuntuisi. Pengotaan pääkopasta se noloin tai satuttavin asia ja oikein pohditaan, mitä tunteita oman selän takana tapahtuva ryhmäruotiminen aiheuttaisi. Innokkainta tietotoimistoa saatetaan myös alkaa välttelemään, koska kukapa sinne hain hampaisiin itse haluaisi. Juoruilijan voi omalta osaltaan hiljentää hyytävällä hiljaisuudella.

Viimeisimpinä, vaan eivät suinkaan vähäisimpinä, ovat työaikana omia asioitaan touhuavat. Yhdellä on tapana hoitaa parisuhdesotkujaan puhelimessa, toinen seikkailee somen treffisivuilla päivät pitkät ja kolmas kuljeskelee kahvikupin kera hölisemässä omiaan, muiden työntekoa häiriköiden.

Kaikilla on pimpelipompelipäiviä, jollon ei vain saa mitään järkevää aikaiseksi, päässä soi korvamato ja silmissä vilkkuvat viikonlopun villit suunnitelmat. Toistuva työpaikalla lusmuilu on kuitenkin kaikessa karuudessaan työnantajalta varastamista. Työntekijä on myynyt työaikansa työnantajalle palkkaa vastaan. Lusmuilija varastaa myös työkavereilta, jotka joutuvat pahimmassa tapauksessa tekemään vapaamatkustajan työt. Haahuileva tai hyväksikäyttävä toiminta täytyy napsaista heti nuppuunsa.

Työympäristö on ekosysteemi, jossa on hyväksyttävä jos jonkinlaista vipeltäjää. Joustoa on löydyttävä puolin ja toisin kuin sidostesukasta. Voihan sen ottaa kohteliaisuutenakin, jos kollega käyttäytyy työkavereiden kesken kuten kotonaan. Nauti siis sekunti siitä kuinka mahtavan rento tyyppi olet, ja pane sitten piste toopen touhuille.

Voitolla työhön -blogi puntaroi työelämän eri alueita tasapuolisesti. Käsittelemme rehellisen ronskisti myös epätyypillisten työsuhteiden kuten pätkä- ja keikkatyön sekä freelancerin elämän paikoin kimuranttejakin kiemuroita. Huokaise hetkeksi, nappaa kuppi kuumaa ja liity seuraan.

 

LISÄÄ AIHEESTA

26.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: RYHMÄSSÄ ON VOIMAA!
19.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: VIHAINEN VANHEMPI NAINEN
12.09.2017
VOITOLLA TYÖHÖN -BLOGI: TYÖSKENTELISITKÖ PIENEMMÄLLÄ PALKALLA?

Etsi työpaikkaa